Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 12 czerwca 2014

Maślankowe Ciasto z Bananami i Morelami

Przepis na to ciasto podsunął mi brat, zrobił przy tym słynną słodką minkę i musiałam je zrobić. Co prawda w oryginalnym przepisie znalazły się jagody, ale jako żywo stoję w czerwcu nie znajdę świeżych jagód zamieniłam je na morele. Nie mam porównania z wersją oryginalną, ale morele pasują idealnie. Ciasto jest pyszne, wilgotne, ciężkie i mocno bananowe.Dzięki maślance jest zupełnie inne, lekko kwaskowate, świeże w smaku. Idealne na leniwe, słoneczne popołudnie.
Składniki:
2 banany
6 moreli
Pół kostki masła
1/3 szklanki cukru
Maślanka -pół szklanki
2 jajka
Mąka pszenna -350 gram
2 łyżki kakao
Łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier waniliowy
Bułka tarta
Zaczynamy od ubicia masła z cukrem i paczuszką cukru waniliowego na jasny krem. Następnie dodać należy maślankę oraz dwa całe jajka. Banany rozgniatam widelcem-najlepsze są te mocno dojrzałe. Papkę bananową dodaję do masy maślano-maślankowej. Następnie pora na składniki suche- mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość mieszam. Połowę moreli kroję w kostkę, a 3 sztuki na połowę. Kostkę morelową wrzucam do ciasta, i raz mieszam. Wykładam ciasto do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu układam połówki moreli. Piekę ciasto około godziny w 190 stopniach. Ciasto powinno dobrze ostygnąć Przed podanej posypuję cukrem pudrem. 



4 komentarze:

  1. Przypuszczam, że z borówkami byłby 100 razy lepszy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O nie, z morelami był pyszny :) Ale z jagodami jak będzie sezon i tak spróbuję :)

      Usuń
  2. AKurat jak postanowiłam o diecie?!
    No, ale to nie należy do super niezdrowych wypieków, więc następnym będzie właśnie TO :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O nie, niezdrowe to nie jest na pewno-wręcz przeciwnie, a jak da się mąkę razową.... Mocno owocowe :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...