Choruję/kuruję się dalej. A jak wiadomo kurowaniu sprzyjają domowe pyszności. Brakowało mi jakiejś słodkości, miałam apetyt na konkretne ciacho, francuskie z jabłkami. Brat mi nawet takie kupił,ale nie było zbyt udane. Bardzo suche, praktycznie bez nadzienia, smakowało zupełnie nijako. A ja przecież tak kocham połączenie francuskiego ciasta i jabłek. Dlatego też wysłałam brata na zakupy, ciastka postanowiłam zrobić sama. A te ciastka robi się naprawdę błyskawicznie. Wystarczy 5 minut i lądują w piekarniku. A jakie są wspaniale. Smakują wyjątkowo i na ciepło, jak i po wystudzeniu. Idealnie wypieczone, bardzo chrupiące, z wyraźnym migdałowym smakiem. W środku czeka pełnia nadzienia. Mnóstwo jabłek, żurawiny, znalazło się też miejsce na malinowy smaczek. Taka kombinacja okazała się po prostu idealna. Wszyscy zajadali się ciastkami z dużą przyjemnością. Ja także nie mogłam się opanować i zjadłam je zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczne piątki
Rodzynki i żurawinę zalewam wrzątkiem, odcedzam.
Arkusz ciasta francuskiego umieszczam na blaszce do pieczenia, kroję na 6 równych kwadratów.
Jabłka obieram ze skórki, kroję w średnią kostkę. Dodaję skórkę z cytryny, żurawinę i rodzynki, płatki migdałowe, cukier kokosowy i cynamon. Mieszam.
Na środku ciastka kładę sporą łyżkę nadzienia, kładę na wierzch również niepełną łyżeczkę konfitury. Postępuję tak z następnymi ciastkami.
Na ciastkach układam drugi płat ciasta, równo dzielę na 6 części, zlepiam brzegi. Wierzch smaruję mlekiem, posypuję brązowym cukrem i migdałami. Ciastka piekę około 20 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu posypuję odrobiną cukru pudru.
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczne piątki
Składniki na 6 ciastek:
2 arkusze ciasta francuskiego
3 średnie jabłka (niezbyt twarde)
Łyżka kokosowego cukru
Łyżeczka cynamonu
2 garście żurawiny suszonej
Garść rodzynek
2 garści płatków migdałowych
Skórka otarta z połowy cytryny
6 niepełnych łyżeczek malinowej konfitury
Dodatkowo:
2 łyżki mleka
Łyżka brązowego cukru
Duża garść migdałów
Rodzynki i żurawinę zalewam wrzątkiem, odcedzam.
Arkusz ciasta francuskiego umieszczam na blaszce do pieczenia, kroję na 6 równych kwadratów.
Jabłka obieram ze skórki, kroję w średnią kostkę. Dodaję skórkę z cytryny, żurawinę i rodzynki, płatki migdałowe, cukier kokosowy i cynamon. Mieszam.
Na ciastkach układam drugi płat ciasta, równo dzielę na 6 części, zlepiam brzegi. Wierzch smaruję mlekiem, posypuję brązowym cukrem i migdałami. Ciastka piekę około 20 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu posypuję odrobiną cukru pudru.
Nie znoszę suchego ciasta francuskiego. Dlatego lepiej wziąć się do rzeczy samemu. Znam te ciasteczka, też je robię. Może jeszcze w prostszej wersji. Raz, dwa i są gotowe. Pyszne i zawsze się udają. Muszę przetestować Twój przepis z dodatkami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam piątkowo :)
polecam tę wersję, nadzienie jest przepyszne:)
Usuńrzeczywiście pysznie nadziane;) Wracaj do zdrowia!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńnaprawdę wyglądają pysznie ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńAleż smakowite :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńpysznie to one wyglądaja :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńWyglądają bardzo apetycznie. Uwielbiam te ciastka francuskie na wszelkie możliwe sposoby. Będę musiała teraz wypróbować wersji z jabłkiem :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMniamm ciasteczka :) zabieram jedno, może się nie obrazisz ? :)
OdpowiedzUsuńpewnie,że nie:)
UsuńJesienne pysznosci:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńNigdy takich nie robiłam. Ależ zgłodniałam patrząc na te zdjęcia!
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie robiłam. Ależ zgłodniałam patrząc na te zdjęcia!
OdpowiedzUsuńspróbuj:)
Usuńuwielbiam wypieki z ciasta francuskiego:)
OdpowiedzUsuńoj ja tak samo:)
UsuńBardzo takie lubię:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakie słodkości bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńLubię bardzo, zwykle robię po prostu trójkątne, kwadrat napełniam nadzieniem i składam po przekątnej - Twój sposób tez fajny :).
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńSuper ciasteczka, pycha :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńNie przepadam za ciastem francuskim, ale Twoje wypieki wyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńI po raz kolejny dużo zdrowia życzę :)
:)
UsuńNie lubię ciasta francuskiego, ale takie pieczone jabłuszka to cudo :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńciasto francuskie kocham w każdej postaci:D
OdpowiedzUsuń;)
Usuń:D
Usuńszybkie i do tego pyszne
OdpowiedzUsuń;)
UsuńCukiernia może się chować przy takich ciachach :D
OdpowiedzUsuń;)
Usuńuwielbiam ciasto francuskie,ale tylko z nadzieniem na słono :) życzę dużo zdrówka:**
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńFajne, ja za ciastem francuskim niezbyt przepadam. Kiedyś kupiłam żeby zrobić nie wyszło hmm
OdpowiedzUsuńto musi wyjść :)
UsuńNigdy nie robiłam dań z ciasta francuskiego. Chyba wybiorę taki wypiek na pierwszą próbę ;)
OdpowiedzUsuńpolecam:)
Usuńpycha
OdpowiedzUsuń:)
UsuńO rany - jabłka i cynamon! *.*
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńdobrze, że masz takiego brata! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam francuskie.. <3 aah.. już czuje ten zapach, który musiał się wytworzyć podczas pieczenia.. :)
Kuruj się! :)
:)
UsuńBoskie! A jeszcze ciepłe to już w ogóle poezja :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńdo kawki w sam raz:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńmuszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńWyglądają przepysznie, chętnie bym je spróbowała :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńszybkiego powrotu do zdrowia! oj pysznie wyglądają te ciastka :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńUwielbiam ciasto francuskie.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa zawsze jak robię podobne ciastka to nie przykrywam góry ciastem, zostawiam otwarte :D Mam wtedy więcej ciastek :D
OdpowiedzUsuńDzisiaj również miałam ochotę na jabłka i chodziło za mną takie właśnie francuskie, jednak lenistwo wzięło za wygraną i z racji braku chęci opuszczania mieszkania zrobiłam na szybko racuchy :)
Szybkiego powrotu do zdrowia życzę! :)
dziękuję :)
Usuńja lubię jak jest dużo,dużo ciasta, stąd je przykrywam :)
zdrówka życzę, a ciastka pyszne :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńMoje ukochane :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńCzęsto wykorzystuję ciasto francuskie czy to na słono, czy to na słodko. Zawsze dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńZatęskniłam za pysznym zapachem ciasta z jabłkami. Muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńZ ciastem francuskim można robić tyle pyszności :-). Lubię z jabłkami :-)
OdpowiedzUsuńWow! aż mi ślinka cieknie ;) chętnie skorzystam z Twojego przepisu ;)
OdpowiedzUsuń