Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 20 września 2017

Kurczak w miodzie na kuskusie

Na szczęście tydzień zmierza do końca. Tydzień pracy. Przez ostatni tydzień miałam pod opieką dwóch panów. Tatę i brata. Miłe to osoby, ale mało ogarnięte w domowych kwestiach. Za to posiadają obaj duże wymagania. Na czas nieobecności głowy rodziny czyli matki i żony, musiałam przejąć jej obowiązki. Już nie mogę się doczekać kiedy wróci z tych ciepłych plaż. Mój tato wymaga zdrowej diety, tak to bywa u cukrzyka po zawale. Trzeba go pilnować, bo sam nie pamięta, że czas wziąć leki, zjeść  i iść spać. Gdyby mógł to do 3 w nocy oglądałby powtórki wszystkich meczów. I nie ważne czy mecz był wczoraj, czy 15 lat wstecz. Brat cieszy się ostatnimi dniami studenckich wakacji, postanowił więc zażywać relaksu ile wlezie. A ja z przyjemnością zajmuję się kuchennymi zadaniami. Co prawda nie mam czasu na bardzo pracowite obiady, dlatego też improwizuję na szybko. Jak z tym szybkim kurczakiem na kuskusie. Smakował wszystkim. A do tego robi się go naprawdę szybko. Bardzo dobry efekt osiągnie się, jeżeli zamarynuje się rano i odłoży od lodówki. Słodko, i wytrawnie jednocześnie, rozgrzewający imbir. Po prostu pycha.


Składniki:
1  pierś z kurczaka
2 łyżki miodu lipowego
Czubata łyżka musztardy francuskiej
Kawałek korzenia imbiru ( 3 cm)
Duży ząbek czosnku
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek - 3 łyżki
2-3 pomidory
Kuskus

Mięso myję i suszę.
W miseczce łączę miód,musztardę i oliwę. Miażdżę czosnek, trę imbir i dodaję do marynaty. Łączę z  oliwą, solą i pieprzem. Zostawiam na minimum 20 minut, a najlepiej na parę godzin.
Mięso podsmażam na teflonowej patelni około 5 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia dodaję pokrojone w kostkę pomidory. Podsmażam aż zmiękną, ale zachowają kształt.
Na kuskusie układam kawałki mięsa, podaję z pomidorami.


46 komentarzy:

  1. Co mu tutaj mamy! Ale wspaniałe danie.
    Nawet nie wiesz jak bardzo miałabym ochotę na te pyszności.
    Kurczak w miodzie wygląda świetnie i z pewnością smakuje obłędnie.
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię połączenie miodu i musztardy )

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczak z miodem i imbirem musiał smakować pysznie. Szczególnie w towarzystwie kuskusu. Nic dziwnego, że smakował męskiej części domowników :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie dodawałam do mięsa imbiru. Rok temu nie wiedziałam co zrobić z korzeniem imbiru i po prostu go wyrzuciłam... Muszę spróbować zrobić mięso z indyka w taki sposób ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Potrawa wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja się tak bratem i ojcem musiałam zajmować kilka lat ale na pewno nie w głowie mi było ich rozpieszczanie- gotować sobie musieli sami- kurczaka nie zjem ale kuskus uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na szczęście to tylko 10 dni, mogę porozpieszczać :0

      Usuń
  7. podziwiam twoje umiejetnosci kulinarne
    ja w kuchni jestem pewnie tak samo zagubiona jak twoj brat i tata

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak dla mnie danie idealne :) Moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dużo zdrowia dla taty i sił dla Ciebie w pełnieniu obowiązków pani domu :)
    Bardzo podoba mi się marynata do tego kurczaka - nie robiłam nigdy mięsa w korzennych przyprawach :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne danie, kurczak w niebanalnej apetycznej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki kurczak jest pyszny!
    Panowie pod Twoją opieką mają świetną kuchnię.

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj dużo roboty miałaś ale na szczęście z rodziną jakoś tak przyjemniej :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...