Od zawsze lubiłam ryby. One z wzajemnością niekoniecznie. Trudno, po pewnym spotkaniu z karpiową ością do ryb podchodzę ze sporym dystansem. Staram się wybierać te, które ości nie mają. Dlatego też jadam dużo łososia. Bo jest smaczny, łatwy do przygotowania i dość zdrowy. Najczęściej szykuję najprostszą wersję, po prostu piekę go w piekarniku z dodatkiem koperku i masła. Ale nieco mi się znudziła ta wersja, więc przygotowałam tę rybę w musztardowej marynacie. Szalenie prostej, ale jakże pysznej. Wystarczy parę chwil i wspaniały obiad gotowy. Wiem, że połączenie łososia i musztardy nie jest najbardziej oczywistym,ale za to jak spróbujecie to na pewno zrobicie to danie więcej razy.
Składniki:
500 gramów łososia-filet
4 gałązki koperku
4 łyżeczki ostrzejszej musztardy
Sok z połowy cytryny
Sól
Pieprz
Masło klarowane do smażenia
Rybę płuczę, dokładnie osuszam przy pomocy papierowego ręcznika i kroję na mniejsze kawałki-4 kawałki.
Łososia polewam sokiem z cytryny,posypuję solą i pieprzem, smaruję musztardą z jednej strony. Na musztardzie układam gałązkę koperku, tak przygotowaną rybę chłodzę przez minimum kwadrans.
Rozgrzewam masło, smażę rybę z jednej strony(tej bez przypraw) przez 2 minuty. Następnie rybę podpiekam przez około 10 minut w piekarniku.
Podaję z ziemniakami i pomidorami.
Łosoś jest moją ulubioną rybą, zaraz po nim jest dorsz:) Z chęcią zjadłabym TERAZ! takiego łososia:)
OdpowiedzUsuń😊
UsuńTaki z koperkiem i masłem jest super. Muszę spróbować koniecznie musztardowej wersji. Dawno nie jadłam takiego łososia. Ostatnio coś się przerzuciłam na te wędzone i jem na zimno. Z ziemniaczkami młodymi i świeżymi polskimi pomidorkami - to musiał być pyszny obiad! :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń😊
Usuńoj zjadłabym na obiadek :)
OdpowiedzUsuń😊
UsuńUwielbiam łososia :)
OdpowiedzUsuń😊
Usuńnie lubię łososia. jakoś kurcze mi nie podszedł za bardzo.. ale nie próbowałam w połączeniu z musztardą a wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń😊
UsuńTakże do ryb, które mają dużo ości podchodzę z pewnym dystansem. Nie ma to jak łosoś! Dziś jeszcze zastanawiałam się czy go nie kupić, ten przepis zmotywował mnie do zakupu i wypróbowania takiej marynaty :)
OdpowiedzUsuń😊
UsuńLeno, Twoje wyczucie mnie rozbraja - akurat krzyczy na mnie z lodówki sos musztardowy i nie miałam pomysłu na jego wykorzystanie :D
OdpowiedzUsuńPolecam się kochana 😊
UsuńŁosoś jest pyszny:)
OdpowiedzUsuń😊
UsuńTakie proste przepisy, są często najlepsze. Pycha! :)
OdpowiedzUsuń😊
UsuńMy najczęściej robimy łososia na parze albo w piekarniku bez większych dodatków ale ta marynata z musztardy też super się zapowiada :D
OdpowiedzUsuń😊
UsuńJa tez zawsze lubiłam ryby ;) wyglada przepysznie ;)
OdpowiedzUsuń😊
OdpowiedzUsuńJa bardzo często trafiam na ości. Nawet w rybach, które ich mieć nie powinny ;) Ale mimo wszystko uwielbiam rybki :) A w takiej marynacie łosoś musiał być wyśmienity :)
OdpowiedzUsuń😊
UsuńJa najczęściej jem łososia ugotowanego na parze. W sumie ta ryba akurat nie wymaga wielu dodatków. Twój pomysł z marynatą bardzo fajny :)
OdpowiedzUsuń😊
UsuńPyszny łosoś, musztardowa marynata bardzo pasuje do tej ryby :)
OdpowiedzUsuń😊
OdpowiedzUsuńaż trudno uwierzyć ale nigdy nie jadłam łososia :O czas to zmienić :P
OdpowiedzUsuńKoniecznie😊
UsuńUwielbiam ryby, ale o takim sosie faktycznie bym nie pomyślała :)
OdpowiedzUsuń😊
UsuńUwielbiam łososia:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńW takiej wersji z chęcią spróbowałabym łososia :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńKocham łososia :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo lubię łososia :-) mogłabym go jeść kilka razy w tygodniu :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię łososia :-) mogłabym go jeść kilka razy w tygodniu :-)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńThis is so inspiring! I love the post:)
OdpowiedzUsuńirenethayer.com
W sumie nigdy nie jadłam łososia, ani innej ryby w musztardowej marynacie. Ale łososia bardzo lubię.
OdpowiedzUsuń;)
Usuń;)
OdpowiedzUsuńOści z karpia - znam ten ból...
OdpowiedzUsuńPomysł ciekawy
;)
UsuńTo musi być dobre :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŁosoś to ryba, którą uwielbiam w każdej postaci! Więc nie mam wątpliwości, że z tego przepisu musi wyjść świetna potrawa!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŁosoś to moja ulubiona ryba. Chętnie zjadłabym łososia tak przygotowanego :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńłososia bardzo lubię, bo nie jest skomplikowany w przygotowaniu :) a i z ościami mam problem, że takie ryby mnie od razu odrzucają mimo że bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia, choć nie przepadam za musztardą to z chęcią bym takiego spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :*
Mogłabym Cię prosić o kliknięcie w linki u mnie w najnowszym poście, będę bardzo wdzięczna :)
Podoba mi się takie musztardowe podejście do łososia :)
OdpowiedzUsuńJa też nie lubię ości, brrr...