Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

niedziela, 5 lipca 2020

Sernik chałwowy

Ochotę na sernik chałwowy miałam od dawna. Połączenie chałwy i sernika wręcz śniło mi się po nocy. To musiało być pyszne! Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Albo raczej jak wyśniłam, tak i zrobiłam. I upiekłam wspaniały sernik chałwowy! Jest to sernik po prostu idealny. Wyjątkowo kremowy, aksamitny, bardzo serowy z ciekawą chałwową nutą. Taki sernik umili każde popołudnie i każdy weekend. Ja od miesiąca mogłam spędzić weekend w domu. Ciekawe to doświadczenie. Nie miałam okazji się ponudzić, ale zapomniałam jak bardzo lubię po prostu posiedzieć w ukochanym fotelu z książką na kolanach, filiżanką dobrej herbaty i pysznym ciastem  u boku.To był leniwy weekend, no dobrze, może poza smażeniem konfitur z truskawek. Ale nie powiem, całkiem miłe było po prostu odpocząć. Za tydzień nie będzie mi to dane, znów będzie się działo. A na razie doceniam resztki weekendu i resztki ciasta!



Składniki:
Spód:
100 gramów masła
150 gramów ciastek kakaowych

Masa serowa:

1200 gramów twarogu 
6 dużych jajek
400 gramów chałwy waniliowej
1/3 szklanki cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
Szczypta soli

Dodatkowo:
50 gramów chałwy
30 gramów gorzkiej czekolady

Masło i bułka tarta do formy



Zaczynam od przygotowania blaszki, smaruję ją masłem i wysypuję bułką tartą. Piekarnik nagrzewam do 190 stopni,  na dnie piekarnika kładę żaroodporne naczynie wypełnione wodą. 
Ciastka kruszę. Topię masło, dodaję do ciastek, mieszam. Ciasteczkową masą wylepiam spód blaszki i podpiekam przez 10 minut, wyjmuję z piekarnika,a  na jego dnie kładę naczynie z gorącą wodą. 
Zajmuję się masą sernikową. Mielę twaróg co najmniej dwa razy-do drugiego mielenia, dodaję chałwę., do tego sernika nie polecam sera w wiaderku. Oddzielam żółtka od białek. Ubijam je z solą na sztywną pianę. Żółtka ubijam z cukrem na jasny krem. Następnie dodaję partiami twaróg  z chałwą, bardzo delikatnie miksuję składniki. Teraz czas na dodanie budyniu, zmniejszam obroty na najmniejsze i łączę proszek budyniowy z masą. Na samym końcu dodaję pianę, delikatnie mieszam ją z masą, ale już łyżką. 
Na ciasteczkowy spód wylewam masę sernikową. Ciasto wkładam do piekarnika i piekę 10 minut w 190 stopniach,a  następnie zmniejszam grzanie do 170 stopni i piekę 55 minut. 
Sernik studzę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 2-3 godzin, następnie wkładam do lodówki. 
Przed podaniem wierzch dekoruję posiekaną gorzką czekoladą i chałwą. 









28 komentarzy:

  1. Jesteś Królową Serników ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze takiego sernika.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mam niestety ręki do serników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najtrudniejsze jest pieczenie-ale tylko na początku:)

      Usuń
  4. Cudowny! Jestem bardzo sernikowa...

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam normalnie ślinotok :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda. Uwielbiam serniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychotka :) uwielbiam serniki, ale chałwowego jeszcze nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie zjadłabym teraz taki sernik :D Przepysznie Ci wyszedł :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Królewski, na bogato! Chałwa na pewno nadaje sernikowi niepowtarzalny smak, którego jestem ciekawa. Jak nic trzeba przepis wykorzystać :)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jadłam kiedyś taki sernik i jest pyszny. Nie wiem czy bym upiekła, bo serniki nie są moją najmocniejszą stroną.

    OdpowiedzUsuń
  11. Koniecznie muszę przygotować ten sernik, choć coś czuję że zjem go w pojedynkę! :D Osoby z mojego najbliższego otoczenia nie przepadają za chałwą. :D Ech... Nie wiedzą, co tracą! :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...