Kocham serniki, w sekrecie powiem,że one też kochają mnie. Poza tym pierwszym, który robiłam mając lat 11 każdy mi wyszedł. Ten pierwszy zrobiłam bez dodatku budyniu czy też mąki. Był dziwaczny, w ogóle nie wyrósł, strasznie się kruszył, był jakby niezlepiony, okropieństwo. Od tego nauczyłam się robić pyszne serniki-tak nie boję się tego słowa, serniki to zdecydowanie moje popisowe danie, deser, i w ogóle to coś co mogłabym jeść dzień dnia i nigdy by mi się nie znudziło. Ale może dlatego,że tak kocham serniki robię je na wyjątkowe okazje,rezerwując sobie tę przyjemność na określone wydarzenia sprawiam,że każdy sernik zostaje w mojej pamięci. Na Święta szykuję klasyczny model,sernik bez spodu, ciężki, wyjątkowo serowy, aksamitny, sernik idealny. Robiąc ten klasyczny sernik pozwalam sobie na drobne modyfikacje, w tym roku motywem przewodnim była pomarańcza. Sok dodany do ciasta nadał mu ciekawą, nieco orzeźwiającą nutę. Idealnym dodatkiem była też domowa,smażona skórka pomarańczowa. Niby bardzo klasycznie, ale nieco inaczej. Taki sernik to idealny sposób na pyszne wejście w Nowy Rok. A na ten Nowy Rok życzę Wam po prostu dużo zdrowia i smakowitych inspiracji każdego dnia.
Zaczynam od zmielenia twarogu-ja kupiłam tym razem twaróg śmietankowy ze Strzałkowa(zapomniałam zamówić wiejski ser)- jeżeli go znajdziecie bardzo polecam, mieli się go tylko raz,ma wspaniały smak a sernik wyjdzie cudowny.
Rodzynki zalewam wrzątkiem i namaczam około kwadransa, odcedzam.
Oddzielam białka od żółtek, żółtka ukręcam razem z cukrem na puch. Dodaję sok z pomarańczy i masło, dalej ucieram aż masa będzie gładka. Teraz czas na dodawanie partiami twarogu, delikatnie po łyżce. Gdy cały twaróg będzie już wykorzystany czas na dodanie skórki pomarańczowej i rodzynek, a następnie proszku budyniowego.
Ubijam białka ze szczypta soli na sztywną pianę. Bardzo delikatnie łączę z masą serową.
Tortownicę smaruję masłem, posypuję kaszą manną, wylewam ciasto. Sernik piekę około 70 w 180 stopniach. Po upieczeniu trzymam w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Składniki:
1,5 kilograma twarogu ( nie z wiaderka)
10 jajek
1/3 kostki masła
3/4 szklanki cukru
4 łyżki soku z pomarańczy - świeżo wyciśniętego
2 garści smażonej skórki pomarańczowej
2 paczki budyniu śmietankowego
3 garści rodzynek
Szczypta soli
Masło i kasza manna do formy
Zaczynam od zmielenia twarogu-ja kupiłam tym razem twaróg śmietankowy ze Strzałkowa(zapomniałam zamówić wiejski ser)- jeżeli go znajdziecie bardzo polecam, mieli się go tylko raz,ma wspaniały smak a sernik wyjdzie cudowny.
Rodzynki zalewam wrzątkiem i namaczam około kwadransa, odcedzam.
Oddzielam białka od żółtek, żółtka ukręcam razem z cukrem na puch. Dodaję sok z pomarańczy i masło, dalej ucieram aż masa będzie gładka. Teraz czas na dodawanie partiami twarogu, delikatnie po łyżce. Gdy cały twaróg będzie już wykorzystany czas na dodanie skórki pomarańczowej i rodzynek, a następnie proszku budyniowego.
Ubijam białka ze szczypta soli na sztywną pianę. Bardzo delikatnie łączę z masą serową.
Tortownicę smaruję masłem, posypuję kaszą manną, wylewam ciasto. Sernik piekę około 70 w 180 stopniach. Po upieczeniu trzymam w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Ja nie lubię ciast, a sernika to już wyjątkowo bardzo nie lubię - nie wiem dlaczego.
OdpowiedzUsuńja nie znoszę zaś tortów:)
UsuńTortów też nie lubię. :)
UsuńTo witaj w klubie :)
UsuńJak ja uwielbiam sernik to sobie nie wyobrażasz... ale cudo u Ciebie! :D
OdpowiedzUsuńU mnie wszyscy kochają serniki:)
UsuńSzczęśliwego Nowego Roku 2016 :)
OdpowiedzUsuńhttp://chicporadnik.blogspot.com
Dziękuję:)
UsuńMoje ulubione smaki :-) szczęśliwego Nowego Roku :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńMy też kochamy serniki i one kochają nas :D Czy wyjdzie idealny czy nie, to zawsze jest przepyszny :D
OdpowiedzUsuńWszystkiego co najlepsze w nadchodzącym nowym roku :)
O dokładnie, ja bym chyba nie poczuła nawet czy się nie udał:)
UsuńDziękuję:)
Uwielbiam serniki. Życzę Ci Leno wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńAleż to musiało nieziemsko smakować :D
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
Dziękuję :)
UsuńSpełnienia marzeń w Nowym Roku! I mnóóóóstwo zdrowia, aby starczyło na ich realizację! :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńPyszności, Szczęsliwego Nowego Roku!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńWygląda świetnie, ale ja bym pominęła te pomarańczowe dodatki :P
OdpowiedzUsuńMała pomarańczowa innowacja nie zaszkodzi :)
UsuńUwielbiam serniki, a taki pomarańczowy to musi być niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńSernikami to bym mogła się zajadać bez przerwy! :))) Pomarańczowego chyba jeszcze akurat nie jadłam, ale zapowiada się przepysznie <3
OdpowiedzUsuń;)
UsuńSernik wygląda obłędnie ;) Pyszny
OdpowiedzUsuń;)
UsuńI ja lubię serniki, ale moje czasem są złośliwe i pękają :)
OdpowiedzUsuńA Twój idealny :)
Moje też bywają popękane-ale nikomu to nie przeszkadza-mam nadzieję:)
UsuńTo musi być świetne połączenie.
OdpowiedzUsuńjest,jest :)
UsuńSernik ze skórką pomarańczową mniam! :) Muszę powiedzieć babci żeby zaczęła dodawać :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńLubię serniki, ale nie wiem czy one lubią mnie, o kochaniu nie wspomnę :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńNigdy nie jadłam takiego sernika, ciekawe czy przypadłby mi do gustu, choć pewnie tak bo to jedno z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńNajlepszy sernik jak dla mnie to bez żadnych dodatków! :)
OdpowiedzUsuńTeż taki uwielbiam najbardziej i piekę na święta, nie od święta nieco zmieniam przepisy;)
UsuńŚwietny sernik, też uwielbiam.
OdpowiedzUsuńPrzeważnie robię tradycyjny.
;)
Usuńkocham sernik w każdym wydaniu!;)
OdpowiedzUsuńSandicious
;)
UsuńMój ulubiony!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńSzczęśliwego Nowego Roku! :) A sernik wspaniały, uwielbiam pomarańczowy :)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowe Roku :)) Sernik rewelacja, kocham smak pomarańczy w wypiekach :))
OdpowiedzUsuńJa też kocham serniki - i piec, i jeść ;) Ten zapowiada się znakomicie :)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku! :)
Bardzo lubię serniki. Na święta i w okresie zimowym to idealne ciasto :)
OdpowiedzUsuń