Święta bez drożdżowego wypieku w postaci strucli się nie liczą. Zdecydowanie się nie liczą. Na święta zakręcone drożdżowe musi być i basta. Zawsze z makiem. Ale może by tak spróbować wersji z żurawiną? Lekko kwaśne nadzienie, delikatne ciasto, i słodka polewa z białej czekolady i czekoladowych, kolorowych cukierków. Nieskromnie powiem,że to połączenie jest genialne. I naprawdę proste. Wystarczy jedno wolne popołudnie i dobre chęci. Taka rolada każdego zachwyca swoim smakiem. W mojej rodzinie zrobiła prawdziwą furorę. Już wiemy,że jedną struclę zrobimy z makiem, drugą z żurawiną. Delikatne, brioszkowe ciasto, pyszne nadzienie, słodka polewa. Już widzę oczyma wyobraźni spokojne, świąteczne popołudnie. Granie z rodzeństwem w gry i zajadanie się pysznym ciastem. Takie leniwe i świąteczne chwile lubię najbardziej. Prawie tak samo jako przygotowywanie świątecznych ciast. Drożdżowe, nasz rodzinny punkt obowiązkowy na świątecznym stole. Przy kawałku takiego ciasta zawsze spędzamy świąteczne popołudnie. I Wam polecam.
Szykuję zaczyn. Drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru, łyżką mąki i 2 łyżkami mleka. Zostawiam na kwadrans.
Po tym czasie w dużej misce łączę mąkę z cukrem, dodaję jajka i zaczyn. Wlewam mleko-wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zagniatam ciasto. Czas na masło-siekam je i łączę z ciastem. Ciasto zagniatam tyle czasu, aż masło idealnie połączy się z ciastem. Formuję kulę, przykrywam ściereczkę i odstawiam w ciepłe miejsce na 45 minut.
Kiedy ciasto rośnie zajmuję się nadzieniem. Jeżeli używacie mrożonej żurawiny,to należy ją rozmrozić. Owoce przekładam do garnuszka, dodaję cukier i wodę, podgrzewam około 5 minut. Zostawiam do ostudzenia.
Ciasto drożdżowe przekładam na stolnicę i wałkuję w prostokąt. Na środku układa żurawinowe nadzienie i zawijam roladę.
Przekładam na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiam na kwadrans. Nagrzewam piekarnik do 185 stopni i piekę ciasto przez 45 minut.
Ostudzoną roladę oblewam polewą, którą szykuję z roztopionej białej czekolady i mleka. Dekoruję kolorowymi mini piegami Decorady Delecty.
Składniki:
1/3 paczki świeżych drożdży
180 gramów masła
2 jajka
200 ml mleka
400 gramów mąki pszennej
80 gramów cukru kokosowego
2 łyżki cukru
Ekstrakt waniliowy
Nadzienie:
150 gramów świeżej żurawiny (można użyć mrożonej)
Łyżka cukru kokosowego
2 łyżki wody
Polewa:
80 gramów białej czekolady
2 łyżki mleka
Dodatkowo
Decorada Delekta-Mini piegi
Szykuję zaczyn. Drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru, łyżką mąki i 2 łyżkami mleka. Zostawiam na kwadrans.
Po tym czasie w dużej misce łączę mąkę z cukrem, dodaję jajka i zaczyn. Wlewam mleko-wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zagniatam ciasto. Czas na masło-siekam je i łączę z ciastem. Ciasto zagniatam tyle czasu, aż masło idealnie połączy się z ciastem. Formuję kulę, przykrywam ściereczkę i odstawiam w ciepłe miejsce na 45 minut.
Kiedy ciasto rośnie zajmuję się nadzieniem. Jeżeli używacie mrożonej żurawiny,to należy ją rozmrozić. Owoce przekładam do garnuszka, dodaję cukier i wodę, podgrzewam około 5 minut. Zostawiam do ostudzenia.
Ciasto drożdżowe przekładam na stolnicę i wałkuję w prostokąt. Na środku układa żurawinowe nadzienie i zawijam roladę.
Przekładam na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiam na kwadrans. Nagrzewam piekarnik do 185 stopni i piekę ciasto przez 45 minut.
Ostudzoną roladę oblewam polewą, którą szykuję z roztopionej białej czekolady i mleka. Dekoruję kolorowymi mini piegami Decorady Delecty.

Lubię połączenie kwaskowatej żurawiny ze słodkim ciastem. Drożdżowe uwielbiam, ale brak mi cierpliwości w jego wyrabianiu :)
OdpowiedzUsuńwarto spróbować, to nie jest takie trudne:)
UsuńWygląda tak apetycznie! Dekorację ma prześwietną! :) Polewa z roztopionej białej czekolady i mleka musi być bajeczna :) Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńCiasta drożdżowe są pyszne do tego jeszcze z żurawina cudo
OdpowiedzUsuń:)
UsuńU mnie strucli niestety nie robi się na Święta, ale będzie wiele innych pysznych ciast :) Twój wypiek wygląda wspaniale :))
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam ciasta drożdżowe zwłaszcza do ciepłej herbatki...:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPoproszę o kromkę takiej strucli albo i dwie <3 Genialne ciacho :)
OdpowiedzUsuńjuż pakuję i wysyłam:)
UsuńJa w tym roku robię pierwsze podejście do ciasta drożdżowego... oby okazało się ono udane
OdpowiedzUsuńna pewno się uda:)
UsuńSmakowite ciasto, idealne na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMmm, wygląda tak smakowicie! Jak patrzę na Twoje dzieła to sama mam ochote coś przygotować. ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńUwielbiam żurawinę, idealne połączenie :D
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńMakową struclę uwielbiamy ale taka wersja też prezentuje się bardzo smacznie :-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńfajne połączenie smaków, u mnie na święta musi być coś z makiem, piernik i sernik :) drożdżowe nie gości na naszym stole
OdpowiedzUsuńu mnie piernik,sernik i strucla drożdżowa z makiem, inne ciasta z makiem zdecydowanie nie mają świątecznej rangi u mnie w domu ;)
Usuńojeju ale cudności!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńuwielbiam ciasta ze świeżą żurawiną, szczególnie te drożdżowe:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚwietne połączenie, z pewnością bardzo smaczna strucla.
OdpowiedzUsuń:)
Usuńooo to wygląda na maksa apetycznie :)!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTo wpraszam się na tą strucle :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie! :)
OdpowiedzUsuń