Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 27 maja 2014

Odwrócone upieczone

Tradycyjne wypieki -nawet te najlepsze, potrafią się znudzić. Stąd też chęć eksperymentowania, a gdzież można puścić wodze fantazji bardziej niż w kuchni? Tradycyjnie owoce wykładamy na ciasto, tym razem będzie odwrotnie-najpierw owoce,potem ciasto. Efekt? Bardzo wilgotne i soczyste ciasto. Niestety na efekt trzeba poczekać, nie jest to przysmak dla tych, co powrocie z pracy chcą szybko umilić sobie życie czymś pysznym. To ciasto najlepsze jest dzień po pieczeniu, kiedy to wszystkie soki wchłonie ciasto i łatwo da się kroić. Ja się śpieszyłam więc moje ciasto było lekko podzielone na owoce i ciasto. Ale następnego dnia smakowało i wyglądało rewelacyjnie- było szalenie wilgotne, delikatne i kremowe. W smaku przypominało pudding. Jeżeli jednak komuś bardziej się śpieszy ciasto można śmiało upiec tradycyjnie - masę owocową wykładając na wierzch.


                                                         Składniki:
Rabarbar -pół kilograma
Truskawki- ćwierć kilo
Sok pomarańczowy - 1 szklanka
2 jajka
Cukier- 3/4 szklanki
Olej-pół szklanki
Mleko- pół szklanki
Mąka-1,5 szklanki
Aromat waniliowy
Proszek do pieczenia - łyżeczka
Szczypta soli

Prace zaczynamy od obrania rabarbaru i opłukania truskawek. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka z grubym dnem. Mieszankę zalewany sokiem pomarańczowym -połową szklanki, dodajemy cukier-1/3 szklanki. Całość dusimy aż sok odparuje a masa zgęstnieje. Owocową masę wykładamy na dno formy.
Teraz czas na ciasto. Jajka ubijam z resztą cukru, dodaję olej, mleko,sok pomarańczowy i aromat waniliowy. Na koniec dosypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, całość mieszam. Na owoce wylewam ciasto. Piekę do suchego patyczka- około 50 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ciasto zostawiam, najlepiej na całą noc, a minimum na dwie godziny, aby ciasto odpoczęło i nabrało odpowiedniej konsystencji.




2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł i wcale się nie zdziwiłam, że znowu mamy rabarbar;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba korzystać-póki jest :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...