Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 23 listopada 2017

Pieczony naleśnik z jabłkiem i żurawiną

Wygląda jak ciasto. Jak biszkopt z jabłkiem. I nawet dość podobnie smakuje. Chociaż tak naprawdę szykuje się go na śniadanie. Solidne śniadanie, pełna smaku jesiennych sadów. Jabłka, cynamon, żurawina. Zdecydowanie mój ulubiony omlet, ostatnich tygodni. Pożywny, zjedzony rano spokojnie zapewnia poczucie sytości do obiadu. Świetny na weekendowe śniadanie, ale i sprawdzi się w ciągu tygodnia. Plusem jest to, że nie trzeba stać nad patelnią, sprawdzać czy już można przewracać, czy aby coś się nie przypaliło. Nie, wsadzamy patelnię z naleśnikowa masą do piekarnika, zajmujemy sobą i po kwadransie raczymy się pysznym śniadaniem. Jeżeli szukacie sposobu na urozmaicenie swoich śniadań, albo po prostu lubicie eksperymentować i codziennie jeść co innego, ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.




Składniki:
2 jajka
100 gramów mąki
150 ml mleka
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Ekstrakt waniliowy
1 duże jabłko
Dwie garście suszonej żurawiny
Łyżeczka cynamonu
Czubata łyżka klarowanego masła
Czubata łyżka brązowego cukru

Jabłko obieram, kroję w małą kostkę, żurawinę opłukuję pod ciepłą wodą.
Rozgrzewam masło na patelni (takiej, którą można używać w piekarniku), dodaję cukier, jabłka, cynamon i żurawinę. Smażę owoce z cynamonem i cukrem przez 3-4 minuty.
Jajka ubijam z mlekiem i wanilią,  dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na patelnię, tak by przykryło owoce.
Naleśnik zapiekam około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, albo polać miodem.








38 komentarzy:

  1. Mniam. :) Cynamon z jabłkiem to jest to, a jeszcze z masą naleśnikową, to dopiero coś.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłka i żurawina to pyszne połączenie :) Takie naleśniki bardzo chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co nie wejdę na Twojego bloga to nowa dawka przepyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie wygląda sycąco i na pewno wyszedł pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super na śniadanie, bo czas gdy naleśnik się piecze można pošwięcić na coś innego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam pieczonego naleśnika... jedyna podobna forma do clafoutis, ale to jednak co innego :) Na pewno taki naleśnik świetnie smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szarlotkowy naleśnik to bardzo smaczny naleśnik:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę przygotować takiego pieczonego naleśnika na śniadanie dla mnie i dla mamy :) Może uda mi się w ten sposób przekonać mamę na jedzenie śniadania!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne na pożywne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Miałem dziś pewnego rodzaju namiastkę na kolację, ryż z jabłkiem i cynamonem. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. To już wiem, co jutro zjem na śniadanie :)
    Wygląda super !

    OdpowiedzUsuń
  12. Takiego naleśnika jeszcze nie jadłam! Ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Teraz zapragnęłam takiej patelni do piekarnika 😉

    OdpowiedzUsuń
  14. Aż tak źle nie może być, jeśli prowadzisz blog to jednak coś z Internetu wiesz, a to już dużo.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Chętnie spróbuję takiego połączenia, wygląda smakowicie :)
    Mogłabyś kliknąć w linki w najnowszym poście TUTAJ ? Dzięki :*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...