Deser, podwieczorek, albo słodka kolacja. Nawet na śniadanie. To pierwsze i to drugie. Tak naprawdę ten krem może trafić do naszych rąk o każdej porze dnia. I zawsze się sprawdzi. Smakuje jak słynny batonik kokosowy z czekoladą. Jako małe dziecko byłam w nim po prostu zakochana. Niemal do szaleństwa. Mogłabym jeść i jeść. Potem mi przeszło. Ale ostatnio chciałam przypomnieć sobie ten smak, ale w zdrowszej, dużo zdrowszej wersji. Kasza jaglana, kokos, gorzka czekolada. I nic więcej. Zero dodanego cukru i innych składników, które niekoniecznie lubimy. Nawet ci, którzy niezbyt przepadają za smakiem kaszy jaglanej, z chęcią spróbują tego kremu. Szczególnie warto podawać go dzieciom w okresie jesienno-zimowym, bo pomaga zapobiegać przeziębieniom i je leczy. Jako, że ja często się przeziębiam, więc kaszę jaglaną będę jeść parę razy w tygodniu. Jeżeli chcecie ten krem podać jako deser, śmiało dajcie więcej czekolady. Ja zrobiłam go na śniadanie, więc nieco ograniczyłam ilość cukru z rana.
|Siekam czekoladę. Płuczę kaszę pod wrzątkiem. Kaszę zalewam mlekiem i gotuję aż wchłonie cały płyn. Dodaję wiórki kokosowe i blenduję. Połowę kremu przekładam do miseczki, posypuję połową porcji czekolady, wykładam kolejną porcję kremu, posypuję czekoladą i odrobiną wiórków kokosowych. Najlepiej smakuje po schłodzeniu chwilę w lodówce.
5 łyżek kaszy jaglanej
100 ml mleka kokosowego
200 ml mleka
2 łyżki wiórków kokosowych
4 kostki gorzkiej czekolady
|Siekam czekoladę. Płuczę kaszę pod wrzątkiem. Kaszę zalewam mlekiem i gotuję aż wchłonie cały płyn. Dodaję wiórki kokosowe i blenduję. Połowę kremu przekładam do miseczki, posypuję połową porcji czekolady, wykładam kolejną porcję kremu, posypuję czekoladą i odrobiną wiórków kokosowych. Najlepiej smakuje po schłodzeniu chwilę w lodówce.
Taki deser musiał smakować genialnie ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZdrowe, smaczne i na każdą okazję.. idealne ;D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakiego kremu jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie wypróbuję, bo zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńLubię jaglankę w każdej postaci. Pewnie taki krem bardzo by mi zasmakował :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKokos na pewno dodał kremowości :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńUwielbiam wszystko, co kokosowe:)
OdpowiedzUsuń;0
UsuńWygląda przepysznie <3 Uwielbiam mleko kokosowe <3
OdpowiedzUsuń;)
UsuńTo fantastyczny pomysł :D Pychota :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńŚwietny pomysł, bardzo lubię kokosowe smaki :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńOjjj musi smakować cudownie :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńSmaczne egzotyczne smaki:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWszystko co z kokosem zjadłam bez zastanowienia <3
OdpowiedzUsuń;)
UsuńKażdy pomysł na kaszę jaglaną zapisuje w specjalnym notatniku... uwielbiam, kocham, jem z przyjemnością:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie!
:)
Usuńomomomomomomo
OdpowiedzUsuń;)
UsuńAhh, już sobie wyobrażam jaki musi być pyszny :D
OdpowiedzUsuńUwielbiamy kaszę jaglaną, i za smak i za jej właściwości - na prawdę na przeziębienia działa! Ale w takiej wersji jeszcze nie robiłam ;)
OdpowiedzUsuńDla nas śniadanie idealne :D
OdpowiedzUsuńjako fanka kokosa nie mogę przejść obojętnie obok tego kremi :D
OdpowiedzUsuńIdealny na śniadanko :)
OdpowiedzUsuń