W zimowe dni-nareszcie mam prawdziwą zimę, najbardziej lubię jeść dania konkretne w smaku. Pikantne, rozgrzewające, aromatyczne. Lubię też jak takie dania robi się szybko i w jednym garnku. Takie jest właśnie to danie, proste, szybkie, bardzo smaczne, idealne na obiad w zimny dzień. Najważniejsze w nim jest to,że wykorzystujemy obiadowe resztki. U mnie resztki brązowego ryżu i kawałki upieczonego wcześniej kurczaka. Wystarczy dodać warzywa, przyprawy, całość podgrzać i już, gotowe. W takie dni jak dziś-kiedy wciąż walczymy z inwenturą w magazynach, miło wrócić do domu po pracy i w parę chwil przygotować sobie smakowity obiad. Porcja zjedzona, nowe siły wstąpiły w me zmęczone ciało. Głód opanowany, organizm gotowy na wieczór pełen plotek z przyjaciółką. To bardzo miły początek weekendu.
Siekam czosnek i cebulkę, rozgrzewam oliwę i podsmażam na nim posiekane warzywa. W międzyczasie kroję w kostkę kurczaka, dodaję na patelnię i podsmażam parę minut. Odcedzam warzywa, gdy mięso lekko zbrązowieje dodaję kukurydzę, fasolę,pokrojoną w kostkę marchewkę i pomidory z puszki oraz przyprawy,. Całość podgrzewam, dodaję bulion, po około 5 minutach czas na dodanie ryżu. Podgrzewam aż ryż będzie ciepły. Podaję w miseczkach.
Składniki:
200 gramów brązowego ryżu (ugotowanego)
300 gramów mięsa z kurczaka
Po pół puszki czerwonej fasolki i kukurydzy
2 ząbki czosnku
Średnia cebulka
Marchewka pokrojona w kostkę
Puszka pomidorów bez skórki
100 ml bulionu drobiowego(domowego)
Sól
Pieprz
Szczypta chilli
Majeranek-szczypta
Mielony kminek-szczypta
Łyżka oliwy z oliwek
Siekam czosnek i cebulkę, rozgrzewam oliwę i podsmażam na nim posiekane warzywa. W międzyczasie kroję w kostkę kurczaka, dodaję na patelnię i podsmażam parę minut. Odcedzam warzywa, gdy mięso lekko zbrązowieje dodaję kukurydzę, fasolę,pokrojoną w kostkę marchewkę i pomidory z puszki oraz przyprawy,. Całość podgrzewam, dodaję bulion, po około 5 minutach czas na dodanie ryżu. Podgrzewam aż ryż będzie ciepły. Podaję w miseczkach.
Lubię takie dania, ale u mnie zamiast ryżu jest kasza. ;)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWspaniałe danie, jak ja lubię takie pyszności :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńFajne są takie dania, bo nic się nie marnuje :) U mnie też zima, chociaż powoli temperatura rośnie i śnieg pewnie niedługo zniknie :(
OdpowiedzUsuńteż się boję,że zaraz śnieg zniknie, chociaż w prognozie raczej zero się szykuje:)
UsuńSmakowite danie, lubię takie :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńJa też lubię szybkie, jednogarnkowe dania i często robię podobnie, ale bez mięsa :) Na zimę idealne :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńZ takim obiadem to zima nie straszna:))
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPo takim rozgrzewającym jedzeniu można iść mierzyć się z tymi mrozami :D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńCiekawe danie, pyszne
OdpowiedzUsuń;)
UsuńZapraszam Cię do mojej kuchni:D
OdpowiedzUsuń<3
;)
UsuńWspaniały obiadek
OdpowiedzUsuń;)
UsuńUwielbiam wszystko co z ryżem, więc Twoj przepis na pewno wypróbuję! ;)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńBrzmi pysznie i zdrowo ,koniecznie przetestuję :) Dobrego weekendu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńCudowny kolorek :D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWygląda oraz można wyczytać jakie to może być pyszne ☺
OdpowiedzUsuń;)
UsuńTakie pyszne i konkretne dania są najlepsze na chłodne zimowe dni! Pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńwygląda pyszniutko :D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńJa tam lubię resztkowe obiady, a Twój to całkiem na wypasie :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńpyszności!
OdpowiedzUsuńSandicious
;)
UsuńAle tu u Ciebie smakowicie mniam mniam :D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńLubię takie szybkie sycące dania, z tym, że bez mięsa :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńBrzmi pysznie. Nie zostało Ci tam trochę dla mnie?
OdpowiedzUsuńTakie miksy, to ja lubię :)
OdpowiedzUsuń