Nie samymi truskawkami człowiek żyję. Oczywiście znam wiele dań obiadowych, gdzie te pyszne owoce można przemycić. Ja jednak miałam ochotę na danie z indykiem i koniecznie z ryżem. Pozostała tylko kwestia dodatków, a raczej sosu. Do głowy wpadł mi pomysł na słodkie-kwaśne połączenie cytryny z miodem. Indyk jest wspaniałym i wartościowym mięsem,ale potrzebuje wyraźnych dodatków by smakować wspaniale. Ten sos, lekko kremowy o zdecydowanym smaku i wyjątkowym aromacie idealnie pasuje do delikatnego mięsa. Oczywiście całość robi się prawie błyskawicznie, nie wymaga za wiele zachodu, wymyślnych składników i godzin pracy. Latem, szczególnie kiedy pogoda dopisuje lubię przygotować takie proste i szybkie dania. A resztę czasu poświęcić na spacer i letnie spotkania. Na przykład z przyjaciółką, nasze ploteczki przy truskawkowej lemoniadzie na gdańskiej Starówce mogą trwać godzinami. A wtedy wiadomo, nie ma czasu na długie czarowanie w kuchni. Ale ten przepis na pewno oczaruje Waszych bliskich.
Mięso myję, kroję w sporą kostkę, przekładam do miseczki. Miód łączę z sosem sojowym, słodką papryką i olejem. Zalewam marynatą mięso, odstawiam na minimum kwadrans-można przygotować mięso wieczorem, albo rano.
Rozgrzewam masło, dodaję osączone z marynaty mięso i podsmażam je 3-4 minuty.
Do reszty marynaty dodaję sok i skórkę z 2 cytryn, bulion oraz pieprz. Na końcu dodaję ostrożnie mąkę ziemniaczaną i mieszam całość dokładnie by nie było grudek. Zalewam mięso sosem i duszę 12-15 minut.
Podaję z ryżem.
1 pierś z indyka
2 cytryny
3 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
200 ml bulionu drobiowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka oleju rzepakowego
Łyżka klarowanego masła
Pieprz
Do podania ryż jaśminowy
Mięso myję, kroję w sporą kostkę, przekładam do miseczki. Miód łączę z sosem sojowym, słodką papryką i olejem. Zalewam marynatą mięso, odstawiam na minimum kwadrans-można przygotować mięso wieczorem, albo rano.
Rozgrzewam masło, dodaję osączone z marynaty mięso i podsmażam je 3-4 minuty.
Do reszty marynaty dodaję sok i skórkę z 2 cytryn, bulion oraz pieprz. Na końcu dodaję ostrożnie mąkę ziemniaczaną i mieszam całość dokładnie by nie było grudek. Zalewam mięso sosem i duszę 12-15 minut.
Podaję z ryżem.
świetne połączenie smaków! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńDobrych kilka lat temu jadłam takie połączenie, ale z rybką. Lubię indyka, będę musiała spróbować.
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńPyszne i aromatyczne danie :-)
OdpowiedzUsuńPyszne i aromatyczne danie :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńA my i tak byśmy dodały gdzieś tam truskawki xD
OdpowiedzUsuńna deser:)
UsuńAle pyszności. Chętnie wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com
:)
UsuńWygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńSuper połączenie Kradnę przepis:)
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńBardzo często jem mięsko drobiowe, w tym indyka właśnie. Czasem zwyczajnie brakuje pomysłu na jakieś fajne przyrządzenie. Choć za cytrynowymi smakami nie przepadam jakoś specjalnie z chęcią bym spróbowała, bo wygląda to pysznie! Lubię takie lekko kremowe sosy :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńspróbuj koniecznie:)
UsuńMusi być pyszne. Nie ma innej opcji przy takim połączeniu :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwygląda smakowicie! w sumie to nie bardzo przepadam za indykiem, aleeee, pewnie z kurczakiem też się da :D
OdpowiedzUsuńna pewno się nada:)
UsuńUwielbiam drob polaczony z cytrusami!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńI weź tu nie przepadnij. *,*
OdpowiedzUsuń:)
Usuńmyśli Pani, że z kurczakiem będzie smakować równie dobrze?
OdpowiedzUsuńoczywiście:)
UsuńŁomatkoicórko, jak to cudnie wygląda!.... Muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOstatnio bardzo często robię coś z indykiem, a takie połączenie faktycznie może być pyszne :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńLubię meso z drobiu w takim wydaniu...mniam :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńIndyk w takim słodko-kwaśnym sosie musi smakować wyśmienicie! Super to wymyśliłaś :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńZ tą cytryną musi być pysznie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńznając siebie, pewnie sos wyjadałabym łyżką;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMoje smaki, uwielbiam takie połączenia :))
OdpowiedzUsuń;)
UsuńVery lovely! This is such an amazing post!
OdpowiedzUsuń** Join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!
BEAUTYEDITER.COM
INSTAGRAM @BEAUTYEDITER
Bardzo lubię mięso z indyka - nawet bardziej, niż to z kurczaka. Propozycja obiadu bardzo mi się podoba - jak znajdę chwilę czasu, to może sobie taki obiadek ugotuje;)
OdpowiedzUsuńkoniecznie spróbuj:)
UsuńBardzo lubię taki sos:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńIndyk jest mięsem, które najczęściej gości u mnie na talerzu :) a z sosem , w którego skład wchodzi miód lubię go najbardziej . świetny przepis!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszny obiad. Nic tylko jeść
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda smakowicie. :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńNie musiałabyś mnie dwa razy namawiać...;) Uwielbiam mięso w połączeniu ze słodkim smakiem, więc ta propozycja na pewno by mi posmakowała:)
OdpowiedzUsuńna pewno by Ci smakowało:)
UsuńNie dość, że indyk to jeszcze na słodko. Mniam! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :*
:)
UsuńPięknie się prezentuje, a ta glazura mmm :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńA ja przyznam, że jakos nie pasuje mi mięso indycze, chociaż wiem, że jest zdrowe i "czystsze" niż kurczak. Dlatego może wykorzystam przepis i zamienię indyka na kurczaka?
OdpowiedzUsuńmożna śmiało zmienić;)
Usuńno dokładnie, dlatego omijam wszelakie imprezy szerokim łukiem :P
OdpowiedzUsuńIndyka nigdy nie jadłam, ale wszystko co słodko-kwaśne uwielbiam, ubóstwiam, kocham!
OdpowiedzUsuńwarto spróbować:)
UsuńBardzo dobra propozycja na szybki obiad!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZa mną ostatnio chodzi filet z kurczaka w miodzie, ale... może by tak jednak indyk...?
OdpowiedzUsuń:)
Usuńbardzo ciekawy pomysł na sos do mięsa :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWłaśnie ostatnio bardzo polubiłam mięso z indyka; jest bardzo delikatne i smakuje wybornie :) W takim sosie - niebo na talerzu! :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńjuż wiem, co dziś na obiad zrobię 😳☺
OdpowiedzUsuń:)
Usuń