Jeżeli również bywacie kulinarnie niezdecydowani i macie dylematy gofry czy tosty francuskie, to ten przepis jest dla Was. Bardzo lubię mieć wolne w środku tygodnia. Co prawda ta okazja nie była zbyt przyjemna, ale smutny dzień postanowiłam umilić sobie fajnym śniadaniem. Tylko co tu zjeść, skoro nie byłam zdecydowana co zjeść? Po głowie chodziły mi dawno nie jedzone gofry, i jeszcze dawnej niejedzone tosty francuskie. Tego myślenia było zdecydowanie za dużo, dlatego też postanowiłam zrobić francuskie gofry. Albo tostowe gofry. Jak chcecie, nazwa dowolna. W każdym razem śniadanie wyszło obłędne. Połączenie delikatnych tostów i chrupiących gofrów, czy może być coś lepszego? Sama nie wiem czemu dopiero teraz wpadłam na taki pomysł. Prosto, pysznie i szybciutko. Odmieńce swoje śniadania. Naprawdę warto.
Roztrzepuję jajko razem z łyżeczką cynamonu, dodaję mleko i wanilię. Dokładnie mieszam. Kromki chałki zanurzam w płynie i obracam, tak by wchłonęły płyn.
Rozgrzewam gofrownicę, kawałki chałki podpiekam z obu stron do zarumienienia.
Cukier mieszam z cynamonem na talerzu, gotowe gofry francuskie obtaczam w cukrze cynamonowym.
Składniki:
6 kromek chałki (najlepiej 2-3 dniowej)
2 jajka
200 ml mleka
2 łyżeczki cynamonu
Parę kropli esencji waniliowej
Cukier trzcinowy
Rozgrzewam gofrownicę, kawałki chałki podpiekam z obu stron do zarumienienia.
Cukier mieszam z cynamonem na talerzu, gotowe gofry francuskie obtaczam w cukrze cynamonowym.
Moje ukochane gofry z lat dzieciństwa. Moja mama nam takie robiła nawet z chleba :-) dziękuje kochana że mi o nich przypomniałaś :-)
OdpowiedzUsuńMoje ukochane gofry z lat dzieciństwa. Moja mama nam takie robiła nawet z chleba :-) dziękuje kochana że mi o nich przypomniałaś :-)
OdpowiedzUsuńproszę bardzo:)
UsuńBomba! Szkoda, że nie mam gofrownicy, ale mam elektryczny grill, który się się zamyka, więc może by się nadał :)
OdpowiedzUsuńmyślę,że się nie da, jedynie nie będzie typowego wzorku:)
UsuńTosty palce lizać! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWyglądają świetnie :) A ja znowu sobie przypomniałem o moim marzeniu o gofrownicy :D
OdpowiedzUsuńja mam dwie-na szczęście bo mam sporo fanów gofrów, którzy nie lubią czekać:)
UsuńCóż za pomysł :D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńBardzo kreatywnie. Będę musiała wypróbować. Szybkie w przygotowaniu, a jakie smaczne :)
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńSzkoda, że nie zobaczyłam tego przepisu przed śniadaniem, bo nie miałam pomysłu na nie. A tu takie pyszności. Jutro zrobię, mam nadzieję, że wyjdą mi podobnie smakowite. Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńzrób jutro koniecznie, idealne będą na sobotni poranek:)
Usuńnie wpadłabym na takie upieczenie tostów:) Genialny pomysł!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńpysznosci! aż dzisiaj muszę je zrobić na kolację! dziękuje za przepis! :)
OdpowiedzUsuńpolecam serdecznie:)
UsuńMniam,to dopiero rarytas:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńAle zrobiłaś genialny mix :D Cóż za smakowita kreatywność :D
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńI tosty takie uwielbiam i gofry... coś dla mnie!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńKiedyś podpiekałam tak w gofrownicy zwykłą bułkę obtoczoną w jajku - wyszły pyszne "gofry", więc wyobrażam sobie, co musiało powstać z chałki :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńŚwietny pomysł, musi być pysznie
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCiekawy pomysł i prosty przepis :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńŚwietne :D
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńSmakowity pomysł!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJaki świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńPożycz gofrownicę, albo lepiej podrzuć już gotowe te pyszności :)
OdpowiedzUsuńBoskie śniadanie!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że okazja nie była z tych najsmutniejszych...
Ja mam wolne wszystkie wtorki. Prawdziwa rozpusta! :)
świetny pomysł na szybkie i zdrowsze goferki:)
OdpowiedzUsuń