Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 18 sierpnia 2017

Drożdżówki pomarańczowe

Drożdżowe. Uwielbiam. Nie wyobrażam sobie by raz na jakiś czas, nie wypełnić domu zapachem świeżo upieczonego drożdżowego ciasta. Tym razem na tapetę poszły drożdżówki o pomarańczowym aromacie. Proste, rozkosznie wręcz pyszne, nieco uzależniające. Wyjątkowe. Zakręcone, idealne. W sam raz na wakacyjne i weekendowe wypady nad wodę, na łąkę, czy też na drugie śniadanie zjedzone na domowym pikniku przed telewizorem, kiedy pada. Robiłam je dwa razy i na pewno nie poprzestanę na tej ilości. Bo są zdecydowanie za dobre by nie robić je częściej. Musicie spróbować. Weekend, sobotni poranek, albo popołudnie, to wymarzona pora do zabawy z drożdżowym ciastem. Owszem, nie jest to ciasto, które za kwadrans będzie gotowe, ale dostarcza tyle radości, że warto się z nim pobawić i zaopiekować odpowiednio. Ogrzać, chuchać i dmuchać. Ale efekt końcowy zdecydowanie wynagradza wszystkie trudy przygotowań. Jeżeli macie ochotę na drożdżówki, ale te z jagodami i malinami Wam się znudziły, to polecam.
Kolejny weekend przed nami. Ten tydzień był wyjątkowy, bardzo krótki. Oczywiście chodzi mi o tydzień pracy. Chociaż ciałem grzecznie jestem w biurze, to moje myśli i mój duch, zdecydowanie wciąż jeszcze jest w Kazimierzu. I ciężko mu wrócić do domu!


Składniki:
1/2 paczki świeżych drożdży
450 gramów mąki pszennej plus łyżka
150 ml soku pomarańczowego ( świeżo wyciśniętego)
80 gramów masła
6 łyżek mleka plus łyżka
1 średnie jajko
1 czubata łyżka cukru
Ekstrakt waniliowy
Szczypta soli

Nadzienie:
4 łyżki brązowego cukru
50 gramów masła
Łyżka startej skórki pomarańczowej
Szczypta cynamonu

Lukier
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku pomarańczowego


Szykuję zaczyn. Drożdże rozcieram z łyżką mąki, mleka i cukru. Zostawiam na kwadrans w ciepłym miejscu.
W międzyczasie podgrzewam mleko, sok z pomarańczy i masło. Studzę.
W dużej misce łączę mąkę, sól i zaczyn. Dolewam pomarańczową mieszankę, dodaję jajko. i wanilię, zagniatam gładkie ciasto. Proces ten trwa około 10 minut. Gdy ciasto nie klei się do dłoni, formuję kulę, przykrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu do podwojenia objętości - trwa to około godziny.
Szykuję nadzienie. Ucieram masło, razem z cynamonem, skórką pomarańczową i cukrem.


Raz jeszcze zagniatam ciasto. Dzielę na dwie części. Po kolei każdą wałkuję na prostokąt. Na środku smaruję cienką warstwą nadzienie. Zwijam w roladę, kroję na średniej grubości plastry. Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i zostawiam na 10 minut.
Drożdżówki piekę 20-25 minut w 185 stopniach.
Po wystudzeniu smaruję je pomarańczowym lukrem.



43 komentarze:

  1. Taka ciepła drożdżówka w kubkiem mleka to miodzio :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam drożdżowe wypieki :) Takie pyszności to ja zawsze bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają cudownie :) Chętnie bym zjadła taką drożdżówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja bym je chyba zrobiła bez soku, ale wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, tak - to coś dla mnie.
    Bardzo lubię takie domowe drożdżówki. Super!
    Chętnie, chętnie się skuszę.
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomarańczowych jeszcze nie jadłam! Muszą być pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oh wyglądają przepysznie i cudownie. Chętnie bym spróbowała.
    Jakiś czas temu miałam wielką ochotę na drożdżówki, ale nigdzie w Wielkiej Brytanii nie mogłam znaleźć drożdży normalnych, a nie chciałam używać tych z proszku, więc niestety obeszłam się smakiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rozumiem, mi suche drożdże nie podchodzą...

      Usuń
  8. Mmm..smakowicie sie prezentuja,, pycha

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten zapach jest cudowny a smak... najlepsze jeszcze ciepłe :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmmm... Bardzo apetycznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam drożdżówki - fajny pomysł z dodaniem soku pomarańczowego do ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Domowe drożdżówki są najlepsze na świecie, te ze sklepu mogą się schować ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają bardzo smakowicie... *_*

    OdpowiedzUsuń
  14. takie bułeczki muszą być przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. drożdżówce, zwłaszcza tej domowej się nie odmawia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...