Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 30 lipca 2020

Pierogi z jagodami

Kto chce poczuć ze mną odrobinę lata? Zapraszam na pierogi z tymi wspaniałymi owocami. Letnie, delikatne i po prostu przepyszne! I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam pierogów z owocami! Teraz bardzo, ale to bardzo lubię. Chociaż nie jestem wielką fanką lepienia pierogów. Ale tym razem zabrałam się za lepienie z olbrzymią przyjemnością. Pomagał mi brat. Razem idzie nam szybciej, weselej i sprawniej. On wałkuje, ja nadziewam i zlepiam. A potem tylko gotowanie i pyszne, letnie pierożki lądują na talerzu. Smakują jak lato. Pyszne i owocowo! Przepis na ciasto jest tradycyjny, dokładnie taki jak robiła moja babcia. Pierożki wychodzą naprawdę idealnie! 




Składniki:
500 gramów mąki pszennej
300 ml gorącej wody
4 łyżki oleju
Szczypta soli

Nadzienie:
500 gramów jagód
5 łyżek cukru z prawdziwą wanilią

Do Podania:
Jogurt naturalny


Zaczynam od dokładnego umycia jagód, zasypuję je cukrem i odstawiam na bok. 
Na stolnicę przesiewam mąkę, zaparzam ją wrzącą wodą. Dodaję olej i sól, zagniatam gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na kwadrans. 
Po tym czasie odrywam kawałek ciasta i go wałkuję. Szklanką wycinam kółka, na środek kładę po łyżeczce jagód. Dokładnie zlepiam brzegi. Gotowe pierogi przykrywam ściereczką. 
Wrzucam pierożki na wrzącą i osoloną wodę. Gotuję je 4 minut od wypłynięcia. Pierogi podaję z jogurtem naturalnym. 

35 komentarzy:

  1. Lepisz ręcznie czy maszynką? Wyglądają jakby te zlepiane z paczkowanych pierogó xD tylko lepiej

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pierogi. Z jagodami dawno nie jadłam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja mam zaplanowane na jutro :) Już nie mogę się doczekać. Chętnie podwędziłabym cały ten talerz, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. O kochana, moje ulubione. Proszę o wysyłkę porcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oh, jak ja uwielbiam pierogi z jagodami! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dawno takich nie jadłam :) Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pierogi z jagodami, ale w tym roku nie miałam okazji ich jeszcze jeść :/ Narobiłaś mi smaka :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pierogi w każdym wydaniu, ale najbardziej ze szpinakiem! :)
    Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka
    Jelonkowa

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha :) takim pierogom nie można się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierogi na słodko z jogurtem naturalnym?

    No mnie przekonałaś!

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj chyba ja jestem wyjątkiem, bo nie lubię pierogów z jagodami. :D

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja właśnie nie przepadam za pierogami na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lato bez pierogów z jagodami? Niemożliwe😊
    Chociaż raz muszą być. Taka tradycja u nas.
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...