Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki owsianej
1 duże jajko
Szklanka jogurtu naturalnego
1/3 szklanki cukru
5 łyżek oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu, szczypta kardamonu, pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 duże jabłka
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki mleka
4 łyżki masła
aromat śmietankowy
cukier z prawdziwą wanilią-paczka
Bułka tarta do wysmarowania formy
Zaczynam od przygotowania kokosowej części ciasta. Podgrzewam mleko razem z aromatem śmietankowym,dodaję wiórki i łyżeczkę masła. Gotuję aż masa zacznie gęstnieć. Zdejmuję z kuchenki i zostawiam do ostudzenia.
Mąki mieszam razem z proszkiem do pieczenia (zostawiam mniej więcej 1/3 szklanki), cukrem i przyprawami-zostawiam pół łyżeczki cynamonu. W drugiej miseczce mieszam jajko z jogurtem i olejem. Łączę obie części i wylewam ja na posmarowanej masłem i wysypanej bułką formie. Na wierzchu układam plastry jabłka i posypuję je resztą cynamonu. Wzdłuż jabłek wykładałam masę kokosową. Następnie szykuję kruszonkę.
Resztę mąki, masło i cukier waniliowy zagniatam aż masa zacznie przypominać mokry piasek. Gotową kruszonką przysypuję ciasto. Piekę je przez godzinę w 180 stopniach. Zostawiam do całkowitego ostudzenia i dopiero wtedy kroję. Można posypać cukrem pudrem.
I’m not that much of a internet reader to be honest but
OdpowiedzUsuńyour blogs really nice, keep it up! I'll go ahead and
bookmark your website to come back in the future.
All the best
My site - appraisal firms
Pyszna szarlotka, bardzo ciekawy przepis :-) zapisuje sobie :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMuszę wypróbować, bo wygląda baaardzo apetycznie!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńMniam, wygląda wspaniale, aż żałuję, że nie jadłam nigdy takiej wersji szarlotki :)
OdpowiedzUsuńMnie zachwyciła, bo to taki fajny miks :)
Usuńmniejsza o nazwę, gdy chodzi o tak cudowne ciasto... ciasto z jabłkami chodzi za mną już bardzo długi czas. W połączeniu z kokosem... cudo :-))
OdpowiedzUsuńZa mną też od dłuższego czasu jakaś szarlotka chodziła i doszła w końcu ;)
UsuńWłaśnie w taki sposób powstają nawet udane nowe przepisy. Poszukując nowych smaków tworzymy własne. Pysznie wygląda Twoja włoska szarlotka. A ja uwielbiam ciasta z jabłkami, które nazywamy szarlotka, jabłecznikami.,...
OdpowiedzUsuńZawsze się zastanawiałam jaka jest różnica między jabłecznikiem a szarlotką :) W sumie nie ważne jak to się nazywa ważne,że ciasto jest bardzo udane :)
UsuńUwielbiam wszystko co jabłkowe :) Chociaż za jabłkiem solo długo, długo nie przepadałam. Szarlotka wygląda bardzo apetycznie. Aż ślinka cieeeknie. Ale smaka robisz !!
OdpowiedzUsuńJa tak solo chrupać jabłko niezbyt lubię,muszę je pokroić i posypać cynamonem. Ot, dziwactwo:) Ale każdą szarlortkę zjem
UsuńJako wielka fanka szarlotka we wszelkich postaci ta mnie również zachwyca ;]
OdpowiedzUsuńTo się cieszę i polecam spróbować:)
UsuńWłoska ona czy nie włoska (trzeba by zapytać włocha) to jednakowoż bardzo interesująca
OdpowiedzUsuńWłoch by pewnie ją wyśmiał jako włoską ale pewnie by mu posmakowała:)
Usuńmniam! wygląda pysznie! włoskie, polskie - wszystkie kocham!
OdpowiedzUsuńJa tam samo :)
UsuńJuż to mówiłam, ale powtórzę ponownie: masz świetne wyczucie do robienia pysznych ciast :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa:)
UsuńNieźle odtworzyłaś przepis.
OdpowiedzUsuńTakiej wersji jeszcze nie jadłem, chętnie bym spróbował :D
Tak do końca nie udało się odtworzyć, ale się starałam ;)
UsuńZaciekawiło mnie to ciasto, pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńCzyli jak lubimy najbardziej ;)
UsuńSzarlotki w każdej wersji są obłędne. Taką z kokosem jadłam tylko raz, ale miło ją wspominam, a co najważniejsze bardzo smacznie. Ale połączenie tych smaków jest jak najbardziej pyszniutkie! :) Ciasta na jogurcie bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię jogurtowe podstawy. A kokos do szarlotki? Uwielbiam ;)
UsuńZ taką szarlotką nigdy się nie spotkałam, a wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuńzdecydowanie inna szarlotka, ale prezentuje się mega smacznie :)
OdpowiedzUsuńteż takiej nie znałam, ale naprawdę jest smacznie :)
UsuńBardzo lubię wyszukiwać nowe wersje szarlotki, z kokosem to coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
U mnie też wszyscy lubią kokos, więc to połączenie bardzo nam podpasowało :)
UsuńLubię ciasta z kokosem! :)
OdpowiedzUsuńa jak ja lubię ;)
Usuńświetne ciacho :) właśnie z takich eksperymentów wychodzą najlepsze rzeczy :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, warto eksperymentować :)
Usuńale pyszności :)
OdpowiedzUsuńciekawa ina pewno pyszniutka :)
OdpowiedzUsuńPyszna jest naprawdę :)
Usuń