Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 8 maja 2020

Bulgur, kurczak i warzywa. Obiad z piekarnika


Dziś będzie obiadowo. Kasza bulgur, do tego masa warzyw i mięso z piersi z kurczaka. Szybko i naprawdę smacznie. Wszystko robi się błyskawicznie, kilka minut i obiad ląduje w piecu. Kiedy w środku tygodnia nie mamy czasu albo ochoty na długie gotowanie, to ten przepis będzie po prostu idealny. Ostatnio jem bardzo dużo kasz, wiadomo, człowiek w czasach pandemii zrobił zapasy, teraz trzeba to zjeść. Żeby nie było nudno, zamiast zwykłego gulaszu, powstało takie właśnie danie. Zużyłam też kolejną zachowaną puszkę pomidorów, tak jakby w zamknięciu jeść tylko pomidorową z makaronem, albo kaszę z olejem. Co ciekawe, to proste danie zachwyciło wszystkich domowników, nawet tych, którzy nie przepadają za kaszą. Pełnowartościowy posiłek, który nie wymaga za wiele zachodu? Ja jestem na tak. Mam nadzieję, że i Wy również. Pogoda nam sprzyja, zróbmy więc szybki obiad i ruszajmy na spacery, albo i na rowery. 


Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
250 gramów kaszy bulgur ( waga suchej kaszy)
1 puszka pomidorów bez skóry
1 mała cukinia
1 pełna łyżka oleju rzepakowego
Słodka papryka-łyżeczka
Szczypta ostrej papryki
Suszony koperek
Czosnek granulowany-łyżczeka
Sól
Pieprz
Dodatkowo:
200 ml wody, woreczek do pieczenia

Mięso kroję w kostkę. Cukinię obieraj, kroję w grubsze plastry. 
Mięso wkładam do woreczka do pieczenia, posypuję przyprawami, dodaję olej, kilka razy potrząsam,. tak by mięso obtoczyło się w mieszance przypraw. Następnie dodaję cukinię, kaszę bulgur oraz puszkę posiekanych pomidorów wraz z zalewą. Dolewam wodę, dokładnie zamykam woreczek. Wkładam woreczek z obiadem do żaroodpornej brytfanki i piekę 45-50 minut w 190 stopniach. Podaję zaraz po przygotowaniu na ciepło.








31 komentarzy:

  1. Mniammm...Lubię bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko jak dokładnie wyczuć tę ilość wody... to mnie zastanawia.... np. gdybym chciała zrobić wersje wege :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest napisane, 200 ml wody;)

      Usuń
    2. NIe no ja wie.m.. tutaj tak ale jakbym chciała robić z inną kaszą i wersje wege :)

      PS Jaki jet Twój ulubiony gatunek makaronu a jaki kaszy? :)

      Usuń
  3. takie danie to coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystkie kasze i często je jem, więc z chęcią wypróbuję twój przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny obiad :) strasznie dawno nie jadłam kaszy bulgur, pora to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak pysznie :-) uwielbiam takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba nigdy nie jadłam tej kaszy bulgur, może kiedyś się skuszę na Twój przepis, ale w wersji bezmięsnej bo od listopada jestem wegetarianką :)

    OdpowiedzUsuń
  8. dawno nie jadłam już tej kaszy

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię takie proste przepisy choć znając siebie dodałabym pewnie jeszcze kukurydzy albo iine warzywo (nie)tonące w otchłani pomidorowego sosu. :D
    Kurczaka kocham najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można dodać jakie warzywa się chce, polecam paprykę:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...