Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 25 listopada 2017

Manna jak Tiramisu

Jak pewnie wiecie, sympatia, szczera sympatia do kaszy manny, nie przeszła mi razem z pójściem do 4 klasy szkoły podstawowej. Ja ją lubię, bardzo lubię, do dziś. Wszystko co z kaszki manny, zjem chętnie, a  jeszcze chętniej przygotuję. Tym razem przygotowałam sobie kolacyjną kaszę manną o smaku Tiramisu. Miałam bowiem ochotę na ten klasyczny włoski deser, ale jak wiadomo, czasu brak, a ochoty nie przełożę na za parę dni. Trzeba było szybko coś wymyślić i w ten oto sposób powstała ta manna. Robi się bardzo prosto, nie rezygnujcie z dodawania mascarpone, dzięki temu deser ma niezwykle kremową i delikatną konsystencję. I smakuje prawie jak klasyk. Sprawdzi się nawet na śniadanie. Zacząć dzień od tiramisu? Chyba lepiej być nie może. 
Bardzo czekałam na ten weekend. I wiecie co? Nawet deszczowa pogoda, nie zepsuje mu humoru!



Składniki:
300 ml mleka migdałowego
5-6 łyżek kaszy manny
2 łyżki serka Mascarpone
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka kakao
Herbatniki lub biszkopty

Podgrzewam mleko razem z kawą, dodaję kaszę mannę i gotuję do zgęstnienia. Gdy kasza lekko przestygnie dodaję mascarpone i dokładnie mieszam.
Na dnie miseczki kruszę biszkopty, wykładam krem z kaszy manny, posypuję kakao i podaję z herbatnikami. 







47 komentarzy:

  1. Herbatnik wygląda jakby był lekko kakaowy :D Manna dla kawosza :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trafiłam :D

      PS Mogłabyś podać link do wywiadu o którym pisałaś na blogu? ;)

      Usuń
    2. Nie mam linka, w Gazecie Wyborczej dziś był wywiad, czytałam w wersji papierowej, w internecie trzeba chyba zapłacić :(

      Usuń
    3. Dziękuję za informacje :)

      Usuń
  2. Tym razem nie skorzystam z tego pomysłu, ponieważ nie przepadam za manną.
    Serdecznie pozdrawiam.
    www.nacpana-ksiazkami.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja daaawno nie jadłam kaszy manny. Ciekawy pomysł z dodaniem mascarpone :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tiramisu zdecydowanie tak. Dla amatorów manny to rewelacyjny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno wyszła Ci pyszna mieszanka ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak przygotowana manna na pewno smakowała obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za ten przepis, wypróbuje go przy najbliższej okazji!
    Z pewnością zostanę z Tobą na dłużej, bardzo podoba mi się Twój blog, obserwuje <3
    Zapraszam do siebie i życzę miłego weekendu ♥

    OdpowiedzUsuń
  8. Kaszę mannę to ja bym mogła jeść i jeść! W takim wydaniu to już w ogóle rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kaszy manny nie jadłam już całe wieki, nawet zdążyłam zapomnieć, że coś takiego istnieje ;) Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię i taką kaszę i tiramisu. :)

    A dzięki, świętowanie było jak należy.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. również jestem fanką kaszy manny :) a wersja tiramisu - już się zakochałam <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie deserki to ja bardzo lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super, nie wpadłabym na taki pomysł wykorzystania kaszy manny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam mniam toś zaserwowała pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  15. U nas też zawsze kaszka manna była chętnie jedzona, bo nawet nasz tato do dzisiaj prosi o to abyśmy mu ją zrobiły :D

    OdpowiedzUsuń
  16. U nas niestety zakazana, bo ma gluten :) Ale rozumiem miłość, która nie mija ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Koniecznie muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  18. świetny pomysł, tiramisu uwielbiam, mannę również !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...