Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 31 października 2017

Podwójnie czekoladowe Brownie z kawą

W jesienne dni potrzeba mi sporej dawki czekolady. I jeszcze większej ilości czekolady. A jakby tak czekoladę posypać czekoladą? Ach, byłoby pysznie. Dziś będę kusić bardzo czekoladowym Brownie. Z podwójną dawką czekolady. Mamy tutaj nie tylko kakao, gorzką czekoladę, ale i białą czekoladę. Która co prawda nieco ginie w czarnej masie, ale za to dodaje ciastu ciekawy, mleczno-karmelowy posmak. No i kawa. To pomieszanie smaków, jest naprawdę świetne. Takie proste, a jak pyszne. Brownie ma to do siebie, że jest tym ciastem, które wyjdzie każdemu. Nie trzeba specjalnie się nim przejmować. Im większy zakalec tym lepiej. Ja tym bardziej przypiekłam swoje ciasto bardziej, bo takie było zamówienie rodziny. Ale Wy śmiało możecie trzymać wypiek parę minut krócej w piecu. Czekolada, kawa, więcej czekolady. Kto się skusi?


Składniki:
1 tabliczka gorzkiej czekolady min 70 % kakao
Pół tabliczki białej czekolady
3 jajka
70 gramów masła
300 gramów mąki
2 czubate łyżki kakao
1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
4 łyżki cukru
Szczypta soli
Cukier puder


W garnuszku topię masło razem z  gorzką czekoladą, dodaję kawę i mieszam. Studzę mieszankę.
Siekam białą czekoladę. Do masy czekoladowej dodaję jajka, sól, mąkę przesianą razem z kakao i cukier. Dokładnie mieszam, a na końcu wsypuję białą czekoladę.
Formę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Piekę Brownie przez 22-25 minut w 185 stopniach.
Posypuję cukrem pudrem.




78 komentarzy:

  1. NIe lubię kawy ale to zawsze można pominąć albo jednak spróbować brownie z kawą, bo może posmakować xD Z pewnością pominęłabym białą czeko - dla mnie to nie czekolada, ale brownie i tak byłoby pyszne :D Chętnie dorzuciłabym orzechy.... taka czekoladowo-orzechowa rozpusta :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja białej nie lubię, to znaczy jeść solo, w wypiekach zaś lubię :)
      Kawa podkręca smak czekolady, nie czuć jej dużo, po prostu podkreśla smak czekoladowy;)

      Usuń
    2. O to może być ciekawie :) No i tej kawy nie ma dużo - śmiało można dodawać ;D

      Usuń
    3. tak, nie czuje się. A kolor głębszy i smak tak samo :)

      Usuń
    4. Czyli wyszłoby na to, że Beata stworzyłaby zupełnie nowy przepis :D

      Usuń
  2. Wchodzę rano a tu takie pyszności. I jak tu do pracy się zebrać, jak nie mam nic słodkiego.

    OdpowiedzUsuń
  3. o ja Cię te brownie wyglądają przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czeeekooolaaadaa<3 U mnie też dziś brownie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. I do tego kubek gorącego kakao, mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prawdziwe brownie w dodatku z kawą, mniamm 😊❤

    OdpowiedzUsuń
  7. Biała czekolada w cieście ? O to ja oczywiście że się skuszę. Chyba już tak jest że jesienią potrzebujemy większej dawki słodkości

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda tak apetycznie, że chce się je schrupać od razu.
    Szkoda tylko, że ja nie mam czasu na pieczenie. :(
    Serdecznie pozdrawiam. :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam zakalcowate brownie i na jesienną szarugę jest idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Przyznam szczerze, że uwielbiam wszystko, co czekoladowe. To brownie zatem kusi bardzo.
    Ach, a jak wspaniale wyglada...
    Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z wielką przyjemnością ulegnę takiej czekoladowej pokusie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rzucam się na to rozkoszne ciasto!
    Wspaniale poprawi nastrój.

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne ciacho, podpatrzę przepis i na pewno kiedyś takie upiekę, pozdrawiam serdecznie :)
    I na pewno się wtedy pochwalę.

    OdpowiedzUsuń
  14. Brownie to jedno z najlepiej lubianych ciast w naszym domu. Smaczne, proste i zawsze wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Brownie bardzo lubię, to musi super smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda jak najbardziej apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Na brownie zawsze mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  18. W sumie mam wszystkie składniki oprócz kawy rozpuszczalnej. Skusiłaś mnie!

    OdpowiedzUsuń
  19. nie mogę się dostać na Twojego bloga na wordpressie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam ograniczony dostęp, podaj maila to wyślę zaproszenie :)

      Usuń
    2. olkakusiak (at) gmail.com

      Usuń
    3. wysłałam zaproszenie :)

      Usuń
  20. Wygląda przepysznie, mojemu Sebkowi na pewno by smakował, on lubi smaki czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak jest kawa, to już jestem pewna, że pokocham to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  22. Czekolada w czekoladzie? WCHODZĘ W TO <3

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetny jest ten dodatek białej czekolady!

    OdpowiedzUsuń
  24. Mnie na takie ciasta nie trzeba wcale namawiać, biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...