P.S. kawior miałam w lodówce, ale ja go nie znoszę, więc moje bliny zdobił łosoś. Ale niebawem zrobię wersję znaną mi z dzieciństwa, z prażonymi jabłkami.
Składniki:
Mąka gryczana- 200 gram
Mąka pszenna-100 gram
Mleko-około 350 mililitrów
Drożdże-20 gram
Cukier
Olej do smażenia
Dodatki na wierzch:
Łosoś wędzony
Serek śmietankowy
Koperek
Pieprz
Przygotowanie jest proste. W misce łączymy obie mąki. W garnuszku podgrzewam mleko, gdy będzie gorące wlewam je do mąki. Teraz trzeba mieszać bardzo dokładnie, a zaparzoną mąkę zostawiam do ostygnięcia. Ilość mleka tak naprawdę zależy od chłonności mąki, możliwe,że mleka trzeba będzie wlać więcej. Masa ma przypominać gęstą pastę.
Gdy już ostygnie mieszanka mąki z mlekiem dodaję pokruszone drożdże i cukier. Całość bardzo dokładnie rozcieram i zostawiam na jakieś 20 minut, tak by drożdże zaczęły pracować.
Po tym czasie do masy dodaję jajka, całość znów mieszam bardzo dokładnie i odkładam na kolejne 20 minut. Gdy masa podwoi swą objętość smażę bliny na małej ilości tłuszczu. Bliny smażą się dość szybko.
Podawać je należy koniecznie gorące-niestety osoba "smażąca" zje ostatnia. Ja nie lubię śmietany, więc moje bliny podałam z serkiem śmietankowy, wędzonym, łososiem, koperkiem i posypałam solą i pieprzem. Wyszły genialne.
Takie najlepsze :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze na całym świecie :)
UsuńMusiały być pyszne!
OdpowiedzUsuńNawet bardziej niż pyszne :)
UsuńO mamo... poproszę kilogram na wynos :)
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy, szybko się uwinę :)
UsuńMniam, super! Wiadomo, że takie najlepsze <3
OdpowiedzUsuńW zasadzie dopiero teraz wiem,że takie są wprost najlepsze :)
Usuńoj smaki z dzieciństwa... warto je pielęgnować :) a takie liny wygladają bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńMuszę częściej wracać do takich smaków :)
UsuńOj pamietam jak moja Babcia mi je robiła jak do niej jeździłam na wakacje :-) super. Dziekuje za przypomnienie wspaniałych placuszków :-)
OdpowiedzUsuńMoja świetnie zna przepis, ale sama nigdy nie robiła -ponoć nigdy jej nie wyszły tak dobre jak jej mamie :)
UsuńUwielbiam tego typu dania.. a do tego z wędzonym łososiem.. mniam mniam!!
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam, pychota :)
UsuńLubię wszystkie placuszki,pycha.
OdpowiedzUsuńJa też za nimi wprost przepadam :)
Usuńmusiały być pyszne!!
OdpowiedzUsuńNawet bardzo pyszne :)
UsuńJuż od dawna przymierzam się do takich pysznych blin, ale jakoś ciągle mi nie po drodze...
OdpowiedzUsuńTo koniecznie trzeba zrobić-są wyjątkowo pyszne :)
UsuńBędąc w Bieszczadach w zeszłym roku, odwiedziłam Ukrainę, gdzie miałam okazję zjeść bliny. Pyszne były :)
OdpowiedzUsuńTamte muszą być naprawdę pyszne, takie oryginalne do kwadratu :)
Usuńuwielbiam bliny ze śmietaną i wędzonym łososiem
OdpowiedzUsuńJa niezbyt lubię śmietanę, ale z łososiem są pyszne :)
UsuńUwielbiam! Bliny, śmietana, łosoś :) Idealne połączenie :) Buziaki!
OdpowiedzUsuńRacja, wszystko razem łączy się idealnie :)
Usuńdawno nie jadłem blinów a te wyglądają świetnie i pewnie jeszcze lepiej smakują
OdpowiedzUsuńno właśnie pyszne są, takie delikatne, ale z charakterem od mąki gryczanej ;)
Usuń