Udało mi się kupić przepiękne jagody, tak piękne i tak ostatnie, że od razu zabrałam się za pieczenie. Czasu niestety miałam dość mało by zrobić przepyszne jagodzianki, zamiast nich powstały lekkie,chrupiące i pyszne ciastka francuskie z jagodowym nadzieniem. Troszkę szkoda mi było tak pięknego weekendu na spędzenie go w kuchni. Stąd też powstały te błyskawiczne ciastka, i w plener. Nad morzem turystów coraz mniej, a popołudniowe spacery znów stały się prawdziwą przyjemnością.
Składniki:
Ciasto francuskie-gotowy płat dobrej jakości
Jajko
2 łyżki cukru
Nadzienie:
Szklanka jagód
Skórka z połowy cytryny
Sok z połowy cytryny
Ekstrakt waniliowy
2 łyżki cukru pudru
Łyżka mąki ziemniaczanej
Jagody przebieram, bardzo dokładnie myję i osuszam. Ścieram skórkę z cytryny, wyciskam sok i dodaję do owoców. Dodaję cukier, parę kropli ekstraktu waniliowego i mąkę ziemniaczaną-bardzo dokładnie mieszam całość.
tak przygotowane ciasto francuskie bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńNo nieźle, teraz jagody to jak skarb! O em dżi, tak bardzo zazdroszczę mieszkania nad morzem! Co ja bym dała za bliskość niebieskiej toni i szum fal na codzień...
OdpowiedzUsuńW sumie to latem rzadko bywam nad morzem, za tłoczno. Teraz mogłabym za to nie schodzić z plaży;)
UsuńFajne, szybkie ciasteczka:)) Wyglądają bardzo apetycznie:))
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńMniam, szybkie i pyszne:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńAle pyszności!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńUwielbiam jagody i wszelkie wypieki jakie można z nich stworzyć. Twoje ciastka wyglądają przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciastka! :) obok jagodowych nie przejdę obojętnie :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńSuper ciasteczka
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWypróbowane - pycha! :)
OdpowiedzUsuńPolecam również dżem jagodowy (mamine słoiki rządzą) - w zimowe poranki będzie niezastąpiony :)
Ja głównie mrożę jagody, ale pomyślę o dżemie-o ile dorwę jeszcze jagody;)
UsuńOjoj ale pysznie kochana :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńJak ma być szybko i smacznie ciasto francuskie jest idealne. Z chęcią jedną bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńu nas już koniec jagód, ale mam zamrożone, myślę, że też można będzie wykorzystać do tak szybkich ciasteczek;)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńmmm pychotka, z jagodami też są dobre bułki drożdżowe, swego czasu robiłam, także polecam ;)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńJagody dobra rzecz a z ciastem drożdżowym to super opcja
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWystarczy hasło jagody i lecimy jak pszczoły do miodu :D Szybko i bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńSzkoda, że jagody w tym roku...jakieś drogie. Przynajmniej te nasze rodowite były. Pewnie przez suszę. Ale ciatka wyglądają...idealnie:)
OdpowiedzUsuńDrogie są, to fakt. Rok temu były dużo tańsze, ale miały lepszą pogodę...
UsuńJa zjem wszystko co z jagodami, uwielbiam je;)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńŁaaaaa.... mało miałam jagód w tym roku :/ A zjadłoby się, zwłaszcza takie cuda!
OdpowiedzUsuńU mnie też niewiele ich było niestety...
UsuńUłaaa francuskie na bogato <3 Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPyszne! Lubię takie szybkie w przygotowaniu i smaczne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńwygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńDla mnie bomba :)) Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMamma Mia! Ale pyszności jagodowe!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOj, dawno nie jadłam wypieków z ciastem francuskim. Twoje ciasteczka są fantastyczne. Chętnie bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWyborne :)
OdpowiedzUsuńWieki już nic z ciasta francuskiego nie robiłam...
;)
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńSzybko i pysznie- IDEALNIE!!!
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie, tak lubie najbardziej...:)
OdpowiedzUsuń