Weekendowe pieczenie to w moim domu tradycja. Ciasto na te dwa luźniejsze po prostu musi pojawić się na stole. Tym razem nie miałam za wiele czasu,ale olbrzymią ochotę na coś wyjątkowego. Co prawda mieszkanie po remoncie już w pełni ogarnięte, ale piwnica wołała o zainteresowanie. Zapomniałam,że ukryłam tam masę książek, które musiałam przynieść, wyczyścić z kurzu i ustawić na półce. Do tego musiałam uporządkować buty. Okazało się,że mam 2 pary zimowych kozaków, o których istnieniu po prostu zapomniałam. Jakże przyjemnie było znów je zobaczyć i odkryć brak dziur i innych uszkodzeń. Zadowolona czyściłam buty i układałam je w piwnicznej garderobie. Do tego wykonałam 12 kursów na trasie dom-śmietnik. Po tych wszystkich pracach nie miałam zbytniej ochoty na szykowanie skomplikowanego ciasta. Ale ciasto musiało oczywiście pojawić się na stole. Wybór padł na proste,ale i za efektowne podwójnie migdałowe ciasto. Do tego szalenie wręcz proste i przepyszne. Miękkie, delikatne, cytrynowe i rozkosznie migdałowe. Dodatkową atrakcją są chrupiące migdały z wierzchu, które stanowią idealny kontrast dla delikatnego ciasta. Wyśmienicie smakuje z dużym kubkiem zielonej herbaty z płatkami róży. A jako,że robi się naprawdę szybko polecam nie tylko na weekend.
Masło ucieram z cukrem na puch. Stopniowo dodaję jajka i dalej ucieram do połączenia się składników. Ścieram skórkę z cytryny,dodaję do masy jajecznej.
Mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia. Delikatnie dodaję do reszty składników ciasta. Tortownicę smaruję masłem,wysypuję bułką tartą, przelewam ciasto. Piekę je 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie posypuję płatkami migdałowymi i piekę 30 minut w 180 stopniach.
Gdy ciasto wciąż jest ciepłe,polewam je rzadkim lukrem ukręconym z cukru pudru i soku z cytryny.
Składniki:
125 gramów masła
3 duże jajka
80 gramów cukru kokosowego
1 duża cytryna cytryny
200 gramów mąki pszennej\
150 gramów mąki migdałowej (allbo samodzielnie zmielonych migdałów)
Łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki płatków migdałowych
Lukier:
1 cytryna
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
Bułka tarta i masło do formy
Gdy ciasto wciąż jest ciepłe,polewam je rzadkim lukrem ukręconym z cukru pudru i soku z cytryny.
Sama też lubię znaleźć po latach jakieś zapomniane buty czy kurtę w dobrym stanie i móc się nimi/nią cieszyć na nowo :) Znam to uczucie :)
OdpowiedzUsuńNatomiast to pyszne, proste, wspaniale cytrynowe i migdałowe zarazem ciasto spróbowałabym choćby i teraz. Pozdrowionka ciepłe :)
;)
Usuńmniam ! świetny przepis!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńUwielbiam babki cytrynowe - takie z lukrem - które mama kiedyś piekła na Wielkanoc :) To ciasto mi o nich przypomniało. A chrupiące migdały na pewno rewelacyjnie się komponują ze słodyczą i kwaskiem ciasta.
OdpowiedzUsuńSwoją drogą, lubię porządki, a najbardziej tę satysfakcję, gdy już wszystko jest sprzątnięte, poukładane, czyste :)
Oj,ja kocham sprzątać:)
UsuńCiasto jest idealnie wyważone, ani za słodkie,ani za kwaśne, w sam raz;)
ech u mnie weekend bez ciasta to nie weekend, też nawet ledwo żywa staram się coś przygotować :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBrzmi przepysznie - chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZestawienie migdałów i cytryny super :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam ciasta posypane płatkami migdałów - orzechy fajnie chrupią:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJak ciasto jest posypane migdałami to od razu wygląda lepiej :D
OdpowiedzUsuńi smakuje lepiej:)
UsuńAle cudo!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCiasto wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMniam pysznie się zapowiada :-)
OdpowiedzUsuńMniam pysznie się zapowiada :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńIdealny przekład jak przy minimum pracy można zrobić coś pysznego ;-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda naprawdę pięknie i puszyście! Trafił na listę do zrobienia <3
OdpowiedzUsuń:)
Usuńciekawe gdzie kupić mąkę migdałową i czy to drogie...
OdpowiedzUsuńmożesz sama zmielić płatki migdałowe w młynku do kawy :)
Usuńja mąkę kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością:)
:)
UsuńPiekłam już ciasto z mąki migdałowej. Jest pyszne. Twoja kombinacja też mi się podoba :) Wspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńale cudne puszyste!
OdpowiedzUsuńjest bardzo puszyste i miękkie:)
Usuńno wex no;p
UsuńAle pychotka, smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńObserwowałem cię. Spodziewam się mój blog
OdpowiedzUsuńKuszące ciacho :)...
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZjadłabym takie ciasto chętnie.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBrzmi interesująco, chetnie bym zjadła
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCiasto jest rewelacyjne. A migdały bardzo zdrowe, więc należy je jeść nawet jeśli ma to być w formie słodkiej przekąski!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńU mnie też weekend jest od pieczenia:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPychota ! Uwielbiam cytrynę
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńU mnie też koniecznie na niedzielę musi być ciacho! Twoje wygląda super smakowicie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszne bez wątpienia! muszę chyba też ogarnąć piwnicę, może jakieś skarby się znajdą;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMigdały... Mmm, ciasto musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńciasta migdałowe są pyszne :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMniam! Muszę ten przepis wypróbować. :D
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńTakie dobroci a ja nie moge ... nawet czytajac tego posta mam wrazenie ze moj trener gdzies tam za mna patrzy i widzi jakie ja dobroci i kalorie ogladam ;P
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZ przyjemnością zjadłabym wielki kawałek :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńOj tak, to zdecydowanie moje smaki... Porywam kawałeczek! :)
OdpowiedzUsuńJa ciągle jeszcze nie rozpakowałam moich książek po przeprowadzce; ciągle bowiem nie kupiłam nowych regałów i nie do końca ogarnęłam wizję mojej biblioteczki... ;)