Składniki:
Drożdże- 1/3 paczki
300 gram mąki pszennej
150 ml mleka
1/3 kostki masła
1 jajko
Cukier - 7 łyżek
szklanka jagód
Cukier waniliowy
Sok z cytryny
Przygotowanie jest proste, chociaż może wydawać się, że ciasto drożdżowe jest kapryśne i skomplikowane. Zaczynamy od rozczynu- drożdże rozgniatam, dodaję łyżkę mąki, cukru i mleka. Zostawiam na 15 minut w ciepłym miejscu.
W tym czasie myję dokładnie jagody, zasypuję je cukrem waniliowym i 2 łyżkami soku z cytryny. Dzięki temu są intensywniejsze i ciekawsze w smaku. Wstawiam je do lodówki.
Kiedy zaczyn podwoi swą objętość zaczynam szykowanie ciasta właściwego. W misce łączę mąkę z resztą cukru, mlekiem i jajkiem. Dodaję też stopione wcześniej masło, które ostudziłam. Ciasto wyrabiam aż zacznie odchodzić od ręki i gładko uformuje się w kulę. Im więcej energii w to się włoży tym więcej bezkarnie można pochłonąć jagodzianek. Gotowe ciasto zostawiam na godzinę do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto pięknie wyrośnie odrywam z niego kawałki-nie bawię się w wałkowanie. Spłaszczam je i rozciągam, na środek kładę sporą łyżeczkę jagód. Dokładnie zlepiam brzegi.
Gotowe jagodzianki znów zostawiam do wyrośnięcia na jakieś 15 - 20 minut. Po tym czasie, tuż przed włożeniem do nagrzanego do 190 stopni piekarnika smaruję je mlekiem i posypuję odrobiną cukru.
Jagodzianki piekę przez 20 minut, aż będę złociste.
Gotowe można polukrować, co ja również uczyniłam. Prosty lukier-czyli cukier puder i sok z cytryny.
Smacznego.
PIEKNE!!!!SUPER APETYCZNE!!! JAK Z DZIECINSTWA , PIECZONE PRZEZ MAME KOLEGI!! WSZYSCY CZEKALI NA JAGODZIANKE!!! MNIM MNIAM MNIAM!!! KASIA
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Też kojarzą mi się z letnimi dniami ;)
UsuńIle ja bym dała za szklankę jagód, a co dopiero za taka jagodziankę - cudowne. Niestety w Iralndii jagód nie ma, a borówki amerykańskie, to namiastka - nie ten smak. Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńRacja, borówki mimo,że podobne to jednak są zupełnie inne. Nie ma to jak nasze jagody :)
UsuńWyglądają apetycznie. Moje jagodzianki wyglądały tak: http://kamson.pl/przepis-na-jagodzianki/
OdpowiedzUsuńJakie piękne, jak z cukierni ;)
UsuńUwielbiam jagodzianki!!! Takie domowe to poezja!
OdpowiedzUsuńWłaśnie domowe najlepsze :)
UsuńJagodzianek jeszcze nie piekłam, ale lubię. Twoje wyglądają baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWłasnoręcznie pieczone smakują potem wyjątkowo, a i jeszcze radości z pieczenia :)
UsuńBędę robić jutro, na pewno, bo mi smaka narobiłaś, że hej :)
OdpowiedzUsuńW sumie też chciałabym jutro je powtórzyć :)
UsuńMniam uwielbiam takie wypieki domowe. Pozdrawiam i zapraszam do Nas na rozdawajkę z nagrodami!
OdpowiedzUsuńDomowe-wiadomo, najlepsze :)
UsuńIdealne do kubka gorącego mleka, na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńIdealne na śniadanie właśnie :)
Usuńmmmm jagodzianki pycha, a ja ciaglę nie mam czasu się wybrać na jagody
OdpowiedzUsuńJa po swoje wybrałam się na rynek :) Marny ze mnie zbieracz, lepiej je przetwarzam :)
Usuńtez uwielbiam jagodzianki i też mi się kojarzą z dzieciństwem :) u mnie zawsze robiła je mama :)
OdpowiedzUsuńMi najczęściej dziadek je kupował w ulubionej piekarni, Maminych nie miałam okazji bo ją pieczenie denerwuje, chociaż robi pyszności :)
Usuńjagodzianki <3
OdpowiedzUsuń