Nie mogę odczepić się od truskawek. Póki są będę je zajadać bez opamiętania. I w ogóle się nie wstydzę swojej słabości do truskawek. Na nowo polubiłam się ciastami z lodówki,bez pieczenia. Po domowym sukcesie wymyśliłam sobie jogurtowiec. I to był świetny pomysł. Fantastycznie orzeźwiające ciasto, które wymaga minimum pracy, a daje maksimum satysfakcji z jedzenia. Oczywiście na efekt trzeba nieco poczekać, ale jakie to przyjemne, przygotować rano ciasto i popołudniu zajadać się nim bez opamiętania. Ciasto jest lekkie, delikatne jak chmurka. Mogłabym jeść go cały dzień, zamiast dowolnego posiłku. Ukochany jogurt, ukochane truskawki, aromat poziomek. Czegóż chcieć więcej? Jedynie kolejnego kawałka, który osłodzi tę niezbyt słoneczną i ciepłą niedzielę.
Rozpuszczam we wrzątku poziomkowe galaretki.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, układam biszkopty.
Jogurty łączę z przestudzoną galaretką-dokładnie mieszam trzepaczką by nie było grudek, zostawiam masę na kwadrans, po czym wylewam ją na biszkopty, odkładam na pół godziny do lodówki.
Rozpuszczam dwie galaretki truskawkowe, zostawiam do wystudzenia. W międzyczasie myję truskawki i kroję je na plasterki. Owoce układam na cieście, zalewam galaretką truskawkową. Wstawiam ciasto na godzinę do lodówki, podaję mocno schłodzone.
Składniki:
Paczka okrągłych biszkoptów
2 duże opakowania jogurtu naturalnego-gęstego po 390 gramów
2 galaretki poziomkowe
2 galaretki truskawkowe
350 gramów truskawek
Rozpuszczam we wrzątku poziomkowe galaretki.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, układam biszkopty.
Jogurty łączę z przestudzoną galaretką-dokładnie mieszam trzepaczką by nie było grudek, zostawiam masę na kwadrans, po czym wylewam ją na biszkopty, odkładam na pół godziny do lodówki.
Rozpuszczam dwie galaretki truskawkowe, zostawiam do wystudzenia. W międzyczasie myję truskawki i kroję je na plasterki. Owoce układam na cieście, zalewam galaretką truskawkową. Wstawiam ciasto na godzinę do lodówki, podaję mocno schłodzone.
Wygląda wspaniale i smacznie.Mniamm ;)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i smacznie.Mniamm ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńtakie ciacha na zimno są świetne latem, gdy mamy dostatek owoców :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńW sumie to jesteśmy ciekawe czy galaretki poziomkowe różnią się jakoś w smaku od truskawkowych xD
OdpowiedzUsuńchyba są słodsze:)
UsuńWygląda smacznie - w prawdzie tego rodzaju ciast nie robię, ale truskawki uwielbiam i też ciągle jem :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŁadnie się prezentuje, świetny deserek :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNa dzisiejszy upał propozycja idealna:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakie ciasta są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie możesz opędzić się od truskawek, a ja w tym roku w ogóle nie mogę ich jeść bo córeczka ma uczulenie a ja karmie piersią... Za rok najem się za wszystkie czasy:)
OdpowiedzUsuńTo już niedługo:)
UsuńU mnie niestety w tym roku truskawek brak - mam nadzieję, że w przyszłym roku będę mogła skosztować prosto z krzaczka ;D Bo z kolei jak byłam w Krk, to nie bardzo miałam kiedy na bazar zajść i kupić polskie truskawki, bo sesja
OdpowiedzUsuńja miałam mieć swoje, ale zamiast truskawek mam pomidorki. Ale na szczęście wciąż są truskawki:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńU mnie już truskawek nie ma, przynajmniej ja już dawno nie widziałam, ale ciacho wygląda wyśmienicie! Oj, jakie ono musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńU mnie prawie każde ciacho sprawdzi się do kawusi,bo je po prostu uwielbiam:-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńAle pysznie się prezentuje, uwielbiam desery z galaretką :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWygląda bardzo smakowicie! Truskawki pod każdą postacią są absolutnie rewelacyjne. :D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńBo czego się wstydzić, nie dość, że truskawki zdrowe to jeszcze niskokaloryczne, wiec trzeba je jeść póki jest na nie sezon. Połączenie truskawek i poziomek to pomysł jak najbardziej trafiony!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMniam, uwielbiam takie ciacha:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPrzepyszne, przypomniałaś mi o poziomkach :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJejciu, jak on wspaniale wygląda! Jego smak musi być boski :) Ach, zjadłoby się. Uwielbiam poziomkowe nuty - mniam, mniam. Pozdrawiam serdecznie! :) Megly (megly.pl)
OdpowiedzUsuńjest boski, oj jest:)
UsuńOjeeej musi być bardzo smaczny :))
OdpowiedzUsuńjest:)
UsuńPrzepyszne ciacho, u mnie też często gości :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPrzepis wydaje sie prosty, czyli taki jakie lubię.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda obłędnie i jest tak proste w wykonaniu, że chyba każda pchełka pojmie. :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńw sam raz na lato:) A jak pachnie!!!!!
OdpowiedzUsuńpachnie latem:)
UsuńCiasto wygląda przepysznie, porywam kawałek ze sobą, pozdrawiam:*
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCiast bajka:) Porywam kawałek do kawusi
OdpowiedzUsuńnie ma problemu:)
Usuńmoja mama robiła coś podobnego
OdpowiedzUsuń;)
UsuńW tym roku jeszcze nie robiłam, ale mam nadzieję, że jeszcze zdążę, bo uwielbiam takie lekkie torciki :))
OdpowiedzUsuń:)
Usuńale pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńWygląda pysznie!! mniam
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTak, wiem, że to nie koniec świata, ale problem w tym, że teraz z roku na rok matury są coraz trudniejsze i aż się boję myśleć, co nowego dadzą. Poza tym ze statystyk wiem, że średnia różnicy w poprawionych wynikach i tych za pierwszym razem to 1,5%.
OdpowiedzUsuńPyszne są takie jogurtowce :) Ja się truskawami przejadłam i pożeram teraz agrest i borówki ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
:)
Usuńtak smakowicie to wygląda, że aż chce się pożreć w całości! <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOj, takie smaki, którym wprost nie można się oprzeć!
OdpowiedzUsuńPalce lizać :)
OdpowiedzUsuńPrzepadam za truskawkami, ale poziomki wprost kocham! A tak ciężko je znaleźć! Galaretka poziomkowa może być ciekawym substytutem :)
OdpowiedzUsuńCiacho idealne na upały - szkoda, że w Danii ich brakuje...