Uwielbiam wszystko szpinakowe. No dziwna jestem, ale do jedzenia szpinaku czy wątróbki, nikt nigdy nie musiał mnie specjalnie namawiać. Moja mama nie robiła z tego zielonego warzywa nieapetycznej brei, może to dlatego? W każdym razie szpinak lubię. Szpinakowe ciasta odkryłam rok z kawałkiem temu. Wtedy też zakochałam się w cieście o uroczej nazwie leśny mech. Pamiętam też jaką furorę zrobiło ono na festiwalu Smakuj Trójmiasto, gdzie wyprzedało się w parę chwil. Chciałam sobie przypomnieć ten smak. Nie czułam jednak potrzeby robienia wersji na "bogato" czyli z kremem. Takie ciasto sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach, wrażenie robi większe niż tort. Ja chciałam zrobić prostszą wersję. Takie niedzielne ciasto do popołudniowej herbatki. Zrobiłam więc szpinakową babkę z truskawkami. Bardzo prostą i bardzo pyszną. Niezwykle delikatną, mięciutką, rozpływającą się po prostu w ustach. W moim domu zrobiła ogromną furorę i nie udało mi się ocalić kawałka na dziś- nad czym bardzo ubolewam. Jeżeli lubicie Leśny Mech, ale nie macie ochoty szykować pełnej wersji, to bardzo polecam wersję uproszczoną. Wspaniale smakuje jedzona na świeżym powietrzu, albo na balkonie w otoczeniu zieleni. Koniecznie spróbujcie.
Szpinak dokładnie płuczę i przy pomocy blendera rozdrabniam razem z olejem.
Ucieram jajka z cukrem i wanilią na puszysty krem. Dodaję szpinak, oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Łączę dokładnie wszystkie składniki - najlepiej przy pomocy miksera.
Formę na babkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Wylewam ciasto. Na wierzchu układam połówki truskawek, lekko wciskam je w ciasto. Babkę piekę 45 minut w 185 stopniach.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Pęczek świeżego szpianku
2 duże jajka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
5 łyżek cukru kokosowego
400 gramów mąki orkiszowej tortowej
Łyżka proszku do pieczenia
Ekstrakt waniliowy
10 truskawek
Dodatkowo
Masło i kasza manna do formy
Szpinak dokładnie płuczę i przy pomocy blendera rozdrabniam razem z olejem.
Ucieram jajka z cukrem i wanilią na puszysty krem. Dodaję szpinak, oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Łączę dokładnie wszystkie składniki - najlepiej przy pomocy miksera.
Formę na babkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Wylewam ciasto. Na wierzchu układam połówki truskawek, lekko wciskam je w ciasto. Babkę piekę 45 minut w 185 stopniach.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Moja mama nigdy nie przygotowywała szpinaku, ale szpinak lubię ;) Takiego ciasta nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńpolecam ;)
UsuńDo odważnych świat należy :D
Usuńzaskakujące jest to, że to ciasto wszystkim smakuje:)
UsuńMój tato to by go nawet nie spróbował bo zielone :P
UsuńWygląda to ciasto ciekawie i nietypowo!
OdpowiedzUsuńWow! Co za wspaniały zielony kolorek.
Truskawkowe szaleństwo w wakacyjnych barwach.
Pozdrawiam serdecznie! :)
:)
UsuńSuper, fajne połączenie :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPiekłam wielokrotnie biszkopt szpinakowy, babki jeszcze nie. Uwielbiam ten odcień zielonego, który w połączeniu z czerwienią truskawki wygląda bosko:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMoja mama nigdy nie gotowała szpinaku, więc nie miałam szansy go znielubić :D
;)
UsuńŚwietnie wygląda ta baba. Już same jej kolory zachęcają do spróbowania:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńPiękna babeczka o oryginalnym wyglądzie. Pozdrawiam -:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńBardzo oryginalne ciasto, wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńMnie też nigdy nie trzeba było zmuszać do jedzenia szpinaku. Bardzo go lubię. Smakuje mi i na słodko, i na słono. Babka prezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń;0
UsuńCudowne ciasto :D Zielony szpinak i czerwone truskawki stanowią piękne i pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńBardzo smakowicie wygląda :) Lubię ciasta szpinakowe :)
OdpowiedzUsuńja też je uwielbiam ;)
Usuńomom chcę to zjeść:D
OdpowiedzUsuńwpadaj to Ci zrobię :)
Usuńspoko już lecę:D
Usuńmiłej środy:)
Usuńdzięki ;)
UsuńNie jadłam nigdy szpinakowego ciasta, ale pięknie się komponuje z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńspróbuj koniecznie :)
UsuńJakie ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńSzpinakowe ciacho robiłyśmy już na wiele sposobów ale babki jeszcze nie :D Fajny pomysł :D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńO jaka fajna babeczka :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńSuper! Ten kolor i smak, bomba :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSzpinakowa babka z truskawkami ? Nic tylko jeść ♥
OdpowiedzUsuń;)
UsuńCiekawe połączenie - szpinak lubię, truskawki lubię... ale razem jeszcze nie jadłam. Przepis na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńspróbuj koniecznie :)
Usuńszpinak i truskawki? No to mnie zaskoczyłaś...
OdpowiedzUsuń:)
UsuńA ja szpinaku w dzieciństwie nie znosiłam, bo wtedy była zielona miazga z torebek i w przedszkolu podawali szpinak bez przyprawienia, brrr...
OdpowiedzUsuńW młodzieżowym życiu go pokochałam.
A Twoja babka musi smakować doskonale!
polecam więc:)
UsuńPołączenie szpinaku i truskawek lubię, ale do tej pory ten duet pojawiał się głównie w moich sałatkach.
OdpowiedzUsuńwarto zrobić to ciasto, jest pyszne;)
UsuńPyszne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJaka oryginalna!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWitam w klubie osób, które nie skrzywiają się na myśl o szpinaku czy wątróbce ;D Podoba mi się taka wersja uproszczona Leśnego Mchu :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPiękna ☺
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTylko raz kiedyś jadłam szpinak i mi nie smakował może kiedyś się do niego przekonam ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpyszna ta babeczka :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńRobię często sałatkę ze szpinaku i truskawek - w sumie dlaczego by nie spróbować w cieście.
OdpowiedzUsuńspróbuj:)
UsuńChyba nie zjadłabym truskawek ze szpinakiem XD truskawki tylko w połączeniu z cukrem, a szpinak z czosnkiem i fetą 💚❤️
OdpowiedzUsuńwww.rinroe.com
to połączenie jest genialne, nie ma się czego bać:)
UsuńSuper połączenie! Bardzo mi się podoba :) Pycha!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNiesamowita sprawa! Bardzo oryginalna ta babeczka ;)
OdpowiedzUsuńpolecam:)
Usuń