Nie wytrzymałam zbyt długo bez porcji racuszków. Ale tym razem zamiast słodkiej wersji wymyśliłam sobie kurczaka w formie racuszków. Proste a bardzo pyszne. Czyli do rzeczy, kolejny raz ogarnął mnie dylemat cóż zrobić na obiad-koniecznie nic skomplikowane, a raczej na szybko, kolejny raz kupiłam kurze filety. I co, znów usmażyć zwykłe kotlety? A może by tak inaczej? Stąd też mięso przybrało formę kwadracików, które utonęły w pysznym cieście z wyraźną nutą szczypiorku i papryki. Placuszki robi się szybko, prosto, a smak zaskakuje. Oczywiście pozytywnie. Mój brat brał dokładkę za dokładką, teraz prosi tylko o taką formę przygotowania kotletów, więc może i Was skuszą kurczakowe racuszki ze szczypiorkiem?
Pierś delikatnie myję, wkładam do garnka w wrzącą wodą i gotuję około 8-10 minut. Po tym czasie chwilę studzę mięso i kroję w kostkę. Dodaję obie papryki, sól i pieprz.
Oddzielam biała od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę. Do żółtek dodaję mleko i mąkę, miksuję całość na gładkie ciasto,delikatnie dodaję pianę z białek. Siekam pęczek szczypiorku, dodaję do mięsa. Do ciasta dodaję kawałki kurczaka, delikatnie mieszam całość.
Rozgrzewam oliwę, dodaję masło, łyżką wykładam ciasto na patelnię, smażę racuszki po 3 minuty z każdej strony, posypuję szczypiorkiem.
Pojedyncza pierś z kurczaka
2 jajka
150 ml mleka
200 gramów mąki pszennej
Szczypiorek
Słodka papryka-łyżeczka
Ostra papryka-pół łyżeczki
Sól
Pieprz
Oliwa do smażenia
Łyżka masła
Pierś delikatnie myję, wkładam do garnka w wrzącą wodą i gotuję około 8-10 minut. Po tym czasie chwilę studzę mięso i kroję w kostkę. Dodaję obie papryki, sól i pieprz.
Oddzielam biała od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę. Do żółtek dodaję mleko i mąkę, miksuję całość na gładkie ciasto,delikatnie dodaję pianę z białek. Siekam pęczek szczypiorku, dodaję do mięsa. Do ciasta dodaję kawałki kurczaka, delikatnie mieszam całość.
Rozgrzewam oliwę, dodaję masło, łyżką wykładam ciasto na patelnię, smażę racuszki po 3 minuty z każdej strony, posypuję szczypiorkiem.
ooo.. mój brat robi podobne, ale do ciasta daje chyba jeszcze majonez i ser? Dość kaloryczne, ale on się nimi zachwyca :)
OdpowiedzUsuńSprzedam mu Twoją wersję :)
Widziałam właśnie te wersje z majonezem, ale właśnie dla mnie zbyt tłusto, tak jest lżej:)
Usuńmmm chętnie bym zjadła takie kurczakowe cuda ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
;)
Usuńtakie placuszki to mi się podobają :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńRobiłam kiedyś w wersji wytrawnej, ale na dodatek piersi z kurczaka bym nie wpadła :P
OdpowiedzUsuńpolecam spróbować:)
UsuńBardzo fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńFajne są takie racuszki z kurczakiem :) Kiedyś miałam okazję jeść, pycha :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWyglądają super! Mnie już skusiły :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńŚwietne na obiadek :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWygląda jak podane w wykwintnej restauracji :))
OdpowiedzUsuń;)
UsuńFajny pomysł na obiad :D Ze surówką muszą smakować naprawdę super :D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPomysłowe racuszki i smaczne :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńCiekawie wyglądają te placuszki. Aż sama mam chęć ich próbować. ;)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńRobiłam kiedyś podobne, są pyszne:)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńrobię podobne, ale z surowego mięsa, bardzo lubię;)
OdpowiedzUsuńte szybciej się smażą;)
UsuńWyglądają bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńświetny przepis, myślę, że dzieci skusiłyby się na kurczaka w takiej wersji:) zastanawiam się czy mogę zamienić mąkę pszenną na pszenną razową? mała literówka w tytule?:):) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję, nie zauważyłam,że z racuszkami zjadłam a:)
UsuńŚmiało można dać inną mąkę:)
Też takie robię, czasem dorzucę jeszcze papryki, czasem pieczarek, w zależności co tam w lodówce akurat znajdę.
OdpowiedzUsuńO tak, śmiało można dawać co się chce :)
UsuńSuper placuszki :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńCiekawy pomysł, a kurczaka uwielbiam.
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPlacki wytrawne lubię chyba jeszcze bardziej niż te na słodko :)
OdpowiedzUsuńJa chyba zaczynam lubić je tak samo jak na słodko-a zawsze zdecydowanie wolałam te słodkie:)
Usuń