Nie ma nic lepszego niż spokojny sobotni poranek po zabieganym tygodniu. Szkoda tylko, że za oknem rozgościła się jesień, i to nie ta złota, a deszczowa i ponura. W takie poranki potrzebuję szczególnego wsparcia-czekolady od rana i porcji rozgrzewających korzennych przypraw. Takie śniadanie to niemal deser, ale kto zabroni raz na jakiś czas totalnie zaszaleć i zamiast tradycyjnych sandwiczy z serem i szynką podać je z dżemem i porcją słodkiej czekolady? Do tego kubek gorącej herbaty i ta jesień jakaś przyjemniejsza. 

Składniki:
1/4 kostki masła
150 ml mleka
250 gram mąki pszennej
Łyżka cukru
2 jajka
Łyżeczka proszku do pieczenia
Domowa przyprawa do piernika(albo gotowa)
Dżem wiśniowy
Czekolada karmelowa do roztapiania
Topię masło, chwilę studzę dodaję mleko i mieszam. Do masła dodaję dwa żółtka, cukier, i przyprawę piernikową. Ja robię ją z cynamonu,imbiru, pieprzu, kardamonu,kakao, gałki muszkatołowej, mielonych goździków i wanilii. Oczywiście można użyć wersji gotowej, ale ja lubię swoją, aromatyczną wersję. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i mieszam bardzo delikatnie. Odstawiam masę na pół godziny i na bardzo mocno rozgrzanej gofrownicy smażę gofry. W tym samym czasie roztapiam czekoladę-ja użyłam karmelową-specjalną do topienia, można oczywiście użyć mlecznej bądź gorzkiej. ! gofr smaruję wiśniowym dżemem, przykrywam drugim, polewam czekoladę, kroję po skosie. I moje trójkątne gofro-sandwicze gotowe.
zaszalałaś! u mnie dzisiaj też tosty, tradycyjne ;-) ale chętnie spróbowałabym Twoich... od rana tak pysznie :-))
OdpowiedzUsuńMusiałam-ta pogoda kazała mi zacząć dzień czymś słodkim i rozgrzewającym ;)
Usuńoj tak, w takie szare poranki tylko czekolada może nas uratować! :)
OdpowiedzUsuńmorze czekolady jedynie może nas poratować :)
UsuńTen smak!.
OdpowiedzUsuńooo.. wyglądają apetycznie, ale te gofry to chrupiące były? :) Uwieeelbiam te chrupiące, z miękkim środkiem.. mniam!
OdpowiedzUsuńAle z korzenną przyprawą jeszcze nie próbowałam;O
Chrupiące z wierzchu, a w środku przyjemnie miękkie-też takie kocham i tylko takie zjem ;)
UsuńBardzo ciekawy pomysł :-) mniam :-) muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńSą naprawdę bardzo smaczne ;)
Usuńmyślę, że taka jesień też ma swój urok :)
OdpowiedzUsuńooo, idealne na leniwe śniadanie!
O ile nie pada to jest fajnie-gorzej jak pada i te liście przynoszę do domu :) Ale są sposoby by się rozgrzać -np śniadaniem :)
UsuńChętnie bym schrupała.
OdpowiedzUsuńIle tu tego. Super pomysł na śniadanie albo pyszną przekąskę! Nie ma to jak taki delikatny, ale chrupiące gorfuniek :D lubię takie nowości kulinarne ze smaczkiem. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńTakie wspomnienie spaceru nad morzem w pochmurny dzień :)
UsuńMniam, zjadłabym szybciuko chociaż jednego, pyszności:)
OdpowiedzUsuńNa jednego się zgadzam :)
Usuńjak mnie tu dawno nie było! ale napichciłaś! PYCHA!
OdpowiedzUsuńPychota nie zaprzeczam :)
UsuńWyglądają bardzo smacznie ....takie, własnie lubię chrupiące ...
OdpowiedzUsuńtak, te chrupiące są najlepsze :)
Usuńna słodkie śniadanko super sprawa :)
OdpowiedzUsuńMmm, takie śniadanie mogłabym jeść codziennie ;)
OdpowiedzUsuńTroszkę niewyraźnie widać na zdjęciach, ale domyślam się, że było pysznie!
OdpowiedzUsuńUsprawiedliwiam się-była 6.45 rano ;)
UsuńO!!! To śniadanie dla mnie! Bardzo mi się ten przepis podoba ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie śniadanie dla fanów słodkości :)
UsuńHm...Niebiańskie połączenie Dla mnie może być i na śniadanie i na deser;)
OdpowiedzUsuńPotrawa bardzo uniwersalna, i na deser i na śniadanie ;)
UsuńSaved as a favorite, I like your site!
OdpowiedzUsuńHere is my web-site :: Ask.fm ip location finder
Ale pyszności, super! :)
OdpowiedzUsuńJak pomysłowa kanapeczka deserowa! :)
OdpowiedzUsuńCzasem zwykłe kanapki warto zastąpić czymś innym ;)
UsuńMusiało być dobre:)
OdpowiedzUsuń