Składniki:
Drożdże-pół paczki
Mąka pszenna-400 gram
3 jajka
Połowa kostki masła
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
aromat pomarańczowy
Truskawki
Kruszonka:
Płatki migdałowe-dwie garści zmielonych
40 gram masła
40 gram mąki
2 łyżki cukru
Pracę standardowo zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże rozcieram z łyżką mąki, mleka i cukru. Zostawiam na mniej więcej 15 minut.
Topię masło, studzę. Mąkę przesypuję do miski razem z cukrem,dodaję mleko, jajka, aromat, ostudzone masło a także zaczyn. Całość ugniatam bardzo dokładnie. Trwa to około 10-15 minut, ale tak naprawdę im dłużej to trwa, tym lepsze jest ciasto. Formuję kulę i zostawiam ciasto na minimum godzinę w ciepłym miejscu.
Truskawki myję, usuwam szypułki, kroję na grube plastry. Wyrośnięte ciasto przekładam na blachę, rozciągając je. Na wierzchu układam truskawki. Przygotowuję kruszonkę-zagniatam szybko wszystkie składniki aż osiągną konsystencję piasku-wysypuję na truskawki. Ciasto znów zostawiam na mniej więcej godzinę.
Po tym czasie wkładam drożdżówkę do piekarnika, dobrze rozgrzanego na 190 stopni. Piekę ciasto około 45 minut aż kruszonka stanie się brązowa, a ciasto suche.
Tak wychodzi moje ulubione drożdżowe. Miękkie, delikatne i puszyste. Smak truskawkowego lata.
Też uwielbiam drożdżowe. Pycha :)
OdpowiedzUsuńChyba każda je lubi- przynajmniej ja nie znam nikogo kto by nie lubił takiej klasyki ;)
UsuńUwielbiam drożdżowe, a z kruszonką to już w ogóle;p
OdpowiedzUsuńJa to chyba najbardziej tę kruszonkę właśnie ;)
UsuńTo musiało byc pyszne nie mam co do tego wątpliwości
OdpowiedzUsuńNajprostsze zawsze są najlepsze :)
UsuńDo tego kubek kawy - idealne połączenie :))
OdpowiedzUsuńAlbo kakao i wychodzi fajne śniadanie :)
UsuńMusiała smakować wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWyszła naprawdę pyszna :)
UsuńWygląda na bardzo puszystą i mieciutką. Musiała być pyszna.
OdpowiedzUsuńMuszę się przyznać, że drożdżowe mi zazwyczaj takie wychodzą- szkoła mamy :)
Usuń