Składniki:
Ziemniaczane łódeczki :
0,5 kilograma ziemniaków
Po łyżeczce wędzonej papryki i słodkiej papryki oraz czosnku
Sól
Pieprz ziołowy
3 łyżki oleju
Ziemniaczki kroję na ćwiartki, a większe sztuki na ósemki. Myję, i przekładam do garnka. Posypuję przyprawami, dodaję olej. Całość dokładnie mieszam, aby marynata przykryła ziemniaczki. Następnie wykładam całość na blachę do pieczenia. Dobrze jest dać im postać jakiś czas w spokoju, dzięki temu przejdą aromatem przypraw. Piekę je około 40 -50 minut. Ja w połowie pieczenia dodatkowo dodałam mieszankę warzyw dla wzbogacenia dania.
Stripsy:
Pierś z kurczaka- podwójna, na 5 osób użyłam sporej, ważącej 80 dg
1/3 szklanki mleka
1 jajko
4- 5 łyżek mąki pszennej
Po 2 łyżeczki słodkiej i wędzonej papryki
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Jak przygotować stripsy? Zaczynamy od umycia mięsa i pokrojenia go w paski. Nacieramy obiema paprykami, solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy mąkę i przyprawy. Ciasto ma mieć konsystencję troszkę gęstszego ciasta na naleśniki. Kawałki kurczaka maczamy w cieście i wkładamy na 20 minut do lodówki. Po 20 minutach wyjmujemy i przez kolejne 20 minut zostawiamy by z powrotem nabrały temperatury pokojowej.
Przed smażeniem rozgrzewany olej, a stripsy panierujemy w mące. Smażymy aż osiągną piękny złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym i łódeczkami z ziemniaków.
Smaczny obiadek :)
OdpowiedzUsuńA bardzo smaczny :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Aż zgłodniałam.
OdpowiedzUsuńA to mi miło ;)
UsuńZrobię! ;-)
OdpowiedzUsuń