Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Pikantny murzynek ze śliwkami

Jakiś czas temu, wracając z wakacji zajrzałam do Bydgoszczy. To zaskakujące, ale moje pierwsze spotkanie z tym miastem było kiepskie, a teraz? Zmiana o 180 %. Pamiętam jak z 10 lat temu, po przerwie sporej, pojechałam do kuzynki w Bydgoszczy. Wujek odebrał mnie z okropnie wyglądającego dworca, przewiózł przez smutne centrum i zabrał do swojego domu. Cieszyłam się kiedy wizyta dobiegła końca. Miasto wyglądało po prostu źle. 3 lata temu było już zupełnie inaczej. Ładniej, klimatyczniej i spokojniej. A w tym roku zaskoczyło mnie to miasto zupełnie. Na plus oczywiście. No dobrze, ale w temacie jak nic widnieje murzynek, do tego pikantny i śliwki. A ja tutaj o Bydgoszczy. Bez związku? Nie, jest związek. To właśnie w Bydgoszczy skusiłam na pyszny deser, lekkie i delikatne maślane ciasto o nieco piernikowej nucie, ze śliwkami. Zainspirowało mnie do stworzenia murzynka, z pikantną nutą i dodatkiem śliwek. Połączenie okazało się po prostu idealne! Słodkie, maślankowo- maślane ciasto, czekolada,  chilli, imbir i śliwki.  Moja mama nie mogła się oderwać, skubała cały wieczór, kawałek po kawałku. Nie dziwię się jej. Jednogłośnie rodzina orzekła, że to ciasto smakowało lepiej niż oryginał. Koniecznie spróbujcie. Robi się szybko i prosto. Ale dzięki oryginalnemu smakowi będzie pasować zarówno jako niedzielne ciasto do kawy, jak i świetnie się sprawdzi w roli deseru na przyjęciu. Będzie smakowało po prostu każdemu. Miękkie, czekoladowe, pikantne, pyszne.


Składniki:
200 ml maślanki
3 średnie jajka
120 gramów masła
400 gramów mąki orkiszowej tortowej
2 czubate łyżki kakao
20 gramów gorzkiej czekolady
Czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Po dużej szczypcie imbiru, kardamonu i chilli
Ekstrakt waniliowy
4 łyżki brązowego cukru plus łyżeczka
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
Łyżeczka cynamonu
6 -7 śliwek węgierek
2 pełne łyżki powideł śliwkowych Jamar

Dodatkowo :
Cukier puder



Śliwki myję, kroję na połówki, usuwam pestki, posypuję łyżeczką cukru plus cynamonem, mieszam i zostawiam z boku.
Masło ucieram z cukrem i wanilią na jasny krem. Stopniowo dodaję jajka. Gdy wszystkie składniki się połączą dodaję mąkę przesianą z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Ścieram gorzką czekoladę. Na koniec dolewam maślankę i dodaję powidła. Ciasto nie powinno być bardzo gęste.


Tortownicę przykrywam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Z wierzchu układam śliwki - skórką do dołu. Murzynka piekę 40-45 minut w 185 stopniach, do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.



Niespodzianka od firmy Jamar. Ekologiczna i praktyczna torba na zakupy i zdrowe produkty ;)


55 komentarzy:

  1. aromatyczne ciacho,lubię takie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Murzynka pikantnego nie jadłam, ale to całkiem dobra propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi pysznie!
    Czasami można prześcignąć oryginał...

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj już wyobrażam sobie jego smak! Nie ma to jak czekoladowe ciacho ze śliwkami :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na pikantną odmianę murzynka. Z przepisu na pewno skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto z pazurem :D Musi smakować wybornie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super, a śliwki to na pewno świetny dodatek do ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię połączenie chili i czekolady/kakao :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda po prostu bosko i zapewne tak smakuje...ech, chyba zaszaleję w weekend i popełnię to ciasto;)
    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawa jestem, czy to ciasto przekonałoby mnie do połączenia słodyczy z chilli :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki nietypowy ten murzynek :) Przepis na murzynka znam z wodą, margaryną (tudzież masłem) ale cała kostką, bez dodatku czekolady. Śliwki do murzynka psują tak samo jak i wiśnie a chilli z pewnością podkręca smak czekolady :) Tylko gdzie szczypta soli? :D Ona również podkręca smak czekolady i kakao :D Fajny pomysł na murzynka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a widzisz sól jako przyprawę oznaczyłam, idzie z mąką i resztą składników :)
      To trochę inny murzynek, moja wersja, ale bardzo smaczna :)

      Usuń
    2. Przepraszam - nie zauważyłam... moja wina :( ♥
      W to, ze jest bardzo smaczny nie śmiem wątpić :)

      Usuń
  12. Zdecydowanie fajne połączenie smaków. Nie wpadłabym, żeby takie przyprawy dodać do ciasta. Chociaż np. cynamon do pierniczków to rzecz obowiązkowa.
    Co do Bydgoszczy to nigdy nie byłam, ale słyszałam, że miasto się bardzo pozytywnie rozwija.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ooo - wiele słyszałam o murzynkach w wersjach innych niż klasyczne. Super!
    To chyba coś dla mnie. Ciekawi mnie czy warto spróbować. Na pewno!
    Przepysznie wygląda. Bardzo mi się podoba.
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo dobry pomysł, jestem za :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawy pomysł, murzynka jadlam wiele razy ale nigdy pikantnego.
    Super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyszedł piękny :) Z chęcią spróbuję tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mieszkam w Bydgoszczy. :) Potwierdzam to, co piszesz. Przez lata bardzo się u nas zmieniło :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Spróbowałabym z chęcią takiego murzynka :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam takie ciasta :) Bardzo chętnie bym się skusiła na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...