Dziś moja śniadaniowa propozycja. Płatki ryżowe, a do tego korzenne mango. Wspaniała i rozgrzewająca propozycja. W sam raz na jesienne poranki. Ale dzięki mango, wciąż czuć lato. Korzenne przyprawy od razu wprowadzają w dobry nastrój. I tak od samego rana. Ryż jest delikatny, sycący i lekkostrawny. Szczególnie posmakuje dzieciom. A każdy kto mnie zna to wie, że duże dziecko ze mnie i chętnie zajadam takie pyszności. Ostatnie dni były wspaniałe, chociaż okropnie męczące. Przyznam szczerze, że rzadko kiedy mogłam usiąść. Chociaż było naprawdę pięknie, i bogato w różne wrażenia, to czasem fajnie jest pocelebrować leniwe chwile i te momenty gdy człowiek nigdzie się nie śpieszy. I całkiem spokojnie może zjeść śniadanie. No może nie, że w ogóle nigdzie się nie śpieszy, bo jednak do pracy jakoś trzeba się dostać, ale lubię takie poranki, kiedy wstanę 5 minut wcześniej, ugotuję sobie coś dobrego, puszczę porządną muzykę, zrobię przegląd prasy i popatrzę za okno i po prostu pocieszę chwilą obecną. A kiedy za oknem tak szaro, to śniadanie w optymistycznym kolorze, jest po prostu niezbędne.
W garnuszku gotuję mleko, dodaję płatki ryżowe i cynamon. Gotuję aż płatki zmiękną.
Mango kroję w kostkę. Podlewam odrobiną wody i duszę z przyprawami parę minut. Na koniec dodaję miód.
Owoce układam na ryżowych płatkach. Polewam sosem.
Składniki:
5 łyżek płatków ryżowych
200 mleka ( może być roślinne)
Szczypta cynamonu
Połowa mango
1 łyżka miodu
Szczypta cynamonu i kardamonu
Odrobina wody
W garnuszku gotuję mleko, dodaję płatki ryżowe i cynamon. Gotuję aż płatki zmiękną.
Mango kroję w kostkę. Podlewam odrobiną wody i duszę z przyprawami parę minut. Na koniec dodaję miód.
Owoce układam na ryżowych płatkach. Polewam sosem.
Genialna!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNIe lubimy się z mango ale propozycja na pewno smaczna dla wielbicieli tego owocu ;)
OdpowiedzUsuńmango się lubi albo nie, bywa za słodkie:)
Usuńperfekcyjna :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńA'la mango sticky rice :D Podoba mi się.
OdpowiedzUsuń;)
Usuńnie wymyśliłabym takiego śniadania :)
OdpowiedzUsuńod tego jestem:)
UsuńRyżanka to zdecydowanie nie moja bajka :)
OdpowiedzUsuńSkojarzyło mi się od razu z mango sticky rice :D
OdpowiedzUsuńPłatków ryżowych nie jadam, ale mango uwielbiam i pysznie mi się komponuje z ryżem basmati :)
ja rano wolę gotować płatki ryżowe, wiadomo, czas się liczy :)
UsuńPyszne śniadanko :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszne i zdrowe śniadanie, lubię też zamiast płatków ryżowych płatki jaglane :)
OdpowiedzUsuńteż lubię:)
UsuńZwykle nie jem śniadań, ale ta propozycja wygląda pięknie! :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńCo my tutaj mamy! Jaka wspaniała ryżanka!
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę rewelacyjnie.
Chciałabym spróbować jak smakuje, bo mango uwielbiam.
Pozdrawiam serdecznie! :)
;)
UsuńRewelacyjnie wygląda i na pewno smakuje pysznie :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńLooks nice!
OdpowiedzUsuńI`m following your blog with a great pleasure)
Follow back? Sunny Eri: beauty experience
;)
UsuńTo ja poproszę ;)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńTakiej wersji jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńpolecam ;)
UsuńRzadko jadam mango :) a tu proszę taka super propozycja :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńNa pewno takie śniadanie bardzo by mi smakowało. Kocham mango, więc podwójna porcja murowana:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPychota. Uwielbiam takie połączenia.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam mango, więc chętnie bym tego spróbowała :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńale pychotka :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakie śniadanko w taka pogodę idealne:)
OdpowiedzUsuńoj tak:)
UsuńJak ja lubię mango. Pyszny pomysł z jego zastosowanie -:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńBardzo energetyczne śniadanie :) Mango idealnie tutaj pasuje :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńDla mnie każda minuta snu jest na wagę złota ale wygląda to smakowicie
OdpowiedzUsuń:)
UsuńO mniam! Takie dania to ja lubię :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszna propozycja - zestawienie idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńza mango niestety nie przepadam:)
OdpowiedzUsuńLekko i pysznie:)
OdpowiedzUsuńMango uwielbiam, zrobię z wielką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuń