I jak tam świąteczne przygotowania? Powiem szczerze, że chociaż te Święta uwielbiam, lubię atmosferę, zarówno tę przed i tę w trakcie, to kulinarnie bywa różnie. Nie lubię żurku. Nie lubię zresztą żadnych kwaśnych zup. Nie lubię świątecznego bigosu. Wiosną nie przepadam za nadmiarem sałatek w majonezie, a pasztet z dziczyzną chociaż wspaniały, bardziej smakuje mi zimą. Zostają mi więc jajka. I szpekuchy i kawałek ciasta. Na moim stole oczywiście pojawić się musi sernik. Dziś polecam przepis na sernik krówkowy. Ostrzegam, ten smak uzależniania. Jest słodko, kremowo, niezwykle przyjemnie. Wprost nie można się odkleić, jeden kawałek, drugi- o już zniknął, czas na trzeci... Nie sądziłam,że dodatek masy krówkowej aż tak może odmienić sernik. Ta wyjątkowa karmelowa słodycz jest po prostu uzależniająca. Ciasto ( i mam nadzieję jego twórczyni) zebrało masę komplementów. Testowali je ci co za deserami nie przepadają i wzięli dokładki. Czyli coś w nim jest. Może to dodatek jogurtu, który sprawia,że sernik jest niezwykle delikatny i kremowy? Myślę,że na świątecznym stole ten sernik będzie prezentował się po prostu idealnie. Polecam każdemu łakomczuchowi. Ja na samo wspomnienie znów mam chęć na wielką porcję...
A tymczasem cieszę się wolnymi dniami. Tak, mój świąteczny urlop rozciągnął się na 3 dni przed Świętami. Pucuję, doglądam i denerwuję się ile jeszcze przede mną zadań. Nie wiem czemu dla świątecze tradycje są dla mnie wyjątkowo ważne. Uwielbiam je pielęgnować. Ja te generalne porządki. Albo długie gotowanie rzeczy, których i tak nie lubię. Ale za to jestem fanką tradycji,
Jajka ukręcam z cukrem na puch. Gdy masa jest jasna i delikatna, dodaję partiami twaróg. Robię to bardzo delikatnie. W jogurcie rozprowadzam budyń śmietankowy, łączę z masą, dokładnie mieszam by nie było grudek.
Tortownicę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną. Ostrożnie przelewam masę sernikową-jest dość rzadka. Z wierzchu kładę łyżką masę krówkową. Sernik piekę przez 65-70 minut w 190 stopniach. Na dnie piekarnika kładę -tradycyjnie, naczynie do zapiekania wypełnione wodą, dzięki temu sernik jest delikatny i nie pęka.
Studzę sernik przy uchylonych drzwiczkach, po około 25 minutach rozprowadzam po wierzchu masę krówkową. Ciasto dekoruję sezamkami.
Do czasu podania trzymam w lodówce, najlepszy jest następnego dnia.
A tymczasem cieszę się wolnymi dniami. Tak, mój świąteczny urlop rozciągnął się na 3 dni przed Świętami. Pucuję, doglądam i denerwuję się ile jeszcze przede mną zadań. Nie wiem czemu dla świątecze tradycje są dla mnie wyjątkowo ważne. Uwielbiam je pielęgnować. Ja te generalne porządki. Albo długie gotowanie rzeczy, których i tak nie lubię. Ale za to jestem fanką tradycji,
Składniki:
1 kilogram twarogu śmietankowego wiejskiego 3 krotnie mielonego
1 puszka masy krówkowej
2 łyżki cukru kokosowego
4 duże jajka ( ja miałam podwójne)
1,5 paczki budyniu śmietankowego
300 gramów jogurtu naturalnego (rzadkiego)
Około 15 biszkoptów
Sezamki
Masło i bułka tarta do formy
Do czasu podania trzymam w lodówce, najlepszy jest następnego dnia.
Moje rady
1. Oczywiście masę krówkową możecie przygotować sami z mleka skondensowanego. Ja jednak z braku czasu użyłam gotowej, i nie jest to wielki błąd.
2. Na spód nie polecam herbatników, ani kruchego ciasta. Sernik przed pieczeniem jest dość płynny,a biszkopty wchłoną nadmiar wilgoci. Kruchy spód spektakularnie rozmięknie.
3. Masę krówkową lepiej się rozprowadza gdy ciasto jest nie do końca wystudzone.
sernik to zdecydowanie pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńa ja lubię żurek:) ale z jajkiem i kiełbasą białą:) innego nie jadam:D
OdpowiedzUsuńja nie mogę patrzeć nawet na żurek ;)
Usuńkażdy lubi co innego;)
UsuńSernik zawsze! Pycha!
OdpowiedzUsuńzawsze i wszędzie ;)
UsuńOj, karmel rzeczywiście uzależnia. Znam to uczucie. U mnie sernik też w świątecznych kulinarnych planach, ale na razie nie wiem jeszcze, który wariant wypieku wybrać.
OdpowiedzUsuńpolecam krówkowy ;)
UsuńBardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńulala.. jakie pyszności! Robiłam strasznie podobny kiedyś :)
OdpowiedzUsuńja tam przygotowań do świąt nie lubię, ale same święta i owszem :)
;)
UsuńBardzo słodko wygląda i na pewno można się uzależnić, zresztą sernikom nie da rady się oprzeć :D Pycha! <3
OdpowiedzUsuńoj nie da ;)
UsuńWow! Ten sernik skradł moje serce :) Takie smaki to moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńspróbuj koniecznie ;)
UsuńNie przepadam za świętami, więc na te jakoś specjalnie nie czekam. A sernik wygląda super ;)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńUwielbiam ☺
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWszystko co z krówką - idealne dla mojego Taty!
OdpowiedzUsuń;)
Usuńsernik w takim wydaniu musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńoj jest:)
UsuńBardzo fajna propozycja sernika. Ma naprawdę pyszne składniki (wszystko co krówkowe uwielbiam). Chciałabym go spróbować :) Nie znałam takiego przepisu. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam serniki. A w święta na pewno się nim objem :)
OdpowiedzUsuń:O
UsuńZa kawałek takiego sernika dałybyśmy się pokroić :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZ chęcią spróbowałabym jak smakuje :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKajmak/masę krówkową mogłabym jeść prosto z puszki i jak dekorowałam z bratem mazurki, to zawsze część magicznie wędrowała do naszych brzuszków :D Sernika krówkowego nie jadłam, ale jak się musi rozpływać w ustach...!
OdpowiedzUsuńpolecam Ci serdecznie, jak kochasz masę krówkową, to jest to ciasto dla Ciebie:)
UsuńJa zdecydowanie wolę święta zimowe ;) Jedzenie wielkanocne niespecjalnie kocham ;) Tylko serniki, serniki, o tak. Twój - boski!
OdpowiedzUsuń;)
Usuńmmmmmm.... rozkosz <3 kiedyś robiłam babkę z krówkami - uwielbiałam ją ale teraz niestety nie mam piekarnika
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWspaniały serniczek. Już kiedyś robiłam podobny. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńAch, pyszności ;) Muszę go kiedyś zrobić. Czy to na święta, czy potem.
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńNie jadłam jeszcze sernika krówkowego, ale czuję, że byłby to mój hit! U nas na Święta będzie mazurek kajmakowy i pascha, więc sernik będę musiała wypróbować dopiero za jakiś czas.
OdpowiedzUsuńpolecam ;) mazurek kajmakowy był u mnie gościem przez parę dobrych lat ;)
UsuńJa w tym roku nie robię sernika, ale robi go moja siostra. I z tego co wiem robi go na ciemnym spodzie. Zawsze też dodajemy brzoskwinie, ale z krówką nie jadłam jeszcze:)
OdpowiedzUsuńpolecam ;)
UsuńDla mnie każdy sernik jest świetny :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńW moim domu króluje sernik z kruchym kakaowym ciastem - Twój z pewnością jest słodziutki :D
OdpowiedzUsuń