Nie będę przekonywać Was,że śniadanie to najważniejszy posiłek w całym dniu. Świetnie to wiecie i na pewno je jecie. Ale już pozostaje kwestia co zajadać rano? Co zjeść ze smakiem, ale bez wyrzutów sumienia? Co zapewni nam odpowiednią porcję zdrowej energii i dostarczy przyjemnych wrażeń smakowych? Może domowa granola miodowo-migdałowa? Pyszna, chrupiąca, pełna miodowego smaku i dużych kawałków orzechów. Do tego porcja jogurtu, albo mleka i wspaniałe śniadanie gotowe. Powiem Wam,że mój brat, który nie znosi domowych płatków zajadał się nimi z wielkim smakiem. No i ta łatwość przygotowania, wystarczy parę chwil pracy i zapas tygodniowej granoli gotowy. Użyłam płatków owsianych i jaglanych, dzięki temu granola zyskała jeszcze więcej wartości odżywczych i smakowych. Do tego duża porcja ziaren słonecznika i nuta cynamonu. Mniam.
Siekam orzechy na mniejsze kawałki. Wszystkie suche składniki przekładam do większej miski.
W garnuszku podgrzewam miód z olejem, wodą i cynamonem. Ciepłą masą zalewam płatki i orzechy. Dokładnie mieszam. Blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia, przekładam na nią masę z płatków, dociskam. Piekę granolę około 35 minut w 160 stopniach, często mieszając całość.
Po ostudzeniu przekładam do słoika i trzymam granolę szczelnie zamkniętą.
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki płatków jaglanych
3 łyżki ziaren słonecznika
Szklanka mieszanki migdałów, orzechów włoskich i nerkowców
3 łyżki miodu
Łyżka neutralnego oleju
Łyżeczka cynamonu
3 łyżki wody
W garnuszku podgrzewam miód z olejem, wodą i cynamonem. Ciepłą masą zalewam płatki i orzechy. Dokładnie mieszam. Blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia, przekładam na nią masę z płatków, dociskam. Piekę granolę około 35 minut w 160 stopniach, często mieszając całość.
Po ostudzeniu przekładam do słoika i trzymam granolę szczelnie zamkniętą.
Pyszności! Nic dodać, nic ująć :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie możemy robić granoli w piekarniku bo jak już włączać piekarnik to na dużą ilość płatków i jak już wyjdzie nam kilka słoików to żremy ją bez opamiętania nie tylko na śniadanie xD Dlatego raczej idziemy w stronę granoli z patelni, bo wtedy można zrobić małe porcje :P
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszna :-) uwielbiam granolkę i zawsze mam jej zapas w słoiku :-)
OdpowiedzUsuńPyszna :-) uwielbiam granolkę i zawsze mam jej zapas w słoiku :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOdkąd zaczęłam robić w domu sama -już nic innego nie chcą domownicy jeść. Ale następnym razem dodam płatki jaglane - jak u Ciebie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwyjadłam wczoraj ostatnią porcję bananowej, zastanawiam się nad kolejnym smakiem;) może taka migdałowa?;)
OdpowiedzUsuńpolecam ;)
Usuńostatnio wsunęłyśmy słoik na filmie:)
OdpowiedzUsuńpyszności :)
;)
UsuńZdrowo i pysznie, to lubię :D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMoje ukochane orzechy, do tego miód i najlepsza przyprawa czyli cynamon. Lepiej być nie mogło! :-)
OdpowiedzUsuńmiło mi:)
UsuńTaka domowa granola jest najlepsza! :)
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
UsuńBardzo kusząca propozycja ;)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńIdealna! Domowa granola zdecydowanie najlepsza :D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńW moim guście, wygląda super :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńmmmm... ślinka cieknie na samą myśl ;) jestem przeogromną fanką takich domowych granoli - wiemy co jemy :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWspaniała! Takie śniadanko od razu napędza do działania :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZainspirowałaś mnie właśnie do zrobienia domowej, własnej granoli (w końcu). Najbardziej z tych sklepowych lubię orzechowo-kokosową. Ale miód i migdały to też wykwintne, pyszne smaki. Własna domowa ma przynajmniej dobry, pewny skład. Pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńmuszę w końcu zrobić taką pyszną granolę :)
OdpowiedzUsuńspróbuj koniecznie:)
UsuńChętnie bym takową zajadał na śniadania :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńOstatnio też robiłam własną granolę :) Lepsze takie niż ze sklepu i np 5 % owoców/orzechów...
OdpowiedzUsuńhttp://pathyelisia.com/
Tak, tutaj można dać tyle dodatków ile się chce:)
UsuńMi od dłuższego czasu marzy sie4 zrobienie takiej domowej granoli
OdpowiedzUsuńprawie nie ma pracy,więc się skuś:)
Usuńmmm!! Uwielbiam <33
OdpowiedzUsuńhttp://anna-and-klaudia.blogspot.com/
Like me on FACEBOOK
Buy my clothes!Sale!
:)
UsuńWydaje się być fajna. ;)
OdpowiedzUsuńi jest:)
UsuńMniam, zdecydowanie! Musiała pachnieć obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńi pachnie i smakuje pysznie:)
UsuńAż mam ochotę na migdały ;D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńŚwietny dobór składników i ciekawa propozycja śniadaniowa! Chętnie bym odtworzyła;)
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńMniam:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńFantastyczna granola :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńTen przepis na granolę zapisuję na listę do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna <3 miód + orzechy to najlepsze połączenie.
OdpowiedzUsuń