W mojej kuchni obowiązkowo musi być miejsce dla rabarbaru. Rabarbarowe ciasta szczerze wręcz wielbię. Najczęściej robię kruchy placek z rabarbarem i kruszonką. Tym razem postanowiłam zrobić ciasto nieco inaczej. Miękki spód połączyłam z bardzo chrupiącą cynamonową kruszonką. Wyszło naprawdę pyszne ciasto, od którego ciężko się oderwać.Miękki, bardzo miękki spód, następnie kawałki kwaskowatego rabarbaru i masa pysznej kruszonki. nie wiem jak Wy, ale ja jestem uzależniona od kruszonki. To bardzo miłe uzależnienie. To ciasto umilało mi niedzielny wieczór po wizycie w teatrze. Nie ma nic przyjemnego niż po wspaniale spędzonej niedzieli usiąść z kawałkiem ciasta i zatopić w książce. Magiczne chwile. I jakoś łatwiej znieść poniedziałkowy deszcz.
Ucieram jajko z 4 łyżkami cukru kokosowego, dodaję masło i ucieram na krem. Śmietanę łączę z mlekiem i olejkiem śmietankowym, dodaję do masy jajeczno-maślanej.
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do reszty składników, ucieram ciasto.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto.
Rabarbar myję, usuwam zdrewniałe części, kroję na kawałki, układam na cieście i posypuję łyżką cukru.
Masło roztapiam. Mąkę mieszam z cukrem i cynamonem, dodaję masło i zagniatam kruszonkę. Posypuję nią wierzch ciasta, piekę placek przez 40 minut w 175 stopniach.
Składniki:
100 gramów masła
5 łyżek cukru kokosowego
250 ml śmietany 18 %
100 ml mleka
1,5 szklanki mąki pszennej 750
1duże jajko
Aromat śmietankowy
Łyżeczka proszku do pieczenia
2 laski rabarbaru
Kruszonka
80 gramów masła
120 gramów mąki pszennej 750
4 łyżki cukru kokosowego
Łyżka cynamonu
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do reszty składników, ucieram ciasto.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto.
Rabarbar myję, usuwam zdrewniałe części, kroję na kawałki, układam na cieście i posypuję łyżką cukru.
Wspaniałe ciacho, też lubię z rabarbarem:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle to musi obłędnie smakować. :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCoś dla mnie :))
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSmacznie! :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńChoć nie przepadam za ciastami z kruszonką, to Twoje wygląda naprawdę smacznie ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńi ja jestem fanką kruszonki:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZ rabarbarem, jedno z najsmaczniejszych :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPyszności ☺ Bardzo lubię rabarbar i cynamon.Mniam
OdpowiedzUsuń;)
UsuńUwielbiam ciasta z rabarbarem :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z rabarbarem :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda apetycznie! Muszę namówić mamę abyśmy zamiast szarlotki upiekły ten kruszonkowiec :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRabarbarowy debiut mam za sobą, czas więc ruszać po rabrarbarowe ciacho! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCoś dla mnie. :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSmakowitości! :) Ciekawy blog - dodałam do obserwowanych! melodylaniella.blogspot.com
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSuper, uwielbiam kruszonkę (zjadam ją nawet na surowo przed upieczeniem:))
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam wszelkie ciacha z rabarbarem, ale... bez cynamonu. Psuje wszystko. :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńnie przepadam za rabarbarem
OdpowiedzUsuńnie każdy lubi:)
UsuńWspaniałe ciasto. Musiało bardzo smakować, zwłaszcza z tą kruszonką. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńCynamon uwielbiam !
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym !
też kocham cynamon:)
UsuńCynamon... hmm - muszę koniecznie upiec:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńCynamon, kruszonka, rabarbar wszystko bliskie memu podniebieniu :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńale tu smakowite połączenie :) wpraszam się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńzapraszam:)
UsuńBardzo smakowicie wygląda, zjadłabym kawałek.
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńSzkoda, ze w tym roku nie zdążyłam spróbować rabarbaru. :c
OdpowiedzUsuńu mnie do jesieni jest w warzywniakach, nic straconego:)
UsuńTakie ciasta są pyszne :) twoje wygląda świetnie i zapewne tak samo smakuje
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńAle pyszny, wygląd tak delikatnie i apetycznie :) Mniam! Musi smakować ekstra. Uwielbiam ciasta z rabarbarem. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKusi tak, że ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar - u mnie zawsze w drożdżowcu.
OdpowiedzUsuńIdealne! Kocham rabarbar, wielbię kruszonkę... Aż się rozmarzyłam :)
OdpowiedzUsuń