Ostatnio było u mnie mocno słodko. Tak więc dziś dla odmiany będzie danie typowo obiadowe. Schab z masłem ziołowym. Ten rodzaj mięsa jest dość często wykorzystywany w moim domu, przede wszystkim dlatego,że smakuje wszystkim, co jest stanem dość rzadkim. Kotlety schabowe lubi każdy, ale ileż można je jeść? Dlatego często wprowadzam wariacje na temat znanych składników. Tak samo było z tym schabem,a raczej kotletami, które zakupiłam wracając z pracy. Zamiast je smażyć zamarynowałam mięso,a gdy ogarnęłam kwestie porządkowe przygotowałam ziołowe masło,którym otuliłam kotlety. Bach, do pieca,i za 40 minut wyjmuję gotowe mięso. Bardzo delikatne i mięciutkie,a przy tym niezwykle aromatyczne i piękne pachnące. Czegóż chcieć więcej? Więcej schabu:)
Kotlety myję, osuszam. Polewam je olejem, solę, pieprzę, obkładam listkami bazylii. Wkładam mięso do lodówki na minimum godzinę.
Szykuję ziołowe masło. Miękkie masło ucieram z drobno posiekanymi ząbkami czosnku, dodaję tymianek, majeranek i gałkę.
Wyjmuję kotlety z lodówki, układam je w naczyniu do zapiekania, smaruję grubą warstwą ziołowego masła, przykrywam pokrywką i piekę około 40 minut w 170 stopniach.
Składniki:
6 kotletów schabowych bez kości
Garść świeżej bazylii
Olej -łyżka
2 ząbki czosnku
Duża szczypta gałki muszkatołowej
Łyżeczka majeranku
Łyżeczka tymianki
2 łyżki masła
Sól
Pieprz
Kotlety myję, osuszam. Polewam je olejem, solę, pieprzę, obkładam listkami bazylii. Wkładam mięso do lodówki na minimum godzinę.
Szykuję ziołowe masło. Miękkie masło ucieram z drobno posiekanymi ząbkami czosnku, dodaję tymianek, majeranek i gałkę.
Wyjmuję kotlety z lodówki, układam je w naczyniu do zapiekania, smaruję grubą warstwą ziołowego masła, przykrywam pokrywką i piekę około 40 minut w 170 stopniach.
Bardzo mi się podoba taki sposób przygotowania schabu, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPyszne mięsko
OdpowiedzUsuń;)
UsuńDzień bez mięska dniem straconym :) Za schabem średnio przepadam, ale spróbuję potraktować tak kurczaka.
OdpowiedzUsuńA spróbuj, spróbuj:)
UsuńWspaniałe. Też lubię schab, a im bardziej aromatyczny tym lepiej :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńOd schabu zdecydowanie bardziej wolimy drób ale taki inaczej podany schab zapowiada się bardzo pysznie i aromatycznie :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńJaki on musiał być pyszny :)))
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPyszne mięso na obiad, świetna alternatywa dla schabowych;)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńSuper mięsko, na pewno bardzo aromatyczne :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńBardzo ciekawy ten schabik, musi być bardzo aromatyczny :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMmmm.. zapowiadają się super. To prawda schabowego lubi chyba każdy, a wariacje na jego temat muszą być równie pyszne :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWypróbowane. :)
OdpowiedzUsuńI stwierdzam jednogłośnie: bardzo smaczne. :)
Pozdrawiam
Wypróbowane. :)
OdpowiedzUsuńI stwierdzam jednogłośnie: bardzo smaczne. :)
Pozdrawiam
Wypróbowane. :)
OdpowiedzUsuńI stwierdzam jednogłośnie: bardzo smaczne. :)
Pozdrawiam
:)
UsuńMój chłop chyba by padł z zachwytu nad tą potrawą :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńTo coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWygląda bardzo apetycznie. ^^ Zapach mogę sobie tylko wyobrazić - aż ślinka cieknie. ;)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMega smaczne musi być:)))
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDal mnie bomba. Świetny pomysł z tym masłem. Nie dziwię się, że smakowało Twoim gościom :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńA ja właśnie jestem dziwna, bo kotleta schabowego nie tknę. Za to schab przygotowany w taki sposób to zupełnie inna historia :)
OdpowiedzUsuńto polecam:)
Usuńmm nie przepadam za schabowymi ale zachecilas mnie tym przepisem
OdpowiedzUsuń;)
UsuńOj dobry ten schab musiał być z tymi ziołami :)
OdpowiedzUsuń