Dzisiaj będzie śniadaniowa podróż. Podróż za jeden uśmiech po mapie świata. Będziemy w Azji, skąd pochodzi Matcha. Będziemy w Południowej Ameryce, gdzie rosną ananasy. Zahaczymy o Kalifornię, skąd weźmiemy garść migdałów i na koniec lokalnie podkradniemy ze słoika parę łyżek dżemu z czarnego bzu. Gotowi na taką podróż?
Tak, wiem to może być kosmicznie, ale uwierzcie mi połączenie tych wszystkich składników daje wspaniały efekt. Budyń jaglany jest po prostu przepyszny i wspaniały na śniadanie. Dodaje energii, syci na długo i zapewnia pozytywny nastrój na cały pracowity dzień. Gwarantuję Wam,że pokochacie tę kombinację smaków. A dzięki temu budyniowi od samego rana będziecie mieli dobry humor. Po kiepskim poniedziałku, musiałam zafundować sobie takie śniadanie. Zdecydowanie takie kuchenne wsparcie mi pomogło. I mogłam dobrze zacząć kolejny dzień. Zaraz luty. Bardzo się cieszę,że to koniec stycznia. W tym roku ciężko będzie mi go zaliczyć do ulubionych miesięcy. Mam nadzieję,że luty będzie odrobinkę łaskawszy. I pozwoli na więcej kulinarnych szaleństw, a ograniczy chorobowe dni.
W garnuszku podgrzewam mleko z wanilią, dodaję płatki jaglane i gotuję na gęsto, około 5 minut. W kubeczku łączę Matchę z sokiem ananasowym, dokładnie mieszam by nie było grudek. Dodaję do płatków, całość miksuję. Przekładam budyń do miseczki, mieszam z dżemem z czarnego bzu, posypuję płatkami migdałowymi.
Tak, wiem to może być kosmicznie, ale uwierzcie mi połączenie tych wszystkich składników daje wspaniały efekt. Budyń jaglany jest po prostu przepyszny i wspaniały na śniadanie. Dodaje energii, syci na długo i zapewnia pozytywny nastrój na cały pracowity dzień. Gwarantuję Wam,że pokochacie tę kombinację smaków. A dzięki temu budyniowi od samego rana będziecie mieli dobry humor. Po kiepskim poniedziałku, musiałam zafundować sobie takie śniadanie. Zdecydowanie takie kuchenne wsparcie mi pomogło. I mogłam dobrze zacząć kolejny dzień. Zaraz luty. Bardzo się cieszę,że to koniec stycznia. W tym roku ciężko będzie mi go zaliczyć do ulubionych miesięcy. Mam nadzieję,że luty będzie odrobinkę łaskawszy. I pozwoli na więcej kulinarnych szaleństw, a ograniczy chorobowe dni.
Składniki:
6 czubatych łyżek płatków jaglanych
150 ml mleka
1 łyżka herbaty Matcha
5 łyżek soku ananasowego
Migdały w płatkach-garść
2 łyżki dżemu Łowicz 100 % Czarny Bez
Esencja waniliowa
W garnuszku podgrzewam mleko z wanilią, dodaję płatki jaglane i gotuję na gęsto, około 5 minut. W kubeczku łączę Matchę z sokiem ananasowym, dokładnie mieszam by nie było grudek. Dodaję do płatków, całość miksuję. Przekładam budyń do miseczki, mieszam z dżemem z czarnego bzu, posypuję płatkami migdałowymi.

Ale ma fantastyczny kolorek dzięki ten matchy :) budynie uwielbiam. Często z nimi eksperymentuję. Ten z chęcią przetestuję :) Pozdrowionka wtorkowe :) Miłego dnia!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńZ płatków jaglanych budyniu jeszcze nie robiłam, ale taki z kaszy bardzo lubię. Twój wygląda bardzo ciekawie ;))
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMmm takim śniadankiem bym nie pogardziła:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńoj rzeczywiście ciekawe połączenie :) tyle smaków i tyle regionów, ale jeśli mówisz, że warto, to Ci wierzę :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńtyle świata w jednej miseczce :) super pomysł :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle bym zjadła... Mhmm:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJadłam jedynie budyń jaglany z kaszy, z płatków jeszcze nie ;) To musiała być bomba smakowa!
OdpowiedzUsuńz płatków robi się dużo szybciej, rankiem w tygodniu to cenne;)
UsuńNigdy nic nie gotowałam na soku ananasowym - mnie tu pasują jeszcze wiórki, żeby tak było tropikalnie :D
OdpowiedzUsuńmi bardziej pasował migdał;)
UsuńNie lubię ananasa. :(
OdpowiedzUsuńJak smacznie :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakiej propozycji jeszcze nie jadłam. Wygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńmam od dawna wielką ochotę na budyń jaglany ale jestem tak leniwa że wolę zagryźć banana albo jabłko i taka słodycz mi wystarcza:) Ale zrobię! W lutym zrobię na pewno!
OdpowiedzUsuńPs przyjemna to była podróż bo tych światowych smaczkach:)
polecam serdecznie, robi się szybko i jest pyszny:)
UsuńBudyń jaglany smakuje wspaniale, a z tym kolorkiem matcha zapewne hipnotyzuje też oczy ;)
OdpowiedzUsuńszczególnie rano ten kolor cieszy;)
Usuńbez ananasa to i owszem:)
OdpowiedzUsuńmożesz dowolnie zmienić sok na ten ulubiony;)
Usuń:)
UsuńTakiej mieszanki nigdy nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńO jaka smakowita nowość :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńale uczta zmysłów;)
OdpowiedzUsuń;)
Usuń:D
UsuńBardzo zdrowe śniadanko. Fajne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńMniam jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMhm muszę w końcu wypróbować budyń jaglany :) Taka odmiana od owsianki...
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńPyszne śniadanie, dżem z czarnego bzu musi fajnie smakować z budyniem :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTak to pięknie opisałaś, że narobiłaś mi smaku na taki budyń! Musi smakować super <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńKiedy choroba rozkłada w domu to takie wycieczki kulinarne są szczególnie pożądane :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBrzmi zachwycająco :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMnie tym połączeniem smaków kupiłaś; jest tu wszystko, co lubię :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKochana Super ten budyn a mix owocow jaki się w nim znajduje bardzo mnie ciekawi Uwielbiam takie NIEoczywiste kombinacje A słodycz takiego deseru z powodzeniem zastapi wszystkie batony i czekoladki których czasem namiętnie szukam Pozdrowionka kochana ogromne
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszny deser ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDawno nie jadłam budyniu...
OdpowiedzUsuń:)
Usuńboziu! Ponad rok nie jadłam dżemu!
OdpowiedzUsuńA takie śniadanie kusi <3
:)
UsuńPolubiłam matche i piję ją codziennie. W deserach jeszcze nie próbowałam. Twoje śniadanie oko cieszy :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńbudyń jaglany jest pyszny i zdrowy, a w tym cudnym zielonym kolorze jeszcze bardziej apetyczny!
OdpowiedzUsuń