Letnia pogoda nie odpuszcza, chociaż poranki są dość chłodne. Wizja wyjścia spod kołdry staje się coraz mniej ciekawa. Wychodzę więc kiedy wiem,że czeka mnie ciepłe i pyszne śniadanie. Takie jak to, kasza jaglana, szalenie zdrowa i pyszna. Do tego letnie aromaty, kokos i banan. Szczypta cynamonu i odrobina miodu, pychota. Po takim słodkim i sycącym poranku ma się ochotę na udany dzień. Maksymalnie kremowa kasza jaglana o smaku kokosa, a do tego karmelizowany banan. Pychota.
Kaszę prażę w suchym, rozgrzanym garnku, kiedy zacznie orzechowo pachnieć,zdejmuję ją z ognia i przepłukuję pod zimną wodą. Tak przygotowaną kaszę zalewam wodą, dodaję sól i gotuję aż kasza wchłonie wodę. Następnie wlewam mleko kokosowe, wiórki i cukier z wanilią. Gotuję aż kasza całkowicie wchłonie mleko.
Rozgrzewam masło, banana myję, obieram i kroję w plasterki. Do masła dodaję miód i cynamon, wrzucam plasterki banana i smażę aż staną się złociste.
Kaszę przekładam do miseczek, na wierzchu układam plasterki banana.
Składniki:
Kasza jaglana-szklanka
Szklanka mleka kokosowego
Duża garść wiórek kokosowych
Szczypta cukru z prawdziwą wanilią
Szczypta soli
Banan
Łyżeczka masła
Łyżeczka miodu
Szczypta cynamonu
Kaszę prażę w suchym, rozgrzanym garnku, kiedy zacznie orzechowo pachnieć,zdejmuję ją z ognia i przepłukuję pod zimną wodą. Tak przygotowaną kaszę zalewam wodą, dodaję sól i gotuję aż kasza wchłonie wodę. Następnie wlewam mleko kokosowe, wiórki i cukier z wanilią. Gotuję aż kasza całkowicie wchłonie mleko.
Rozgrzewam masło, banana myję, obieram i kroję w plasterki. Do masła dodaję miód i cynamon, wrzucam plasterki banana i smażę aż staną się złociste.
Kaszę przekładam do miseczek, na wierzchu układam plasterki banana.
Wygląda super ale ten karmelizowany banan brzmi arcypysznie :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNigdy nie jadłam takiej jaglianki :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚrednio lubię jaglankę :)
OdpowiedzUsuńTrzeba ją właśnie podprażyć, wtedy znika ta goryczka, mi z początku też nie posmakowała:)
UsuńO tak, na takie śniadanie warto wstawać :) Świetne połączenie smaków!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPysznie kochana, jaglankę bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńUwielbiam takie mieszaniny a ten banan w takiej formie musiał być cudowny :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPoproszę porcyjkę na śniadanko :)))
OdpowiedzUsuń;)
Usuńtakiej jaglanki jeszcze nie jadłam, musi być pyszna i rozgrzewająca!
OdpowiedzUsuńTaka właśnie jest:)
UsuńNigdy nie jadłam :) im częściej tu zaglądam, tym stwierdzam, że nie jadłam większości rzeczy, które istnieją :)
OdpowiedzUsuńJaglankę bardzo polecam:)
UsuńKocham jaglankę :) Następnym razem zrobię kokosową <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBanany raczej preferuję same w sobie, ale poza tym przepis jest super, idealny dla mnie. :>
OdpowiedzUsuń;)
UsuńUwielbiam kaszę jaglaną! Bardzo smakowita jaglanka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę jaglaną! Bardzo smakowita jaglanka!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPycha!!!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńDla takich śniadań warto wwstawać, nawet jesienią :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńNie jadłam nigdy jaglanki! ale brzmi zachęcająco, muszę wreszcie spróbować :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńLenka, to jest pyszne. Tak mnie zachęciłaś, że jutro zrobię sobie taką jaglankę na śniadanie. Bo moja kasza leży i czeka od dwóch dni, żeby coś dobrego z nią zrobić Dzięki za podpowiedź :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam:)
Usuńznakomita na śniadanie! dla mnie bez miodu - wystarczy słodycz banana;)
OdpowiedzUsuńFakt jest słodko, ale miód tak fajnie daje karmelowy posmak;)
UsuńZ jaglanką nie mogło nie smakować .Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszne zdrowe śniadanko
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMniam, pyszne:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCudowna jaglanka :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo apetycznie wygląda Twoja jaglanka :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńGdyby nie wiórki pewnie bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńWiórki można pominąć ;)
UsuńPyszności! Ostatnio mam trochę więcej czasu na śniadania, więc z pewnością wypróbuje :D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńOstatni tydzień przetrwałam właśnie dzięki jaglance :) Można powiedzieć że jaglanka ratuje życie
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMniam banany ^^
OdpowiedzUsuń;)
UsuńJa na śniadanie preferuję owsiankę, ale może skuszę się też na jaglankę :)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuń