Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 29 października 2020

Drożdżówka z brzoskwiniami i kokosem

Ach to drożdżowe ciacho! Ja je po prostu uwielbiam miłością niemal bezgraniczną. Tym razem postanowiłam upiec niby tradycyjną drożdżówkę, ale z mniej tradycyjnym dodatkiem. Padło na brzoskwinie, które obtoczyłam  w kokosowych wiórkach. Wyszło nieco egzotycznie, po prostu przepysznie! Soczyste brzoskwinie i kuszący kokos. Do tego masa kruszonki. Lekkie i puszyste ciasto, i od razu świat staje się piękniejszy.  I ten fantastyczny smak wakacji! Ciasto jest puchate i mięciutkie, do tego niekłopotliwe w wykonaniu. Powiedziałabym nawet, że dość leniwe, jak na ciasto drożdżowe oczywiście. I bardzo owocowe. Kokos i brzoskwinie wprowadzają wakacyjny nastrój. Bardzo wakacyjny. Myślę, że  w tych coraz trudniejszych czasach, chwila słodkiego zapomnienia, każdemu się przysluży!





Składniki:
25 gramów świeżych drożdży
2 jajka
150 gramów masła
1/2 szklanki cukru
200 ml mleka
Puszka brzoskwiń
1/3 szklanki wiórków kokosowych

Kruszonka:
80 gramów masła
50 gramów cukru
4 łyżki wiórków kokosowych
1/2 szklanki mąki pszennej

Dodatkowo:
Cukier puder




Zaczynam od przygotowania zaczynu. Drożdże rozcieram z łyżką mąki, dwoma łyżkami mleka i łyżką cukru. Odstawiam na kwadrans. 
W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję cukier i mleko. Studzę. Do miski przesiewam mąkę, dodaję mleczny płyn, wbijam jajka i dodaję drożdżowy zaczyn. Zagniatam gładkie ciasto, odstawiam je na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie znów zagniatam ciasto. 
Blachę do pieczenia wykładam papierem, dokładnie przekładam ciasto. Na wierzchu układam połówki brzoskwiń, w środku po pestce kładę kokosowe wiórki. Odstawiam na pół godziny. 
W międzyczasie z podanych składników robię luźną kruszonkę, posypuję nią ciasto. 
Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni, placek piekę 45 minut. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem. 





41 komentarzy:

  1. Uwielbiamy ciasta drożdżowe :) Przepis konieczni do przetestowania

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniami! każde ciasto drożdzowe jest przepyszne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też uwielbiam ciasto drożdżowe, kojarzy mi się z dzieciństwem i babcią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Drożdżowa z brzoskwiniami nie robiłam. Muszę wypróbować przepis przy najbliższej okazji

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej drożdżówki jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeju, jak to pysznie wygląda! Uwielbiam drożdżówki w każdej postaci, a tej jeszcze nie jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Brzmi cudownie!
    Idealna do kubka kakao.

    OdpowiedzUsuń
  9. Faktycznie bardzo wakacyjne połaczenie smakowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie drożdżówki! Moja siostra ostatnio upiekła i aż zaniemówiłam z zachwytu. No pyszna była!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam drożdżówki :) Mniam!!

    Pozdrawiamy 🙂
    www.twinslife.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Z chęcią zjadłabym taką drożdżówkę :D
    Twoja wygląda przepysznie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto drożdżowe i kawa do tego <3 Idealnie :D mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo oryginalny przepis na drożdżówkę! W takiej wersji jej jeszcze nie jadłam. Dziękuję za inspirację :)

      Usuń
  14. Ja powiem szczerze że dopiero od jakiegoś czasu lubię ciasta drożdżowe. Takiego jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja mam dzisiaj drożdżówki z kakao!

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak ja kocham ciasto drożdżowe :-) pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. O mniam! Cały weekend odchorowywałam emocjonalnie to co się dzieje i taka drożdżóweczka to doskonały pomysł, żeby sobie osłodzić życie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...