Nie będę udawać, bardzo lubię pierś z kurczaka. Kiedy w jakiejś knajpce widzę w menu grillowaną pierś z dodatkami, od razu ją zamawiam. Grillowane mięso jest pyszne i delikatne. Nie posiadam ogródka, na balkonie grillować nie można, więc skazana byłam na jedzenie grillowanych pyszności poza domem. Do czasu, stałam się bowiem szczęśliwą posiadaczką elektrycznego grilla, który ułatwił mi życie. Przez moją dietę większość pyszności szykowałam dla rodziny, sama obchodziłam się smakiem, ale skubałam malutkie kąski. Najwięcej jadłam gotowanego mięsa i ryb. Ale powiedzmy to szczerze, po tygodniu pragnie się odmiany. Choćby malutkiej. I wtedy z pomocą przyszedł mi grill i zaczęłam zabawę z grillowaniem mięsa. Jako, że nie mogłam jeść pikantnych rzeczy wymyśliłam prostą i naprawdę pyszną marynatę koperkową. Inspiracją była dla mnie kuchenna reklama. Pewnie pamiętacie szefa kuchni, który przy pomocy roztartej kostki rosołowej z oliwą, robił aromatycznego kurczaka? Ja użyłam domowego rosołu. Efekt był wspaniały. Mięso szykuje się błyskawicznie, jest bardzo aromatyczne, miękkie, i po prostu pyszne. Parę składników, parę minut pracy i obiad jak marzenie.
Szykuję marynatę. Koperek myję i drobno siekam. Wyciskam sok z cytryny, dodaję do niego rosół, koperek, sok z cytryny i przyprawy. Dokładnie mieszam. Do marynaty wkładam filet z kurczaka, wcześniej umyty i pokrojony na cztery części. Mięso marynuję minimum kwadrans, najlepiej jednak zostawić kurczaka w marynacie na całą noc.
Mięso osączam z nadmiaru marynaty i grilluję, około 2-3 minut w każdej strony. Ja podałam mięso z makaronem bezglutenowym.
Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
Marynata:
Pęczek koperku
Połówka cytryny
3 łyżki domowego rosołu
Dwie szczypty suszonego majeranku
Szczypta słodkiej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól
Świeżo mielony pieprz
Szykuję marynatę. Koperek myję i drobno siekam. Wyciskam sok z cytryny, dodaję do niego rosół, koperek, sok z cytryny i przyprawy. Dokładnie mieszam. Do marynaty wkładam filet z kurczaka, wcześniej umyty i pokrojony na cztery części. Mięso marynuję minimum kwadrans, najlepiej jednak zostawić kurczaka w marynacie na całą noc.
Mięso osączam z nadmiaru marynaty i grilluję, około 2-3 minut w każdej strony. Ja podałam mięso z makaronem bezglutenowym.
Aż tutaj czuję jej zapach :D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńJa właśnie dzisiaj do pracy zabrałam kurczaka :D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńUwielbiam pierś z kurczaka - zwłaszcza właśnie taką grillowaną! :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMy też jak już jemy mięso to właśnie pierś z kurczaka a w takiej fajnej wiosennej marynacie to już w ogóle musi smakować świetnie ;)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńdelikatne mięsko, aromatyczne, soczyste! chcę takie na obiad;)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWygląda pięknie, a jaki grill elektryczny używasz, jeśli można wiedzieć ;)?
OdpowiedzUsuńRussell Hobbs, polecam:)
Usuńmmm!! Wygląda pysznie <333 Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńhttp://anna-and-klaudia.blogspot.com/
Like me on FACEBOOK
Buy my clothes!Sale!
:)
UsuńJuż sobie wyobrażam ten smak. :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSama też jestem szczęśliwą posiadaczką elektrycznego grilla, więc kurczak z koperkową nutą jest dla mnie super pomysłem na przykład na studencki obiad. Ale jednak co grillowanie na dworze, to grillowanie na dworze. Nic nie zastąpi tego aromatu, jakim przechodzi mięsko. Ale elektryczny grill to dobre wybawienie do mieszkania właśnie ;) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWiadomo ogrodowy grill ma inny aromat:) aczkolwiek mówią,że dym niezdrowy, więc dozujmy sobie tę przyjemność:)
UsuńProsto i ze smakiem :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMniam:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPysznie przygotowane mięsko
OdpowiedzUsuńPysznie przygotowane mięsko
OdpowiedzUsuń;0
UsuńKoperkowa marynata....to brzmi wyjątkowo smacznie :)
OdpowiedzUsuń;0
UsuńI jest moja ulubiona pierś z kurczaka, musze zrobić w takiej wersji.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszna i bardzo aromatyczna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńPyszna i bardzo aromatyczna propozycja :-)
OdpowiedzUsuń;0
UsuńJakie to musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńjest,jest:)
Usuńja również lubię pierś z kurczaka i dość często ją jadam na różne sposoby :) fajna marynata :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMuszę sobie zafundować elektryczny grill. :) Mięsko wygląda wspaniale. :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńSuper lekka wiosenna marynata ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKoperek u mnie jest nielubiany, ale w sosie przemycam i sprzeciwu brak :) Pyszny kurak!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWszystko co z koperkiem musi być dobre. ;)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńNieskomplikowany przepis, a ja też bardzo lubię pierś z kurczaka. Na pewno wypróbuje;)
OdpowiedzUsuńpolecam:)
Usuńmmm pyszności !
OdpowiedzUsuńZapraszam :) blogbeautymix.blogspot.com
;)
UsuńBędę musiała kiedyś wypróbować Twoją marynatę. Zapowiada się naprawdę apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpolecam serdecznie;)
UsuńFajna marynata, pierś tak przyrządzona smakuje wyśmienicie
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNa pewno jest to pyszne i kruche mięsko. Ja też lubię kurczaka, bo szybko się zrobi. Takie różne dodatki też fajnie "wpływają" na pierś tak więc może kiedyś spróbuję :-).
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPierś to najlepsza część kurczaka :) A grillowana i jeszcze w marynacie koperkowej, to już w ogóle pyszności :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRobiłam kiedyś tego kurczaka z reklamy, dobry był ale z domowym rosołem jest znacznie zdrowszy niż z użyciem kostki. Również jestem fanką grillowanych mięs:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńCzęsto robię kurczaka na grillu, bo szybko i pysznie. Ciekawą marynatę przyrządziłaś :)
OdpowiedzUsuń