W końcu mam w domu idealną kombinację. Na blacie mam bowiem sporą ilość lasek rabarbaru i 2 kilogramy truskawek. Słodkie, czerwone i niezwykle pachnące. Czerwiec w pełni ! Od samego patrzenia jest mi słodko i błogo. Wiosennie i przyjemnie. Czuję się w moim małym niebie. Owocowym niebie. Jako, że moja mama prosiła o owoce pod kruszonką, jako dobra córka, spełniłam jej prośbę. Sama też uwielbiam ten deser, więc przygotowanie go była czystą przyjemnością. Najbardziej lubię w nim tę prostotę, wystarczy dosłownie 5 minut i deser gotowy. Potem pieczenie- tutaj najgorzej o cierpliwość, ale 20 minut szybko mija i deser można zajadać. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja bardzo lubię go jeść chwilę po wyjęciu z piekarnika, z małą porcją lodów. Ale pasować też będzie bita śmietana, sos waniliowy, albo po prostu cukier puder. Możliwości jest wiele, ale jedno jest pewne- wyborny smak deseru. Dzięki prostemu dodatkowi - wiórków kokosowych, kruszonka ma oryginalny egzotyczny smak i kuszący zapach. Jest też bardzo krucha. Po prostu idealna. Wspaniała na leniwy weekend. Tak leniwy, że nie chce się gotować i piec. Kruszonko, wjedź na stół. Zapraszam do stołu, bierzemy widelczyki i oddajemy się słodkiej przyjemności o smaku rajskiego lata.
Truskawki myję i kroję na połówki. Rabarbar myję, obieram ze zdrewniałych części i kroję na kawałku. Owoce posypuję cynamonem i łyżką cukru.
Masło siekam z cukrem, dodaję wiórki kokosowe i mąkę. Dodaję ekstrakt waniliowy. Zagniatam drobną kruszonkę.
Owoce przekładam do naczynia do zapiekania, posypuję kruszonką. Piekę deser przez 20-25 minut w 1805 stopniach.
Składniki:
2 laski rabarbaru
Kilkanaście truskawek
80 gramów masła
4 łyżki brązowego cukru
4 łyżki wiórków kokosowych
4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
Ekstrakt waniliowy
Łyżeczka cynamonu
Truskawki myję i kroję na połówki. Rabarbar myję, obieram ze zdrewniałych części i kroję na kawałku. Owoce posypuję cynamonem i łyżką cukru.
Masło siekam z cukrem, dodaję wiórki kokosowe i mąkę. Dodaję ekstrakt waniliowy. Zagniatam drobną kruszonkę.
Owoce przekładam do naczynia do zapiekania, posypuję kruszonką. Piekę deser przez 20-25 minut w 1805 stopniach.
Już kolejny rok zabieram się za owoce pod kruszonką. Sezon rabarbarowo-truskawkowy muszę wykorzystać :) Fajna inspiracja!
OdpowiedzUsuńkoniecznie spróbuj:)
UsuńJa także bardzo lubię połączenie rabarbaru z truskawkami i kokosem i wieczorem upiekę owsianki z tych składników na kolejne dni ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZazdroszczę Ci, że możesz bezkarnie pałaszować te słodkości. Do niedawna też się nie ograniczałam. Dziś, po wczorajszej serniczkowej rozpuście, pozostanie mi tylko patrzenie na Twoją rabarbarowo-truskawkową kruszonkę. Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńUwielbiam to ciasto! <3
OdpowiedzUsuńŻyczę miłej niedzieli kochana :*
allixaa.blogspot.com - klik
dziękuję :)
UsuńWygląda pysznie :) muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńkatemi21.blogspot.com [KLIK]
polecam:)
UsuńPyszności pokazujesz, takiego ciasta dawno nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam owoce pod kruszonką :)Pychota :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńooo zapomniałam o tym szybkim i pysznym deserze. Muszę koniecznie zrobić, ale pokuszę się jeszcze o dodatek gałki lodów waniliowych. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńpolecam serdecznie:)
UsuńBardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuńDotychczas go nie znałam. Spotykam się z nim po raz pierwszy, ale takie połączenie smaków mnie satysfakcjonuje jak najbardziej.
Kokos, truskawki i rabarbar to najlepszy miks.
Pozdrawiam :)
koniecznie spróbuj:)
UsuńPołączenie kwaśnego rabarbaru i słodkiej kruszonki - mistrzostwo:)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńten deser to obowiązkowa pozycja w sezonie! :)
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
UsuńKusisz! A ja teraz kompletnie nie mam czasu na pieczenie a szkoda bo do kawki swoje ciacho to jest to. Porwała bym kawałek
OdpowiedzUsuń;)
UsuńNo muszę się w końcu wybrać na targ po rabarbar, bo mój zeżarły ślimaki, a tu takie pyszności,
OdpowiedzUsuń:)
Usuńmmmmm.... dawno nie jadłam rabarbaru
OdpowiedzUsuńwróć do niego :)
UsuńPyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńRabarbar, truskawki i kokos :) To musi smakować fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuńtak właśnie smakuje:)
UsuńOj tak, rabarbar ze słodkimi truskawkami to wspaniałe połączenie :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKocham takie smaki :-)
OdpowiedzUsuń