Wyjątkowo proste, bardzo smaczne, bardzo klasyczne, może nawet nieco babcine. Takie jest to ciasto. Moja babcia robiła takie bardzo często. Używała za każdym razem innego słoiczka domowej konfitury. Takie ciasto śmiało można przygotować w ciągu tygodnia, bo nie wymaga wałkowania, bo składniki są bardzo proste, i dostępne w lodówce i w kuchennych szafkach. Wystarczy parę chwil i ciasto gotowe. Ja bez problemu przygotowałam je po pracy. Niespodziewanie czekało mnie spotkanie z przyjaciółką, postanowiłam wpaść więc do niej z czymś słodkim. Nie chciałam by było to coś kupnego,a coś domowego, wprost z mojego piekarnika. Jako, że dawno nie szykowałam kruchego ciasta, chciałam przygotować właśnie je. Przypomniałam sobie o tym babcinym placku, i bach, gotowe. Smakowite, kruche, słodkie, z delikatną bezą. Podobne do pleśniaka, chociaż to ciasto szykuje się jak kruszonkę, lekko ugniata jedynie dolną warstwę. Zdecydowanie jest to ciasto dla zapracowanych i deserowych leniuszków. Wspaniale smakuje z popołudniową herbatką, wypitą oczywiście w miłym towarzystwie. Czasem najprostsze przepisy okazują się tymi najlepszymi. I nie trzeba wielkich składników i masy pracy by cieszyć się pysznym smakiem . Smakiem, który zna się od dziecka.
Oddzielam białka od żółtek. Do żółtek dodaję mąkę i zimne masło. Dosypuję oba rodzaje cukru i siekam nożem składniki na kruszonkę. Dzielę na dwie części-nierówne. Do większej dodaję skórkę z cytryny, do mniejszej kakao. Ubijam białka na sztywną pianę z odrobiną soli.
Blaszkę do pieczenia smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Na dno wysypuję większą część jasnej kruszonki, ugniatam dłonią. Na cieście rozsmarowuję dość równomiernie konfiturę-wcześniej ciasto warto posypać odrobiną bułki tartej, posypuję kruszonką z jasnego ciasta.
Na kruszonce równo kładę bezę, i posypuję czekoladową kruszonką. Piekę placek w 190 stopniach,przez 35-40 minut. Można posypać cukrem pudrem po wystudzeniu.
Składniki:
2 duże jajka
400 gramów mąki krupczatki
100 gramów masła
3 łyżki cukru kokosowego
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Skórka z połowy cytryny
2-3 łyżki lodowatej wody
1 czubata łyżka kakao
5 czubatych łyżek konfitury truskawkowej
Dodatkowo masło i bułka tarta do formy, sól
Oddzielam białka od żółtek. Do żółtek dodaję mąkę i zimne masło. Dosypuję oba rodzaje cukru i siekam nożem składniki na kruszonkę. Dzielę na dwie części-nierówne. Do większej dodaję skórkę z cytryny, do mniejszej kakao. Ubijam białka na sztywną pianę z odrobiną soli.
Blaszkę do pieczenia smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Na dno wysypuję większą część jasnej kruszonki, ugniatam dłonią. Na cieście rozsmarowuję dość równomiernie konfiturę-wcześniej ciasto warto posypać odrobiną bułki tartej, posypuję kruszonką z jasnego ciasta.
Na kruszonce równo kładę bezę, i posypuję czekoladową kruszonką. Piekę placek w 190 stopniach,przez 35-40 minut. Można posypać cukrem pudrem po wystudzeniu.
Ale wspaniały placek. Z bezą i konfiturą jeszcze nigdy nie robiłam! Super. Na Wielkanoc jak znalazł można taki wyczarować. Podoba mi się ten przepis. Pyszny. Lubię bezy bardzo.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! :)
:)
UsuńRobiłam ciasto o nazwie pleśniak, coś podobnie do Twojego i było wspaniałe. Chętnie skorzystam z Twojego pomysłu :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMam podobny przepis ale właśnie na Plesniak i bez cukru kokosowego;) Muszę spróbować tak naprawdę cukru kokosowego nie stosowalam jeszcze ;)
OdpowiedzUsuńpolecam, daje taki fajny karmelowy posmak:)
UsuńBardzo lubię takie "babcine" przepisy! :) Zaintrygował mnie ten cukier kokosowy :)
OdpowiedzUsuńużywam go często, bo jest bardziej przyjazny cukrzykom czyli moim rodzicom i smaczny:)
UsuńJak na kruche ciasto, to niewiele masła - to mi się podoba! A na jakiej wielkości blaszkę jest to przepis? :)
OdpowiedzUsuńna taką małą, mi wyszło 12 kawałków.
UsuńLubię kruche z bezą!
OdpowiedzUsuńTwój placek byłby idealny do popołudniowej herbaty.
:)
UsuńTakie sprawdzone i proste przepisy naprawdę cenimy :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZ góry wygląda jak pyszny, bogato nadziany baton ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNiesamowicie apetyczne ciacho :) Lubię takie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚwietne ciasto. Właśnie mam ochotę na kruche;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOstatnio MUSZĘ!!!!ograniczyć spożywanie słodkości. Mam nadzieję, że to stan przejściowy, bo trudno byłoby pogodzić się, szczególnie oglądając zdjęcia smacznych wypieków, na życie bez deserków i ciast.
OdpowiedzUsuńszkoda, szkoda.
UsuńZ chęcią wykorzystam Twój przepis. Mniam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZjadłabym , bo apetycznie wyglada
OdpowiedzUsuń:)
Usuńmam ślinotok stopnia pierwszego xd
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakie lubię najbardziej :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPychotka☺
OdpowiedzUsuń;)
UsuńUwielbiam kruche ciasta on są najlepseze
OdpowiedzUsuń;)
Usuńnie ma to jak sprawdzone stare przepisy :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMniam! Musi smakować wyśmienicie. :)
OdpowiedzUsuń;0
UsuńMusi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńjest pyszne:)
UsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńFajny placuszek :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWygląda bardzo apetycznie <3
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńBardzo fajny i apetyczny placuszek :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPrzepis wart wypróbowania. Ciasto wygląda na bardzo smaczne. Chętnie zjadłabym kawałek. Już czuję jak smakuje :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKruche ciasto i beza... :D Do tego kawka i tyle wystarczy.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMniam, takie placki z konfiturami pamiętam z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńJak z bezą, to poproszę :)
OdpowiedzUsuń