Po pracowitym weekendzie czas na poniedziałkowy obiad. Zdecydowanie taki obiad powinien być prosty w przygotowaniu, ale nie musi być to makaron z sosem ze słoika czy kupne pierogi. Poniedziałkowy obiad może być smakowity i dość wykwintny. Choć dalej bardzo, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Miałam kawałek schabu, naprawdę ładny i kusiło mnie by go upiec. Ale doszłam do wniosku,że nie mam na to czasu. Schabowe? Za ciężkie na letnią porę. Wymyśliłam więc bitki. Takie duszone kotlety są pyszne, delikatne, po prostu rozpływają się w ustach. Do tego są idealne na smakowity początek tygodnia. Wczoraj miałam na obiad pierogi Oreo, więc dziś porcja wytrawnego obiadu będzie po prostu idealna.
Mięso opłukuję, nacieram solą i pieprzem, odstawiam na parę chwil. W międzyczasie kroję cebulę i rozgrzewam masło. Oprószam schab mąką i podsmażam po 1,5 minuty z każdej strony, następnie dodaję cebulę i smażę około 2 minut. Zmniejszam ogień, dodaję bulion, wino,paprykę, ziele angielskie i liść laurowy. Duszę potrawę 10 minut. Gdyby sos był zbyt rzadki można zagęścić go mąką. Gotowe bitki podaję z kaszą gryczaną niepaloną i sałatą.
Składniki:
4 plastry schabu bez kości
2 małe cebulki
2 łyżki mąki
Masło klarowane-2 łyżki
Słodka papryka
Sól
Pieprz
2 ziela angielskie
Listek laurowy
Kieliszek białego wina
50 ml domowego bulionu
ewentualnie łyżka mąki
Do podania kasza gryczana niepalona i sałata
Mięso opłukuję, nacieram solą i pieprzem, odstawiam na parę chwil. W międzyczasie kroję cebulę i rozgrzewam masło. Oprószam schab mąką i podsmażam po 1,5 minuty z każdej strony, następnie dodaję cebulę i smażę około 2 minut. Zmniejszam ogień, dodaję bulion, wino,paprykę, ziele angielskie i liść laurowy. Duszę potrawę 10 minut. Gdyby sos był zbyt rzadki można zagęścić go mąką. Gotowe bitki podaję z kaszą gryczaną niepaloną i sałatą.
Mniam jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAleż nabrałem ochoty na taki obiad! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCoś dla mnie, zrobie na niedzielę :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMniam. :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam bitki:)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńbitki czyli coś czego nie da się nie lubić :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńbardzo lubię takie obiadki ;) a jeszcze w winie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSmaczny pomysł na obiad ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDawno nie jadłam, ostatnio lubuję się w indyku :-)
OdpowiedzUsuńja ostatnio aż za dużo jem indyka:)
UsuńSmakowicie wygląda to danie.Połączenie genialne;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWiesz, że my za mięskiem aż tak nie przepadamy ale zaintrygowałaś nas tymi pierogami Oreo xD
OdpowiedzUsuńmuszę jeszcze raz odwiedzić moją knajpkę by rozgryźć sekret nadzienia:)
UsuńZrób fotkę nadzienia i razem pomyślimy nad nim xD
Usuńszkoda, że nie jadam wieprzowiny... kompletnie mi nie smakuje.. a wygląda tak ładnie..
OdpowiedzUsuńMmmm..tak podane muszą byc obłędne ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNarobiłaś mi smaku na taki obiad :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńBrzmi ciekawie, chociaż nie przepadam za wieprzowiną ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńLubię takie konkretne, mięsne dania :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRzeczywiście wykwintne danie, idealnie pasuje na każdą okazję :) Czy bulion można zastąpić wodą?
OdpowiedzUsuńmożna, ale wtedy polecam dodać nieco więcej przypraw:)
UsuńNie odmówiłbym :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMmm, aż mi ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuń