Niedawno w moim sklepiku z ekologicznym i domowym nabiałem, trafiłam na sernikową ricottę. Nie mogłam się oprzeć, kupić musiałam, tym bardziej,że miła sprzedawczyni zachwalała sernik zrobiony z ricotty. Dwa razy namawiać mnie nie trzeba było, kupiłam i od razu zabrałam się za pieczenie sernika. W końcu od świąt minął tydzień, smak sernika lekko się zatarł, to i czas go sobie przypomnieć. Czym się różni sernik z ricotty od tego tradycyjnego? Jest delikatniejszy, bardziej kremowy, aksamitny, lżejszy w smaku. Delikatnie słodszy, świetnie pasuje do niego pomarańczowy dodatek w postaci skórki i odrobina tej cytrynowej. Uwielbiam wszystkie serniki, ale muszę przyznać, że ten na długo zostanie w mojej pamięci. Klasyczny bez spodu, dużo bakalii, taki wiosenny i lekki,a do tego banalnie prosty. Chyba nawet wyszedł smaczniejszy niż ten wielkanocny, ale o tym cicho sza.
Składniki:
Ser ricotta sernikowy- 1,5 kilograma
6 jajek
Cukier-1/3 szklanki
Budyń śmietankowy-1,5 paczki
Skórka pomarańczowa-1/3 szklanki
Rodzynki-pół szklanki
Skórka z cytryny-2 łyżki
Sok z cytryny-2 łyżki
Sok z pomarańczy-pół szklanki
Rodzynki namaczam w soku pomarańczowym. Jajka ucieram na jasny krem razem z cukrem. Dodaję partiami ricottę. Jeżeli nie dostaniecie ricotty sernikowej możecie użyć zwykłej. Wtedy po wyjęciu z opakowania wylejcie wodę, i dokładnie odciśnijcie ser na sitku. Do masy sernikowej dodaję budyń i bakalie,delikatnie mieszam i wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w 165 stopniach. Sernik zostawiam w wyłączonym piekarniku do wystudzenia.
Pyszny <3 Spróbowałabym z prawdziwą chęcią chociaż kawałek :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMmm, aż tutaj czuję jego zapach :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPierwszy raz słyszymy o sernikowej ricottcie :P
OdpowiedzUsuńJa robiłam naleśniki z takim nadzieniem,ale sernikowy debiut:)
UsuńOj z pewnością cudownie smakuje :-))))
OdpowiedzUsuń;)
UsuńAle smakowity, takiego nie jadłam (mimo że moja babcia to mistrz w wypieku serników ;) ).
OdpowiedzUsuńKup ricottę, podaruj babci i czekaj na efekt :)
UsuńUwielbiam wszelkie serniki, z ricotty nie jadłam
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńuwielbiam wszelkiego rodzaju serniki ale z ricottą jeszcze nie próbowałam :) muszę następnym razem taki sernik zrobić :) dziękuję za inspirację :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMmm, jestem pewna, że smakował wybornie :)
OdpowiedzUsuńJuż dawno sernika na ricotcie nie jadłam... Najwyższy czas nadrobić! :)
;)
UsuńRaz w życiu robiłam i do dziś wspominam ten smak i delikatną, kremową konsystencję. No i z rodzynkami, jak dla mnie świetnie pasują do sernika. A przede wszystkim wyszedł pięknie, a jaka duża blacha. Szykuje się niezła uczta :) Smacznego i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńja używałam tradycyjnej ricotty do serników i również wychodzi :)
OdpowiedzUsuńAle sernikowa? Pierwszy raz słyszę i jak spotkam to pokusze się o kupno :)
Mniam, wieki nie jadłam sernika!
Ta sernikowa nie ma wody, jest jakby zmielona, praktyczniej :)
UsuńAle narobiłaś mi ochoty na sernik :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi ochoty na sernik :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńJak dla mnie super. Też nie dałabym się namawiać dwa razy :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńNa pewno sernik wyszedł wspaniały :) Ricotta jest mniej kwaśna od białego sera, więc delikatniejsza.
OdpowiedzUsuńWłaśnie, słodsza i delikatniejsza:)
Usuńtakie sernik bez ciasta uwielbiam, ale jakoś zawsze pieczemy do z twarogu. Chyba trzeba zaszaleć i wyłamać się z tradycji;)
OdpowiedzUsuńU mnie 90 % serników piecze się bez spodu-takie są najlepsze:)
UsuńOd jakiegoś czasu chodzi za mną sernik, a takiego jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
UsuńMniam, co za pyszności:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńLubię takie smaki!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMusiał świetnie smakować ! Chętnie poczęstowałabym się kawałkiem :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńTeż kiedyś piekłam sernik z ricotty, był wspaniały :) Twój przepis świetny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńAle pyszności u Ciebie:) Uwielbiam serniki, mogłabym je jeść i jeść bez końca.
OdpowiedzUsuńTo zupełnie jak ja:)
Usuńrobiłam kiedyś taki sernik i zastanawialam się co mi z tego wyjdzie... ale wyszło przepysznie, potwierdzam :-)))
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPychota :) kradnę przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńKrólestwo za kawałek teraz, do kawy:)
OdpowiedzUsuńJuż leci:)
UsuńMusi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńTak właśnie smakuje:)
UsuńMam ogromną ochotę na ciasto domowej roboty! To wygląda pysznie i pewnie tak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńDomowe ciasta są najlepsze:)
UsuńObłęd :) Pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńNigdy nie robiłam, a podobno jest pyszny. Muszę spróbować takiego sernika!
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńNie robiłam nigdy z ricottą. Muszę wypróbować, bo ciekawa jestem jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam, zupełnie inny sernik wychodzi w smaku:)
UsuńSernik wygląda wspaniale. Robiłam serniki i pieczone i na zimno z dodatkiem ricotty, ale nie piekłam z samej ricotty. Chętnie bym wypróbowała :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńMmm jakie pyszności ! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńCoś czuję że mogłabym całą blachę porwać :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńKawałek skubnę bo uwielbiam wszelkie serniki :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki a z ricottą jeszcze nie jadłam, więc na pewno się skuszę i kiedyś również zagości na moim stole ;)
OdpowiedzUsuńZbieram się do kupna ricotty i jakoś długo mi idzie, ale strasznie jestem ciekawa jak smakuje ::)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie :) Mam bardzo podobny w domu, ale nie z ricotty :P
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie :) Mam bardzo podobny w domu, ale nie z ricotty :P
OdpowiedzUsuńSernik <3 mmmm... brzmi pysznie! ;)
OdpowiedzUsuń