To, że jestem wielką fanką gofrów to już było wiadomo. Całe życie jadłam je jednak jedynie na słodko z cukrem pudrem. Ale do odważnych świat należy. Nie wolno dopuścić by gofrownica zapomniała do czego służy. Tak więc naszła mnie ochota na niecodzienne gofry ziemniaczane z surowych ziemniaków. Przyznaję, miałam trochę obaw czy wszystko zdąży zostawić daleko swą surowość i usmażyć się tak dobrze jak zwykłe placki. Obawy były niepotrzebne, gofry wyszły świetne. Chrupiące, delikatniejsze od tradycyjnych placków, dużo lżejsze i same się usmażyły bez kłopotliwego przekręcania. Eksperyment na ziemniaczanych gofrach dobrze doprawionych uważam za udany i w pełni zaliczony.
Składniki:
400 gram ziemniaków
2 jajka
100 mililitrów śmietany 18 %
2-3 łyżki mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo-szczypiorek, koperek, sól, pieprz, czosnek kolorowy, papryka słodka, pieprz cayenne, czosnek niedźwiedzi
Twarożek
Rzodkiewki
Surowe ziemniaki ścieram na tarce do jarzyn, dodaję do nich śmietanę, jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a także przyprawy plus posiekaną zieleninę-szczypiorek i koperek. Masę na gofry odkładam do lodówki na około 30 minut. Rozgrzewam gofrownicę i smażę ziemniaczane gofry aż będą zarumienione. Można wcześniej gofrownicę posmarować odrobiną oleju.
Gotowe gofry podałam z twarożkiem wymieszanym z rzodkiewką i szczypiorkiem a także czosnkiem, słodką i ostrą papryką.
O, ale nowinka :) Takich jeszcze nie robiłam :))
OdpowiedzUsuńJa się skusiłam na tę nowinkę i to był strzał w 10 :)
UsuńCiekawa jestem ich smaku. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńSmakują bardzo podobnie jak placki, a moim zdaniem są bardziej chrupiące nawet :)
UsuńDodałam, mam nadzieję,że się udało :)
mmm, takich gofrów jeszcze nie próbowałam! Jako wielka "gofrowa" fanka nie mogę przejść obok nich obojętnie, w najbliższym czasie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie, mnie fankę gofrów i placków ta wersja urzekła :)
UsuńPychota! Zjadłabym oj zjadła :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam na gofry :)
UsuńGofry? Ziemniaczane? Omg, ciekawe jak to smakuje? :O
OdpowiedzUsuńPodobnie do placków, bardzo podobnie :)
UsuńŚwietne! :) Wytrawne gofry :) Normalnie ślinka mi pociekła. Wyglądają obłędnie.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Nie myślałam,że takie gofry nie na słodko mi posmakują, a są boskie :)
UsuńGofry ziemniaczane? Na to bym nie wpadła - super! Oryginalne o na pewno pyszne, bo wyglądają baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTeż myślałam czy da się je zrobić, ale okazało się, że takie gofry wychodzą świetne w smaku :)
UsuńLubię placki ziemniaczane, ale takie ociekające tłuszczem to już nie dla mnie. Takie gofry wydają się być wprost idealne! Zapisuję przepis i już wkrótce podzielę się wrażaniami.
OdpowiedzUsuńMoja mama je pokochała bo nie płyną w tłuszczu, plus nie ma tego zapachu smażenia-ja go lubię, ale mama nie znosi :)
Usuńo ziemniakach w gofrach to bym nie pomyślała! bardzo jestem ciekawa jak smakują :)
OdpowiedzUsuńPyszne są takie gofry, właśnie podobne w smaku do placków :)
UsuńGofry ziemniaczane? :) czego to wielbiciele ziemniaków nie wymyślą :D
OdpowiedzUsuńJa akurat miłośniczką ziemniaków jestem, więc pomysłów mam sporo :)
UsuńJeszcze nigdy nie jadłam takich gofrów :-) wyglądają pysznie. Muszę takie zrobić. Miałaś świetny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, myślałam, myślałam, i nie chciałam robić gofrów z gotowanych ziemniaków i tak wyszły takie placko-gofry ;)
Usuńo kurcze ale mega pomysł na gofry :) takich jeszcze nie jadłam :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, są naprawdę świetne ;)
Usuńgofry ziemniaczane... zawsze kupowalam, moze czas zrobic wkoncu swoje...dziekuje za inspracje :)
OdpowiedzUsuńMi się zawsze kojarzyły gofry z deserem, ale i na obiad się nadają idealnie,a swoje są pyszne :)
Usuńoja ale ekstra pomysł! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMuszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, naprawdę warto :)
UsuńBardzo lubię gofry, ale takich jeszcze nigdy nie jadłam. Świetny pomysł, z pewnością wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńZachęcam bo łatwy i szybki przepis, a efekt bardzo smaczny :)
UsuńBardzo fajny pomysł, alternatywa dla placków ziemniaczanych
OdpowiedzUsuńSzybka i lżejsza alternatywa :)
UsuńZiemniaczane gofry? Brzmi świetnie, doskonale wyglądają, a i smakiem pewnie bym się nie rozczarowała :)
OdpowiedzUsuńJa-miłośniczka placków się nie rozczarowałam :) Bardzo ciekawe w smaku :)
UsuńBardzo oryginalnie, spróbowałabym:)
OdpowiedzUsuńProsto się robi, więc polecam :)
Usuńświetny pomysł, a w wersji wytrawnej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTo był debiut moich wytrawnych gofrów, i będę powtarzać :)
UsuńLena, te gofry muszą być wyjątkowe, ja nie mam gofrownicy, ale chyba w końcu kupię :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie dlatego wybłagałam gofrownicę, dla takich przyjemności :)
UsuńMniam! Uwielbiam gofry! Prosze! Prosze! Zostaw choc jednego :-)
OdpowiedzUsuńZawsze mogę dosmażyć, żaden problem :)
UsuńZiemniaczane???? Chętnie bym ich spróbowała :)
OdpowiedzUsuńziemniaczane, ziemniaczane :) Warto spróbować :)
UsuńZ ziemniakami jeszcze nie robiłam. Ale to coś dla mnie bo lubię nowości, podeślij jednego
OdpowiedzUsuńTylko zetrę kartofle i gotowe;)
UsuńPlacków nie lubię, ale takie gofry chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem są nawet lepsze niż placki :)
Usuń