Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 2 grudnia 2020

Greckie klopsiki z piekarnika

Przepis na te klopsiki znalazłam w jakiejś kobiecej gazetce. Tyle tylko, że mieloną jagnięcinę zamieniłam na mielone mięso z indyka. Wyszły idealne klopsiki, bardzo ciekawe w smaku, zaskakujące dzięki dodatkowi mięty. Lekkie, odświeżające i bardzo apetyczne. Delikatne,bo pieczone. Robią się naprawdę szybko, i choć małe, to sycące. Do tego te dodatki, sos tzatziki i pieczona, miodowa marchewka! Ten obiad będzie idealny na taki zimny dzień jak dziś. Kto rano musiał skrobać szyby w aucie, ręka w górę? W końcu zawitał do nas solidniejszy mróz, całe minus 5 kresek. Czapka, szalik, rękawiczki i do pracy. A po pracy czekać będzie pyszny obiad. Komu już pachną te klopsiki?




 Składniki:

500 gramów mięsa mielonego z indyka

3 ząbki czosnku

1 duże jajko

1 łyżeczka suszonej mięty

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

Szczypta ostrej papryki

Duża szczypta suszonego oregano

Sól

Pieprz

Oliwa z oliwek


Dodatkowo:

marchewka pieczona , ryż, sos tzatziki





Siekam czosnek bardzo drobno. Do dużej miski przekładam mięso, dodaję jajko,czosnek, wszystkie przyprawy i dokładnie wyrabiam na gładką masę. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Blachę do pieczenia, wykładam papierem, układam tam klopsiki. Każdy klopsik smaruję oliwą z oliwek. Klopsiki piekę 25 minut w 190 stopniach, w połowie pieczenia można je przewrócić na drugą stronę.
Klopsiki proponuje podać z sosem Tzatziki, pieczoną marchewką i ryżem. 



41 komentarzy:

  1. Klopsiki... Dawno ich nie przygotowywałam... Lena przez Ciebie na okrągło czuję się głodna

    OdpowiedzUsuń
  2. This look very delicious. Thank you for sharing recipe.

    New Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/12/babor-hsr-lifting-cream-filorga-hydra.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie lubię najbardziej, choć u mnie z przypraw króluje majeranek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zjadłabym sobie takie pyszności

    OdpowiedzUsuń
  6. Klopsiki uwielbiam pod każdą postacią. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne klopsiki, pieczone na pewno zdrowsze od smażonych :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda, zamiast marchwi upiekę bataty.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bardzo smacznie :) A jakie zdrowe, bo z piekarnika :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie przepadam w ogóle za klopsikami, ale mój mąż byłby zachwycony ich pieczeniem w piekarniku, a nie na głębokim oleju. Ostatnio bardzo na to zwraca uwagę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny obiad. Muszę tak przygotować klopsiki

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę powiedzieć, że ta mięta mnie zaskoczyła. Może kiedyś odważę się wypróbować :).
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Na pewno bardzo pyszne są te klopsiki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oh what a nice post! I love everything :)


    Saw your blog and thought if you would like to follow each other? Follow me and I'll follow back asap. Let me know what you think. I'd love to hear something from you! :)
    www.cielofernando.com
    FACEBOOK | INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam dania z piekarnika! chętnie przygotuje na obiad!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...