Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 4 czerwca 2014

Serowo-owocowa tarta

Często tak mam, że kupuję w nadmiarze różnego rodzaju owoce, które po paru dniach nie wyglądają już tak apetycznie jak w dniu zakupu. Co wtedy z nimi robię? Zamieniam w ciasto. Na przykład w taką oto tartę z ciężkim, serowym nadzieniem, w którym schronienie znalazły dwudniowe truskawki. Na wierzchu ułożyłam banany, jabłka i gruszki. Efekt? Bardzo owocowe, letnie ciasto.
Składniki:
Kruche Ciasto:
1 żółtko
3/4 szklanki mąki pszennej
Pół kostki masła
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
Masa serowa:
0,5 kg twarogu mielonego w kostce
1/3 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 budyń waniliowy
2 garści truskawek
Na wierch:
2 banany
2 jabłka
2 gruszki
Łyżka cukru
Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do cukru, mąki, żółtka i kakao. Całość bardzo szybko zagniatamy. Wylepiamy formę, wcześniej posmarowaną masłem. Pieczemy mniej więcej 15 minut w 185 stopniach.
Kiedy piecze się ciasto zabieramy się za masę. Truskawki po umyciu zgniatamy. W misce ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy twaróg-najlepszy jest mielony w kostce, wtedy masa jest zwarta i bardzo sernikowata. Całość należy bardzo dokładnie mieszać przy pomocy trzepaczki-tak by nie było grudek. Dodajemy budyń w proszku i mus z truskawek. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy owoce. Tak naprawdę mogą być one dowolne- świetne będą brzoskwinie, morele, borówki czy jagody. Pieczemy aż masa serowa będzie zwarta-trwa to mniej więcej 45-50 minut w 180 stopniach. Banany i jabłka warto pod koniec pieczenia posypać cukrem, utworzy się smaczny karmel.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...