Jarmuż stał się bardzo modny. Słusznie, bo smaczny i zdrowy. Pamiętam jak jarmużowe krzaczki rosły na dziadkowej działce. Z moją siostrą uznałyśmy, że to dziurawa sałata. Mama chwilę podduszała liście, czymś doprawiała i dawała dziatkom do obiadu. Nie pamiętam smaku, widocznie było to warzywo, które nie skradło mojego serca. Mimo to słysząc o nowo powstałej miejskiej kooperatywie spożywczej i okazji zakupu jarmużu uśmiechnęłam się do siebie-biorę i wzięłam. Wzięłam też pyszny żuławski miód, ale nie o miodzie. Mogłam zamówić wersję małą, średnią bądź dużą. Wzięłam średnią i dostałam cały krzak, który z braku laku wylądował na balkonie i zajął połowę jego powierzchni. Cóż tu zrobić z tym zielskiem? Chipsy. Jak pomyślałam tak zrobiłam. Chipsy wyszły pyszne, chrupiące, bardzo paprykowe i zdrowe. Nie oszukujmy się, nie są to chipsy jak z paczki, są dużo lepsze.
Składniki:
Jarmuż
Oliwa z oliwek
Sól,pieprz, chilli, słodka papryka
Liście jarmużu myję, usuwam twardsze części i dokładnie suszę. Proces ten można przyśpieszyć kupując markowy jarmuż, który nie wymaga dokładnego wypłukiwania piasku-i nie tylko, ale przemilczę tę kwestię. Oliwę łączę z przyprawami,w zależności od ulubionego stopnia ostrości dozuję chilli.
Blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia, układam na nim liście jarmużu i polewam delikatnie smakową mieszankę. Chipsy piekę przez 5-7 minut, mają być chrupiące, ale nie przypalone, więc trzeba zachować czujność. Pieczone liście jarmużu można chrupać bez wyrzutów sumienia.
uwielbiam chipsy jarmużowe :-)
OdpowiedzUsuńTeraz też stałam się fanką :)
UsuńNigdy go nie próbowałam, jestem ciekawa jak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńSmakuje bardzo paprykowo :)
Usuńświetna alternatywa dla chipsów ziemniaczanych. jarmuż uwielbiam i dlatego z pewnością spróbuję Twojej propozycji :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, ja muszę jeszcze znaleźć ze 100 zastosowań na jarmuż, bo mam jeszcze tyle tych liści :)
UsuńJa o istnieniu jarmużu dowiedziałam się w liceum. Pamiętam jak kombinowałyśmy z dziewczynami jak to owy jarmuż wygląda i jak smakuje. Z chęcią bym zakosztowała takiego przysmaku, pod warunkiem, że bez problemu dostałabym ten jarmuż :P Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJarmuż jest w Biedronce dostępny :) Warto kupić i spróbować :)
UsuńSłyszałam juz o czipsach z jarmużu, ale nigdy nie próbowałam, pochrupałabym:)
OdpowiedzUsuńRobi się bardzo łatwo-warto spróbować :)
Usuńjeśli tylko go gdzieś znajdę - robię te chipsy :-) przekąska bez wyrzutów sumienia :-))
OdpowiedzUsuńTeraz sprzedają w większości marketów, a warto zrobić i chrupać na zdrowie :)
Usuńo kurcze, świetny pomysł na zdrową przekąskę, bierzemy :D
OdpowiedzUsuńMożna brać ile się chce :)
UsuńŚwietny pomysł na jarmuż :)
OdpowiedzUsuńW takim wydaniu się nie nudzi :)
UsuńNigdy nie jadłam jarmużu, ba, pewnie nigdy nie miałam go w ręku :) ale chipsy wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTeraz jarmuż łatwo kupić, więc warto spróbować :)
UsuńZabieram się za te chipsy tyle czasu i jakoś do tej pory ich nie zrobiłam... a wszyscy tak je zachwalają :) Muszę naprawić swój błąd ;)
OdpowiedzUsuńNapraw, napraw :)
UsuńNie jadłam jeszcze takich chipsów, a jakie zdrowe. Nic tylko brać się do roboty i zrobić je
OdpowiedzUsuńZdrowe a do tego naprawdę smaczne :)
UsuńNie jadłam jarmużu. Zastanawiam się, czy by mi zasmakował. :)
OdpowiedzUsuńSmakuje trochę jak kapusta, ale jest delikatniejszy :)
UsuńTakie chipsy, to ja lubię! :D
OdpowiedzUsuńOj też lubię :)
UsuńJarmuż lubię ale w takiej werski jeszcze nie próbowałam!
OdpowiedzUsuńTo warto spróbować:)
UsuńA ja w tym roku nie mogłam jarmużu dostać nigdzie :(
OdpowiedzUsuńA ja codziennie widywałam w sklepach, ale mnie nie kusił...
UsuńMmm bardzo fajny pomysł na zdrową i zapewnię pyszną przegryzkę :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuń