Dziś proponuję pyszne i bardzo aromatyczne danie. W sam raz na jesienne chwile. Pewnie większość zna to danie, większość już go próbowała, ale jeżeli ktoś jeszcze nie próbował, albo nie przygotowywał samodzielnie, to polecam moją wersję. Bardzo aromatycznie, kremowo, i tak smakowicie, że sąsiedzi będą się wpraszać na porcję tego dania. To co zaskakuje, to łatwość przygotowania. To jedno z szybszych dań obiadowych, nie trzeba mu poświęcać za dużo czasu, świetnie się sprawdzi w zabiegany dzień, albo po prostu wtedy kiedy nie macie ochoty godzinami stać w kuchni, za to macie ochotę na pyszny obiad. Także jak ustaliśmy na początku, kto nie próbował tego w domu, koniecznie musi spróbować.
Mięso myję, suszę, kroję w kostkę. Oliwę łączę z połową porcji przypraw, mięso polewam aromatyczną marynatą.
Czosnek i cebulkę siekam, podsmażam na maśle. Dodaję mięso - razem z marynatą, smażę około 6-7 minut. Siekam w kostkę pomidory i przekładam na patelnię,dodaję resztę przypraw, duszę około 10 minut. Na koniec dodaję śmietankę kremówkę. Podgrzewam około 5 - 7 minut.
Danie podaję z ryżem Basmati.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
3-4 pomidory
150 ml śmietanki 36 %
Po łyżce imbiru, kolendry, kardamonu, mielonego czosnku, chilli, kminu rzymskiego, kurkumy i Garam Masali
Sól
Pieprz
2 łyżki klarowanego masła
Łyżka oliwy
Czosnek i cebulkę siekam, podsmażam na maśle. Dodaję mięso - razem z marynatą, smażę około 6-7 minut. Siekam w kostkę pomidory i przekładam na patelnię,dodaję resztę przypraw, duszę około 10 minut. Na koniec dodaję śmietankę kremówkę. Podgrzewam około 5 - 7 minut.
Danie podaję z ryżem Basmati.
U niektórych zimna bo śnieg za oknem xD
OdpowiedzUsuńu mnie bez śniegu :)
UsuńJakie przepyszne danie!
OdpowiedzUsuńWłaśnie na taką porcyjkę mam ochotę.
Super! Muszę koniecznie wypróbować :)
Pozdrawiam :)
:)
UsuńMoże i ja się skuszę? :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńidealne danie na chłodne jesienno-zimowe dni
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo smaczne, aromatyczne i rozgrzewające danie :) Takie lubię :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńZ taką ilością różnych przypraw marynaty do kurczaka jeszcze nie robiłam, ale brzmi bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńpolecam ;)
UsuńZdecydowane TAK dla kurczaka przygotowanego w ten sposób :)
OdpowiedzUsuńP.S. Zapraszam do mnie na bloga na zapachowy konkurs :)
;)
UsuńMniam, te przyprawy robią świetną robotę :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakie dania zawsze smakują najlepiej :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMniaam wyglada przepysznie!:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń:)
UsuńLubię takie proste i smaczne dania :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam indyjską kuchnię :) Pycha.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo apetyczne, przypomina curry z kurczaka :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚwietna propozycja rozgrzewająca :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPrzepis super. Podoba mi się to, że krótko się go robi, a i smacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńpolecam na szybki obiad ;)
UsuńDałaś mi pomysł na kolejny obiad :) - dziękuję :*
OdpowiedzUsuńpolecam się na przyszłość ;)
UsuńKurczak z takiej marynaty musi pysznie smakować, bo wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńsmakuje jeszcze lepiej ;0
Usuńmmm!! Uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakie dania to u mnie norma tylko różne sosy do tego przygotowuję, żeby nie było zbyt nudno :D
OdpowiedzUsuń:)
Usuńuwielbiam:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWypróbuje ten przepis, wygląda to przepysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba Twój blog, z pewnością zostanę z Tobą na dłużej. ♥
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie. :)
dziękuję :)
UsuńZnam podobną wersję. Jednak nie idealnie tę samą :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńJutro upichce synkowi na obiad. Dzięki za inspiracje !
OdpowiedzUsuń:)
UsuńU mnie dziś gościł filet w jogurtowym sosie:)
OdpowiedzUsuńNie znam Garam Masali, ale mam nadzieję, że wyjdzie równie smacznie i bez tego?
Pozdrawiam
wyjdzie, to po prostu mieszanka przypraw indyjska :)
Usuń