Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 2 sierpnia 2014

Wiśniowe konfitury

Uwielbiam wprost domowe konfitury. Szczególnie te wiśniowe. Pamiętam jak moja babcia robiła najlepsze na świecie wiśniowe cuda. Wiśnie pozostały w całości, otaczał je lekki syrop. Całość była pyszna i nawet w najmroźniejsze dni od razu przypominało się lato. Pysznie, smacznie i domowo. Ja do swojej wersji daję dużo mniej cukru niż babcia, a dla podkreślenia smaku dodaję szczyptę chilli. Konfitury mają więc zwiększoną moc rozgrzewania.
Składniki:
Wiśnie-2 kg
Cukier-3/4 kilograma
Szczypta chilli
Wiśnie należy wydrylować i umyć. Zasypać cukrem, dodać chilli i zostawić aż puszczą sok. Gdy to już nastąpi zaczyna się proces smażenia. U mnie trwa on godzinę, wiśnie mają przybrać ciemną barwę, syrop powinien się zredukować, a owoce mają zostać w całości. Gotową konfiturę przekładam do wyparzonych słoików i pasteryzuję. Odkładam na jeden dzień, a potem zanoszę do piwnicy. I czekam na zimowe wieczory...



10 komentarzy:

  1. mmmm smaczne domowe konfitury,,,też uwielbiam je robić...czasami podkradam ze spiżarki rodzinnej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też podkradam, potrafię w dwa dni unicestwić cały słoik :)

      Usuń
  2. Pyszności <3 Uwielbiam domowe konfitury :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie domowe są najlepsze :)

      Usuń
  3. Takich wiśni jeszcze nie robiłam. Najwyższy czas to zmienić.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. One są bardzo fajne, bo zastają w całości, oblepia je gęsty syrop-wymarzone do herbaty :)

      Usuń
  4. Takie słoiczki z domowymi pysznościami to rewelacja. A dżem wiśniowy uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wizja domowych słoiczków mnie uspokaja-łatwiej znieść nadchodzącą jesień :)

      Usuń
  5. Porwę choć jeden słoiczek, bo tu gdzie mieszkam niestety jest problem, żeby je dostać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A proszę bardzo, słoiczków u mnie dostatek :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...