I po majówce. Zdecydowanie minęło za szybko. Po tak pięknym wtorku nastał dzień pracy, który jest szary i ponury. Nie pogodowo, ale w pracy nawał obowiązków zaraz po relaksującym wolnym nie jest niczym przyjemnym Stąd też obiad powinien przynieść nieco radości. Moją propozycją jest pilaw z ryżem, indykiem i żurawiną. Uwielbiam wszystkie dania z ryżem,a to szczególnie skradło moje serce. Prostotą i smakiem. Robi się je bardzo prosto i szybko, a swoim smakiem na pewno podbije niejedno kulinarne serce. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię takie potrawy i zachęcam do spróbowania Waszej wersji w domowym zaciszu. A ja nie wiem czemu mam ochotę na spacer, czekam na koniec pracy i w drogę. Ale najpierw ryżowy obiad.
Siekam drobno czosnek i cebulkę. Podsmażam na łyżce oleju. Indyka myję, osuszam papierowym ręcznikiem i kroję w kostkę. Dodaję na patelnię, doprawiam solą i pieprzem. Na tarce ścieram marchewkę, dodaję do mięsa i podsmażam całość 5 minut. Podsmażone mięso z marchewkę zdejmuję z patelni, dolewam drugą łyżkę oleju oraz przyprawy, wsypuję ryż. Przesmażam ryż 3-4 minuty, zalewam bulionem-na początek 2/3 szklanki i dodaję bulion po trosze gdy tylko wyparuje. Po 10 minutach do ryżu dodaję mięso z marchewką i cebulką. Gotuję do czasu aż ryż stanie się miękki.
W międzyczasie namaczam żurawinę we wrzątku. Dodaję na ostatnie 5 minut gotowania.
Przed podaniem danie posypuję szczypiorkiem.
Składniki:
1 pierś z indyka
100 gramów suchego ryżu
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 cebulka
2 garście żurawiny
Garść szczypiorku
2 łyżki oleju
Łyżeczka słodkiej papryki
Łyżeczka kurkumy
1,5 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej domowego)
Sól
Pieprz
W międzyczasie namaczam żurawinę we wrzątku. Dodaję na ostatnie 5 minut gotowania.
Przed podaniem danie posypuję szczypiorkiem.
Bardzo podoba mi się dodatek żurawiny, sama bym na to nie wpadła! :-) Do tego moja ulubiona pierś z indyka - super. :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOstatnio bardzo rzadko sięgamy po ryż i jak już to raczej w wersji na słodko, a teraz robisz nam na niego mega ochoty :P
OdpowiedzUsuń:)
UsuńFaktycznie - wolne tak szybciutko przemija, że nie wiedzieć czemu, a już znajdujemy się w pracy. Taki pyszny obiadek faktycznie zrekompensowałby idealnie te bolączki spowodowane powrotem do rzeczywistości. No i dodatkowo ja uwielbiam żurawinę w każdej postaci :) Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńoj wolne mija za szybko :) Ale chociaż można sobie umilić życie dobrym obiadkiem:)
UsuńRyż, kurczak, warzywa....czego chcieć więcej :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńz indykiem jeszcze nie próbowałam, ale z kurczakiem i owszem- uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńA u mnie dzisiaj burza i deszcz :(
a u mnie rano było szaro i nijako, a potem zrobiło się cudownie:)
UsuńPyszne danie, takie smakują rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńPyszne danie, takie smakują rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAleż wspaniałości dziś serwujesz! mniam!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPrezentuje się wyśmienicie, chętnie bym zjadł dzisiaj na obiad :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńJa liczę że będzie teraz jak najwięcej słońca, obiadek pycha
OdpowiedzUsuńu mnie słonecznie jak nigdy:)
Usuńsmakowite! lubię takie dania, lekkie i pyszne:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAbsolutely wonderful!
OdpowiedzUsuń** Join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!
INSTAGRAM @BEAUTYEDITER
BEAUTYEDITER.COM
:)
UsuńJa również bardzo lubię takie dania, szczególnie jak są po weekendzie, podczas którego sporo się jadło. Super przepisy proponujesz.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBez marchewki poproszę.
OdpowiedzUsuńnie ma sprawy:)
UsuńMmm takie właśnie obiady to jedne z moich ulubionych :> Wygląda przesmacznie, a żurawina musi fajny smak dawać :>
OdpowiedzUsuńI mi też trudno jeszcze po tej majówce, niby tak krótko a łatwo się odzwyczaić :p
;)
UsuńObiad wręcz idealny! :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńTeż nie lubię wracać do pracy po dłuższym wolnym, ale taki obiadek może wynagrodzić wszystko :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńChyba zgapię pomysł, często jemy ryż :)
OdpowiedzUsuńJak smacznie :))
OdpowiedzUsuń